Obrad Kesić, huškač na Miletov račun: Sačuvaćemo Dodika i po cenu rata

Obrad Kesić, šumski predstavnik u Vašingtonu, dao je intervju za Sputnik i pozvao sve Srbe da budu spremni na rat, ako neko krene da ukine Republiku Srpsku ili (još gore) da uhapsi Milorada Dodika

Obrad Kesić je izjavio da se sada stvari menjaju, jer se o reviziji Dejtona sada može pričati i sa srpskim predstavnicima, ciljajući na izdajnički Savez za promjene koji je u vlasti na državnom nivou. Glavni Baja nikad ne bi dao da se revidira Dejton, osim ako bi mu to pomoglo da spasi svoju vilu i svoju kožu. Kesić je još naglasio da Balkan, prema njegovom osećaju, u Americi nije više u centru pažnje, iako je Amerikancima (nažalost) još uvek stalo da nezavisno Kosovo podignu na noge kao državu.

Posebno ga boli što Amerika i dalje “hoće jedinstvenu BiH, jaku državu, centralizovanu” i što insistira na tome da tu državu grade i sami Srbi. “Međunarodna zajednica očekuju da se u BiH, to jest, u Republici Srpskoj desi ono što se desilo u Srbiji. One stranke koje su bila najviše nacionalističke, postaju mundijalističke. Ispostavilo se da su te stranke za veću saradnju od onih koje su ranije bile umerene”,kaže Kesić pokušavajući malo da ocrni Vučića, dok ga Dodik ne gleda.

Savez za promjene: Srbi koji imaju funkcije u državnoj vlasti isti su ko Bošnjaci

Nekoliko puta je ponovio (da bi Sputnjikova publika mogla shvatiti) da je sada SDS postao gori od Bošnjaka, da koristi njihovu terminologiju dok napada Šumsku, tvrdeći nekim čudom da “državne institucije BiH imaju pravo da preuzmu ingerencije nad institucijama entiteta ako je u pitanju kriminal, korupcija i borba protiv terorizma”, a ova borba protiv kriminala ne bi nikako odgovarala imovini Milorada Dodika i samim tim je uperena protiv srpskih interesa. Kesića posebno zabrinjava što su sada na borbu protiv kriminala i korupcije spremni Srbi koji imaju funkcije u državnim institucijama.

Tih državnih Srba, kao izdajnika, Obrad Kesić sa Bajom u duetu se boji i ako visoki predstavnik u BiH “potegne bonska ovlašćenja“. Kaže da bi voleo da visoki predstavnik potegne ta ovlašćenja, pa da onda svojim očima vidi da li ih ima ili nema. Srbi koji hoće da izdaju Dodika mogli bi, paranoiše Kesić, onda te odluke visokog predstavnika implementirati kroz državne institucije, što će ugroziti budućnost Šumske.

Pozivajući srpske predstavnike u državnim institucijama da ne budu pasivni i da ne prihvataju sve što EU traži od njih, kao što to rade vlasti u Srbiji (Obrad opet cilja na Vučića), Kesić je onda izgovorio epohalne rečenice. “Druga ideja, koju zastupa Milorad Dodik, kaže da ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa. Sukobi ne znače rat. Ali moramo da budemo spremni i za to, ako neko krene nasilno da rešava ovo pitanje. Onda mora biti reakcije i sa srpske strane, jer ne odlučujemo samo mi da li će biti rata ili ne. Ova druga ideja kaže da mi moramo da budemo spremni, i politički i pravno i ekonomski, da se sukobimo oko državnih interesa“, pojasnio je Kesić pozivajući Srbe da budu spremni i na rat, ako bude trebalo braniti šumske interese i Dodikovu imovinu. Da li je i on sam u tom slučaju spreman da se vrati iz Vašingtona i stane na branik otadžbine, ovom prilikom Srbima nije pojasnio.

Dodik čeka padobranca Obrada: Ako bude trebalo braniti moje vitalne interese, i ti ćeš da gineš

Na kraju je poručio da ga teši to što se Srbi “u predvođenju jednog novog talasa, koji govori da smo bliski sa Rusijom i da imao jake odnose sa Moskvom“. Otkrio je da je Mile lično tražio od Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije, da se Rusija uključi i blokira rezoluciju o Srebrenici. Posebno ga veseli, otkriva još nadraženom Sputnjiku, što se Vladimir Putina sad postavlja kao ravnopravan igrač Evropskoj uniji, NATO-u i Americi na terenu odlučivanja ne samo u regiji bivšeg SSSR-a nego i dalje.

Onda smo sigurni da Kesić ni Dodik nemaju razloga za strah od Bošnjaka i izdajničkih Srba, kao ni osnova za zabrinutost: ako neko bude hteo da ukida Šumsku (to jest da hapsi Glavnog Baju), Putin će da se ukaže i sve da ih spasi.

 

(e-novine.com)