KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE POZVAO AMERIČKOG PREDSJEDNIKA DA SPRIJEČI SRPSKE SEPRATISTIČKE PLANOVE U BOSNI I HERCEGOVINI

Povodom političke krize u Bosni i Hercegovini, ne poštivanja državnih institucija i odluka Ustavnog suda BiH, koju su izazvali predstavnici Srba u manjem bh. entitetu na čelu sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem, i Srbiji na čelu sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u ime 350,000 Bošnjaka koji žive u SAD, upitio je pismo predsjedniku SAD Barack-u Obami. U pismu između ostalog se kaže:

Ustavni Sud Bosne i Hercegovine, najviša sudska instanca, da je obilježavanje takozvanog dana “9. januar Dan Republike Srpske”, neustavan. Međutim, srpski separatisti iz manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta sa podrškom svojih mentora iz Beograda i Moskve, ne poštujući pravosnažnu odluku najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini, zakazali su referendum za 25.septembar, protivno pravosnažnoj i obavezujućoj odluci Ustavnog suda BiH o promjeni dana pomenutog entiteta koji ne bi vrijeđao ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjake i Hrvate, nad kojima je izvršen genocid, koji su se nakon Daytonskog sporazuma vratili da žive na svoju imovinu.

Prema Daytonskom mirovnom sporazumu i ustavu, čiji je glavni arhitekt Sjedinjene Američke Države, pravosnažne odluke Ustavnog suda su konačne i kao takve moraju se poštovati. Time, zakazani referendum je direktan napad na Daytonski mirovni sporazum i institucije države Bosne i Hercegovine, ali i na sve potpisnice koji su garantori potpisanog sporazuma, i sigurno može da ima velike i nesagledive posljedice kako po Bosnu i Hercegovinu i region, tako i na ostatak Evrope. Zakazani referendum od strane srpskih političara je test prema institucijama BiH ali i međunarodnoj zajednici, da vide kako će reagirati da bi zakazali sljedeći referendum, koji je prema glavnoj vodećoj nacionalističkoj partiji bosanskih Srba, SNSD, planiran za 2018. godinu. Sljedeći referendum upravo bi bio po “rusko-krimskom modusu” pokušaj otcjepljenja manjeg bh. entiteta čiji su temelji na genocidu i masovnim grobnicama, pripajajući ga državi Srbiji i stoga ispunjavajući san o Velikoj Srbiji, što je već bio pokušaj balkanskog kasapina Slobodana Miloševića, glavnog pokretača i izvođača agresije na BiH u 90-im godinama.

Pokušaj otcjepljenja bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine i ujedinjenje sa Srbijom imat će velike posljedice za region kao i ostatak Evrope, posebice destabilizirajući države Evropske unije.

Poštovani Predsjedniče Obama, kao predsjednik najmoćnije države na svijetu, ujedno države koja je glavni arhitekt i garanter Daytonskog mirovnog sporazuma, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike – u svojstvu predstavnika Bošnjaka i preživjelih žrtava genocida koji su državljani SAD, pozivamo vas da iskoristite vaš uticaj i učinite što je neophodno da se zaustavi najnoviji pokušaj srpskih separatista koji vodi ka destabilizaciji mira u Bosni i Hercegovini i novog krvoprolića i genocida nad Bošnjacima, i vala prognanika, čime je u državnom Parlamentu BiH zaprijetila poslanica Dodikovog SNSD-a.

Poštovani Predsjedniče, radi mira i poštivanja odluka državnih instititucija u BiH, nužno je spriječiti kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, time i antiustavne i antidržavne velikonacionalističke inicijative srpskih separatista. Ako se ne zaustave sada, sutra može biti kasno kako za BiH tako i za Evropu…, piše između ostaloga u pismu koje je u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike potpisao predsjednik Eldin Elezović.

 

(bosnjaci.net)