Referendum i razvlačenje pameti: Bosna će prije pobjeći nego ući u Evropu

Piše: Sead Omeragić

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, hoće da trenira referendume. Naravno da mu je ovaj bio predizborni potez. Jer je referendum profitabilan među glasačima.

Tempirao ga je za 25. septembar, tačno sedam dana uoči izbora, da se glasači ne ohlade. Ako je imao apsolutnu podršku opozicije, zašto referendum nije zakazao sedam dana nakon izbora?

Sad je pitanje kada bi u ovom razvlačenju pameti trebalo objaviti rezultate referenduma? Radi korektnosti prema izbornim protivnicima koji su ga podržali, rezultate bi trebao objaviti tek nakon lokalnih izbora?

Dodiku je referendum predizborni, jednako kao i političkim liderima SDA. Bez sumnje referendum je zajednički resurs u izbornom procesu. On podiže tenzije, on je program svih programa, cilj svih ciljeva.

SDA se nije ni pokušala evropskom pričom suprotstaviti Dodikovom referendumu. Njima je izborno profitabilno stajati preko puta Dodika.

U istoriji Evropske unije ni u jednoj državi nije bilo manje iskorištenosti IPA fondova, prekograničnog, ruralnog, regionalnog i općinskog razvoja, nego li u Bosni i Hercegovini.

Ali, zato vladajuća kasta podiže enormne kredite uoči izbora i tako finansira kampanje. Imamo dva stalna predizborna procesa: enormno zaduživanje i prekopavanje ulica.

Treća, četvrta i peta komponenta IPA fondova nude milijarde dolara sa kandidatskim statusom države. Srbija je iskoristila džaba 6 milijardi eura iz pretpristupnih IPA fondova. BiH jedva 600 miliona u dvije početne komponente IPA fondova.

Bog zna koliko smo izgubili čekajući da se naši politički moćnici urazume. Samo njima se lakše zaduživati nego uzimati džaba pare koje se nude iz evropskih fondova?

Vidljivo je to bilo i na višegodišnjim ponudama za poljoprivredni razvoj. Evropa je samo tražila Ministarstvo za poljoprivredu BiH, preciznije jedan račun za uplatu i jedno mjesto za komunikaciju. Dodik ga nije želio, pa je do sada propalo najmanje 1,2 milijarde za razvoj poljoprivrede putem IPA fondova.

Zašto bi nekome bilo potrebno podebljati entitetske granice prije ulaska u Evropsku uniju, ako se tamo granice brišu?

Da je Dodik želio svoju državu ne bi zaduživao unuke i vlastiti narod gušio u kreditima. Nezavisnost i samostalnost se potvrđuje svojim zarađenim novcem.

U Bosni i na Blakanu su svoje novčanike, buđelare i lisnice davno izgubili u MMF-u i Svjetskoj banci. Ako postoje ovisni narodi, onda su to ovdje u Bosni i Hercegovini. Samozvani lideri mogu pokazivati mišiće i gasiti svjetlo samo u balkanskoj krčmi. Samo u balkanskoj krčmi drma im se na šubari cvijeće, a korak izvan krčme gaće im se tresu.

Samo politički kriminalci mogu držati govore za unutarnju upotrebu, a strancima pričati šuplje priče i laži, kao da ti ljudi ne znaju s kim imaju posla. Samo politički kriminalci mogu praviti smetljište od prostora na kojem vladaju, a unutar smetljišta podizati svoje palate i hacijende.

Hoćemo li u Evropu ili ćemo na referendum? Hoćemo li ući ili pobjeći? Za sada samo Evropska unija nudi razvoj, mir i prosperitet. Na drugoj strani je pumpanje naroda najprimitivnijim političkim idejama? Ono što je izborno profitbilno za lidere, pogubno je za građane.

Mladi iz BiH masovno bježe u Evropu, jer im je dosta ovog cirkusa. Bosna će prije pobjeći, nego ući u Evropsku uniju. Pričati da će se Evropa raspasti je palamuđenje. Ako sutra propadne Evropska unija, propale su i milijarde koje smo davno trebali uzeti za razvoj i stvaranje pristojnog života.

Čak 550 hiljada je nezaposlenih u BiH. Svaki treći radno sposobni stanovnik. Neko će ući u Evropsku uniju sa svojim rajem koji je izgradio jefitnom pričom o nacionalnoj ugroženosti.

Ovoj zemlji treba samo jedan mandat politički poštenih i sposobnih u vlasti, četiri godine pravne države i nepovratno bi ušli u neki novi svijet i bolji život.

 

(nap.ba)