Rehabilitacija Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja historije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista. Presudom se poništava antifašističko nasleđe i proširuje prostor za ultradesničarske, neonacističke i klerofašističke snage na nivou države i društva.

Žene u crnom podsećaju u saopštenju povodom rehabilitacije Draže Mihailovića da su pratile postupak od samog početka i konstatuju da je presuda bila ” završni čin višegodišnjeg procesa revizije rezultata Drugog svetskog rata koji je osnažen donošenjem sramnog Zakona o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta (2006) i Zakona o rehabilitaciji (2008)”.

“Današnja odluka nije pravni akt već izraz ideološke i političke volje kojom se rehabilituju snage poražene u Drugom svetskom ratu i predstavlja strašnu uvredu za sve žrtve četničkih pokolja. Pod istom ideologijom i znamenjem izvršena su masovna ubijanja civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu i progon nesrpskog stanovništva i antifašistkinja i antifašista u Srbiji, devedesetih godina. Ta odluka izaziva dodatni i opravdani strah kod žrtava zločina zbog neodustajanja od ratnih ciljeva – koncepta Velike Srbije. Ovim se poništava antifašističko nasleđe i proširuje prostor za ultradesničarske, neonacističke i klerofašističke snage na nivou države i društva”, zaključuju Žene u crnom.

Ova organizacija ističe da je “poslednji je trenutak da antifašistička javnost digne glas i ustane protiv dalje fašizacije društva”.

“U protivnom, usamljeni pojedinci i pojedinke i antifašističke organizacije ostaće izolovani/e i na meti fašističkog divljanja. Današnji primer ‘stroge’ policijske zaštite Žena u crnom prilikom ulaska i izlaska iz Palate pravde dokaz je o ugroženosti svih antifašista i antifašistkinja u ovom društvu.Antifašistička solidarnost je neophodan uslov očuvanja građanskih sloboda i ljudskog dostojanstva. Antifašizam je naš izbor”, kaže se u saopštenju Žena u crnom.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji najoštrije osuđuje odluku Višeg suda u Beogradu i podseća na to da je Mihailović “osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, zbog izdaje zemlje i kolaboracije sa fašističkim okupatorom”.

“Rehabilitacijom četničkog komandata Srbija se identifikovala sa poraženom stranom u Drugom svetskom ratu i legitimisanjem četničke politike genocida protiv nesrba, praktično odustala od antifašizma. Ovakvom sudskom odlukom Srbija pokazuje i jasan odnos prema ratovima i zločinima iz devedesetih godina prošlog veka koji su vođeni na platformi četničke ideologije iz Drugog svetskog rata. Osim toga, rehabilitacijom Mihailovića Srbija je poslala i jasnu poruku regionu i demokratskoj Evropi da se odriče vlastitog antifašističkog nasleđa, da ne odustaje od politike konflikata sa susedima i od pretenzija na tuđe teritorije”, ističe se u saopštenju Helsinškog odbora.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva oštro osuđuje odluku Višeg suda u Beogradu i smatra da je ovakvo ponašanje Višeg suda u Beogradu mnogo opasnije nego što se može posmatrati iz neke druge pespektive.

“Rehabilitacija Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja historije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista. Mihailoviću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina počinjenih prema civilnom stanovništvu, pa je današnja rehabilitacija ujedno i gruba nepravda prema žrtvama četničkih zločina i njihovim potomcima. Pod simbolima četničkog pokreta ubijani su civili u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije, tako da je ova rehabilitacije nepravda prema svima onima koji su u ratovima tokom mračnih devedesetih ostali bez najmilijih, upravo od raznih paravojnih formacija pod četničkim zastavama”, ističe se u saopštenju UDIK.

Zagrebački “Jutarnji list” na svom portalu piše da je “Sud u Srbiji rehabilitovao Dražu Mihailovića” i dodaje da su “vođi četničkog pokreta vraćena sva građanska prava”. “Večernji list” je ovu vest propratio galerijom četničkih uspomena.
Na portalu Index.hr objavljena je vest naslovljena “Sud u Beogradu četničkog zločinca Dražu Mihailovića proglasio nevinim”, a u tekstu se dodaje da su “nacionalisti stvorili gužvu pred sudom”, aludirajući na pripadnike četničkog pokreta koji su se okupili kako bi dočekali odluku suda.
U tekstu “Srbi slave: Viši sud u Beogradu rehabilitovao Dražu Mihailovića“, portal 24sata.hr piše “Ratni zločinac i vođa četničkog pokreta u drugom svetskom ratu rehabilitovan je u Beogradu. Viši sud mu je vratio i građanska prava oduzeta 1946. godine”.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da je institut predsednika Srbije zloupotrebljen radi rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića.

“Šta je drugo nego pritisak institucije predsednika Srbije na pravosuđe, kada je upravo njegov savetnik Oliver Antić punomoćnik predlagača rehabilitacije? Isti onaj Oliver Antić koji je predlagao da na paradi povodom 70 godina oslobođenja Beograda budu i četnička obeležja”, piše u saopštenju koje potpisuje potpredsednik LSVĐorđe Stojšić.

U saopštenju se dodaje da je među predlagačima rehabilitacije i profesorka Smilja Avramov, koju je predsednik države Tomislav Nikolić nedavno odlikovao, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Mioševića tokom devedesetih godina.

“Današnja odluka je prava poruka koju šalje Srbija sa ovakvim predsednikom države povodom 70 godina od pobede nad fašizmom. Ono učešće Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi je samo bilo licemerje i udvorništvo Putinu”, ocenili su iz LSV.

Upozorava se i da se Tomislav Nikolić nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, te da onda “ne treba ni da čudi upotreba i pritisak insitutucije predsednika Srbije na pravosuđe kako bi se promenila istorija i sasvim relativizovala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba”.

Sociološkinja Zagorka Golubović rekla je da je rehabilitacija Mihailovića sramota za bivšu Jugoslaviju.

“Ja sam iz ličnog iskustva znala da su Mihailović i njegova vojska bili neprijatelji ove zemlje. Ako se rehabilitacija sprovede, ja mislim da će to biti najveća sramota za bivšu Jugoslaviju”, kazala je Golubović.

Socijaldemokratska unija saopštila je da je vest o rehabilitaciji primila “s nevericom i dubokim žaljenjem”.

“Socijaldemokratska unija smatra rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića uvredom za sve žrtve i prave borce protiv okupatora i njihovih saradnika tokom Drugog svetskog rata. Tužno je da se, samo pet dana posle proslave sedamdeset godina pobede nad fašizmom, kojoj su i građani i građanke Srbije dali značajan doprinos, u našoj zemlji rehabilituju osobe koje su bile deo poraženih snaga”, navodi se u saopštenju SDU.

Ta stranka podseća da “brojni nedvosmisleni dokazi o saradnji pokreta Dragoljuba Mihailovića s fašističkim okupatorom u periodu od 1942-1945. godine i zločinima koje su pripadnici te vojske počinili, nisu bili dovoljni sudiji Višeg suda u Beogradu da potvrdi presudu iz 1946. godine”.

“Ova presuda predstavlja samo završetak pokušaja revizije istorije, koji traje već više od dvadeset godina i u koju su često bili uključeni i najviši državni funkcioneri”, dodaje se u saopštenju.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da je rehabilitacija Draže Mihailovića izraz dezorijentisanosti našeg društva.

“Ona predstavlja po ko zna koji po redu izraz dezorijentisanosti našeg društva, potvrdu hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti i još više dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebali da budemo u budućnosti”, rekao je Jovanović.

On je naveo da u okruženju živi blizu 20 miliona ljudi, te da će “rehabilitacija Mihailovića nedvosmisleno svakoj negativnoj tendenciji pomoći da procveta, gušeći istovremeno svaki napor da se nešto u našem okruženju promeni na bolje”.

Prema njegovim rečima, Mihailović i njegov pokret pravo na postojanje nisu priznavali drugim narodima i nacionalnim manjinama i nisu ga priznavali pripadnicima antifašističkog pokreta, “isto onako kako su to tokom ratova devedesetih radile partije, vojske i paravojske bliske njihovim idejama i metodama”.

SUBNOR Srbije konstatovao je da je presuda prekrajanje istine i “sipanje soli na svežu ranu”.

“U isto vreme, izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske”, ističe se u saopštenju SUBNOR-a.

 

(e-novine.com)