Austrijski mediji: Putin ne želi Bosnu i Hercegovinu u sadašnjim granicama

-Zapadni diplomati u Sarajevu polaze od pretpostavke da je Vladimir Putin zainteresiran za odvajanje, ratom i etničkim čišćenjem stvorene srpske republike u Bosni i Hercegovini, kako bi se time stvorio presedan za istočnu Ukrajinu.

Time bi se BiH još jednom našla u središtu suprotstavljenih interesa velikih sila, piše austrijski dnevnik “Die Presse”.

Austrijski list analizirao je sve veći utjecaj Rusije na Balkanu, a sam naslov teksta vrlo jasno upućuje kakav je pogled na to iz Austrije – Ofanziva Vladimira Putina na Balkan’.

Jačanje utjecaja Rusije u BiH i SRbiji, dodaje se u tekstu, prijeti da u regionu dovede do destabilizacije.

“Die Presse” podsjeća da je prije 19 godina potpisan Dejtonski sporazum i da je nakon toga uspostavljena vojna misija pod vodstvom NATO-a i s civilnim administratorima koji su se starali o provođenju tog sporazuma.

– A onda je jedna od država koje su gradile mir u BiH, Rusija, odlučila da iz tog projekta izađe – navodi list.

Podsjeća se da je Rusija odbila podržati produženje mandata EUFOR-a u BiH, prvi put u proteklih 18 godina.

Rusija ne želi da se BiH i Srbija dalje približava Evropskoj uniji, jer se time približava i NATO-u.

– Sada Moskva želi zakomplicirati put Srbije i BiH u EU. Ono što je najvažnije, time će spriječiti uključivanje ovih zemalja u NATO – piše Die Presse.

-U BiH je ruski utjecaj čak i jači nego u Srbiji. Dok Beograd nastoji balansirati između želja i sentimenata, u BiH Milorad Dodik otvoreno igra za rusku stranu. Zvanična Moskva je predsjednika entiteta RS svesrdno podržala. Ta podrška ogleda se i u 270 miliona eura teškom kreditu, ali i drugim uslugama, uključujući i onu o “zaštiti interesa RS” u međunarodnim institucijama, navodi se u analizi i zaključuje:

-Poruka je da Moskva ne želi BiH u sadašnjim granicama.

 

(Bportal.ba)