Referendumi RS vode u izolaciju, a posljedica će biti samouništenje i glad

Svako insistiranje iz RS-a za nešto što nije pravno utemeljeno, njih vodi u izolaciju, pa ako oni vide neko zadovoljstvo u toj samoizolaciji koja za direktnu posljedicu ima sve veći broj gladnih građana iz RS-a, neka što se mene tiče nastave, jer će time direktno doprinijeti vlastitom ekonomskom samouništenju, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba dr. Slaven Kovačević.

VIJESTI.BA:  Predsjednik RS nakon što je najavio suspenziju referenduma u Sudu i Tužilaštvu ponovo održavanje referenduma vraća na dnevni red, a to je uslijedilo nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću. Kako Vi uopće gledate na ovu “povuci – potegni” taktiku Dodika u vezi sa pomenutim referendumom?

KOVAČEVIĆ: Radi se o vidno populističkim nastojanjima Milorada Dodika, da svojim politikanstvom skrene pažnju građana Bosne i Hercegovine, koji žive u Republici Srpskoj, od stvarnih i aktualnih tema, odnosno da uvlačeći ih u svoje borbe za opstanak na vlasti njihovu pažnju usmjeri na svoje političke ciljeve, a ne na činjenice da je tamo standard sve niži, da je sve više nezaposlenih, da nema nikakvih investicija niti namjera za investicije upravo zbog nestabilnosti koju plasira Dodik i na kraju da je javna potrošnja u RS-u dosegla europsku crvenu liniju od 60%, što znaći da je politika koju on predvodi, dovela taj entitet na rub finansijske propasti. Tako da njegove igre sa opozicijom, koju pokušava amortizirati i pokazati manje vidljivom od njega, zapravo su izraz nastojanja da već sada plasira vlastitu izbornu kampanju. Vjerujem da njemu izgleda nezamislivo da on ili njegov SNSD više ne budu dio bilo kakve vlasti, što će onda u tom entitetu zasigurno otvoriti brojna pitanja. Sa druge strane je opozicija, koja je također ušla u prostor populizma, što im nešto slabije ide, ali kad se sve sabere, niti jedni niti drugi nisu ništa novo ponudili građanima, a svojim političkim igrarijama doveli su ih na rub egzistencije. Opozicija u RS-u je dio vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, što znaći da su svojim djelovanjem mogli, a nisu, poboljšali životni standard građana u tom entitetu, već su se okrenuli populističkim izjavama i aktivnostima, koje spadaju u domen izborne kampanje i ne donose bilo kakav napredak. Evo da ih otvoreno pitamo, je li neko od njih SNSD i partneri sa jedne strane ili opozicija okupljena oko SDS-a sa druge strane, donio ili doveo bilo koju investiciju ili neku drugu aktivnost koja jamči ekonomski napredak. Nisu niti jedni, niti drugi, tako da će njihovu međusobnu borbu za vlast platiti građani Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Pitanje je samo praga građanske tolerancije, jer kad se taj prag pređe, neće biti zanimljivo niti jednima niti drugima.

VIJESTI.BA: Može li se bilo kakvim referendumom sve kad bi on i bio održan ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, kada ti organi uopće nisu u nadležnosti RS-a?

KOVAČEVIĆ: Naravno da ne može, jer se radi o vrlo specifičnim dijelovima Okvirnog mirovnog sporazuma iz Daytona, čije provođenje garantiraju potpisnici tog sporazuma, što uključuje i ovlasti visokog predstavnika, ma koliko se neki ne slagali sa time. Dakle, odustajanje od Daytonskog mirovnog sporazuma, ako su krenuli tim putem, dovešće ih u direktan sukob sa međunarodnom zajednicom, što smatram da nije politički mudro. Taj, eventualni referendum, svakako je potpuno pravno neutemeljen i on ne može proizvesti pravne posljedice, osim onih politikantskih kojima se bavi vlast i opozicija RS-a, što smatram besmislenim, jer to ne donosi glasove bilo kome jer ne popravlja životni standard građana. Vrlo brzo će doći momenat kada će narod odustati od njihovih »hljeba i igara« aktivnosti, kada u tome zapravo nema nimalo hljeba, već samo njihove međusobne političke igre.

VIJESTI.BA: Često se koristi teza da Sud i Tužilaštvo nisu Dejtonske kategorije, da su nametnute od strane međunarodne zajednice, pa bi zbog same te činjenice navodno trebale biti ukinute. Da li je to jalov argument, obzirom da te institucije nisu formirane samo voljom međunarodne zajednice?

KOVAČEVIĆ: Ponoviću još jednom. Okvirni mirovni sporazum iz Daytona sadrži civilni i vojni aspekt, u kojem su date ovlasti visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici da svojim aktivnostima mogu i moraju otkočiti sve procese koje neko blokira. S druge strane stoji više ili manje iskrena namjera aktera iz vlast da rade posao za koji su izabrani. To je tako potpisano, tako da kontinuirano žaljenje pojedinih iz RS-a u kojima oni navodno ne pristaju ne neke dijelove Daytonskog mirovnog sporazuma pravni su non-sense, jer iza Daytona stoje zemlje potpisnice, kao one koje su u svojstvu svjedoka to potpisale, što uključuje i predstavnika Europe. To još  jednostavnije znaći da svako insistiranje iz RS-a za nešto što nije pravno utemeljeno, njih vodi u izolaciju, pa ako oni vide neko zadovoljstvo u toj samoizolaciji koja za direktnu posljedicu ima sve veći broj gladnih građana iz RS-a, neka što se mene tiče nastave, jer će time direktno doprinijeti vlastitom ekonomskom samouništenju. Vjerujem kako njima, bili vlast ili opozicija, izolacija nikako ne odgovora, ali su svojim političkim igrama na pravom putu da se »ponosno« samoizoliraju, samo što tada moraju biti spremni na posljedice takvih loših političkih odluka. Očito se vraćaju davno prohodanim stranicama historije, da je cijeli svijet protiv njih, a svi dobro znamo kako to izgleda kada je cijeli svijet protiv nekog. Posebno bih kao nevještu izjavu istakao stav Milorada Dodika kako bi predsjednik SAD-a Donald Trump, njemu ukinuo sankcije, samo eto kao navodno Trump to ne može, pa do toga neće doći, što nije tačno. Dodik će biti pod sankcijama sve vrijeme trajanja njegovog narušavanja američkog projekta koji se zove Daytonski mirovni sporazum i uređenje Bosne i Hercegovine koje je iz toga nastalo.

VIJESTI.BA: Kako gledate na političke stavove opozicije koja sada insistira da Dodik provede obećano, dok sa druge strane Dodik ih poziva na podršku? Ko upada u čiju zamku, Dodik u svoju ili opozicija u Dodikovu?

KOVAČEVIĆ: Upadanje u zamku je obostrano. Jer i jedni i drugi moraju biti svjesni snage međunarodne zajednice i njihove odlučnosti da od Bosne i Hercegovine naprave zemlju u kojoj postoji vladavina prava i ne postoji diskriminacija na bilo koji način. Zato čvrsto mislim kako njihove političke igrice idu »uz nos« međunarodnoj zajednici od strane i jednih i drugih, što mislim da u konačnici za njih neće završiti dobro. Onoga trena kada napokon shvate neke jako jednostavne stvari, kao što je ta da je međunarodna zajednica partner, a ne neprijatelj, stvari će se početi odvijati kvalitetnije za građane RS-a, odnosno tek tada će građani iz tog entiteta osjetiti dolazak investicija i popravljanje životnog standarda. Do tada, mogu zaključiti da tamošnja vlast ili opozicija, svejedno, rade isključivo na zaštiti njihovih političkih interesa, dok o interesima građana ne vodi brigu apsolutno niko. To neće dugo trajati.
(Vijesti.ba)