RS je ekonomska periferija BiH

5

Ekonomski ekspert Aleksa Milojević u razgovoru za Vijesti. ba upozorava da je BiH prezadužena zemlja, a naročito RS, jer je dva puta više zaduženija u odnosu na FBiH.

“To će biti veliki problem u budućnosti, jer onog momenta kada se naš devizni kurs oslobodi administrativne stege, taj dug će se kao voda razliti na ukupan prostor BiH. U praksi to znači da će građani FBiH vraćati dug RS, ističe Milojević.

Komentarišući informaciju o fiskalnoj održivosti BiH u kojoj je navedeno da je zaduženost RS u 2016. godini  blizu granice limitia jer iznosi 57,5 posto BDP-a, on kaže da je kriterijum EU i MMF-a potpuno pogrešan i da su sasvim drugi kriterijumi mjerenja zaduženosti.

“Zaduženost od 60 odsto nema nikakvog realnog osnova. Međutim, ovaj kriterijum je dobar za MMF, jer na taj način ova institucija može da proda više novca”, rekao je Milojević,

On je mišljenja da je BiH prezadužena zemlja, a naročito RS, jer je dva puta više zaduženija u odnosu na FBiH.

“To će biti veliki problem u budućnosti kada se naša valuta oslobodi i kada ne bude ovako čvrst administrativni kurs. U tom momentu građani FBiH će morati platiti više od dvije milijarde KM za RS. To će biti veliki problem i veliko pitanje u našoj budućnosti. Međutim, danas niko na to ne obraća pažnju i ne misli o tome, jer je čvrst administrativni kurs i taj problem je prikriven, ali se jednom mora pokazati”, kazao je Milojević.

Kaže da je drugi pokazatelj prezaduženosti činjenica da je RS prije 15 godina, kada je na vlast došao Milorad Dodik, prirast društvenog proizvoda bio je 300 miliona, a vraćali smo 100 miliona.

“Sada imamo prirast od 50 miliona, a dužni smo 850 miliona. A kaže se da nismo prezaduženi?! Zamislite da u džepu imate jednu marku, a da ste dužni 12 maraka”, kazao je Milojević, dodajući da onog momenta kada otplate duga prerastu prirast društvenog proizvoda, tada nastupa apsolutna zaduženost.

“Bilo bi logično da otplata duga iznosti barem polovinu prirasta društvenog proizvoda, a da druga polovina ostaje za razvoj. Međutim, kod nas su otplate duga daleko veće od prirasta društvenog proizvoda. To znači da je naša prezaduženost potpuna”, rekao je on, dodajući da je kriterijum EU i MMF-a  kolonijalni kriterijum kako bi se prodalo što više novca, a mi što više zadužili.

“To znači da svoju sudbinu potpuno predamo njima u ruke, a mislim da smo mi to završili. Ko zna šta nas sve čeka… “, kazao je Milojević.

Po njemu sadašnje elite nemaju nikakvu ideju kako da naprave društveni proizvod, one samo razmišljaju o reprogramu dugova, a to je upravo cilj međunarodnih kreditora – da se zaduže generacije i da se dug ne može vratiti.

“Kada bi oni zaista htjeli da im se vrati dug, odavno bi prestali sa zaduživanjem, odnosno prestali bi da daju kredite, jer znaju da se ti krediti ne mogu vratiti”, naveo je Milojević.

Po njemu sve ovo ukazuje na nesposobnost vlasti u Republici Srpskoj i potpuno ekonomsko uništenje.

“Nažalost, RS danas je ekonomska periferija BiH jer je prema svim ekonomskim pokazateljima FBiH daleko ispred nje. Činjenica da FBiH bilježi povećan rast direktnih poreza znači da ima privredu. RS nema direktnih poreza zato što nema privrede”, rekao je Milojević.

(Vijesti.ba)