Dan sjećanja na Srebrenicu

Britanska humanitarna organizacija Remembering Srebrenica organizovat će Dan sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) od 6. do 13. jula kada će biti održana tri nacionalna i više od 20 lokalnih događaja širom UK-a, piše Fena.

Četvero preživjelih, članica Udruženja Majke Srebrenice, Hatidža Mehmedović, Mejra Đoguz, Fatima Dautbašić Klempić i Nirha Efendić, te dirigent Emir Nuhanović, filmski reditelj Adis Bakrač i francuski kompozitor Éric Breton prisustvovat će glavnim događajima.

Više o ovom događaju i humanitarnoj organizaciji Remembering Srebrenica možete saznati na službenoj web stranici.

Preživjeli će podijeliti svoje životne priče, dok su umjetnici za ove glavne događaje komponovali dva djela i snimili film za ovu priliku. Majke i preživjeli će prisustvovati većem broju sastanaka na visokom nivou s političarima i vjerskim liderima, uključujući i sastanak sa zamjenikom premijera UK-a Nick Cleggom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bit će glavni govornik na prijemu koji će se održati danas u Londonu. Na ovom događaju govorit će i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, te uime zemlje domaćina, ministrica u vladi UK pri Ministarstvu vanjskih poslova, ujedno i ministrica za vjere i zajednice baronesa Sayeeda Wars.

dontforgets2

Škotska i Vels će također prvi put upriličiti događaje u znak sjećanja na Srebrenicu. Na oba događaja prisustvovat će brojni ministri i vjerski lideri od kojih će se neki i obratiti prisutnima.

Humanitarna organizacija i njeni volonteri pripremili su program s više od 20 događaja širom zemlje. Oni će se održavati u centrima lokalnih zajednica, policijskim stanicama, džamijama, crkvama, vijećima, te u katedrali, a prisustvovat će brojni lokalni lideri i visoke zvanice.

“Od prvog obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu prošle godine svijest javnosti o genocidu je znatno porasla. Remembering Srebrenica je ponosna što je do sada prikupila više od 100 obećanja delegata koji su učestvovali u obrazovnom programu Lekcije iz Srebrenice“, rekao je predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica Waqar Azmi.

Dodao je da su ispunjavanje ovih obećanja, te podrška britanske vlade omogućili održavanje Remembering Srebrenica, sedmice sjećanja, navodi se u saopštenju  britanske humanitarne organizacije Remembering Srebrenica.

 

(Radiosarajevo.ba)