Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske uputio je otvoreno pismo Gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koje prenosimo u cjelosti:

Poštovani gradonačelniče Grada Bijeljina,

obraćam Vam se ovim putem kao ovlaštenom predlagaču 15. i 16. tačke dnevnog reda za drugu sjednicu Grada Bijeljina zakazanu za dan 3. mart 2021. godine, u kojima se predlaže usvajanje odluke o davanju saglasnosti Udruženju porodica nestalih boraca i civila „Semberija i Majevica“ za podizanje spomen obilježja poginulim i nestalim borcima Grada Bijeljina i Odluke o davanju saglasnosti Udruženju četnika veterana „Semberija“ iz Drugog svjetskog rata za podizanje spomen biste đeneralu Dragoljubu Draži Mihajloviću.

Naime, Grad Bijeljina je u posljednjih 15 godina od grada koji je bio na „crnoj listi“ i pod sankcijama Međunarodne zajednice kao i Američke administracije, došao do statusa grada koji predstavlja sinonim za dobre međunacionalne i međuljudske odnose i koji je od grada slučaja prerastao u grad u koji se veoma rado dolazi i koji je postao veoma otvoren i tolerantan prostor za život svih građana, a sve ovo naravno ne bi bilo moguće bez zajedničkog napora bivše administarcije Grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Mićićem, predstavnicima bošnjačkog naroda i ostalih manjinskih zajednica koji su pokazivali visok stepen međusobnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije. Sve su to prepoznali građani ali i međunarodni faktori i organizacije, što je dovelo do toga da su 2007. godine ukinute pomenute sankcije.

Veoma sam iznenađen ovakvim prijedlogom za  prvu redovnu sjednicu Skupštine Grada koji dolazi od gradonačelnika, a koji sebe naziva „humanistom, osvježenjem na političkoj sceni i čovjekom koji se poziva na zakone i zakonitosti“, a koji nas vraćaju u neko prošlo vrijeme i koji zasigurno unose nemir među stanovnike Grada Bijeljina. Takođe smatram da to šalje jednu jako negativnu sliku u širu javnost Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, ali i šireg okruženja.

Uvažavajući i poštujući sve žrtve iz proteklog rata, smatram da se svi trebamo okrenuti budućnosti i rješavanju ionako nagomilanih problema koji se tiču običnog građanina, čemu ovakvi i slični prijedlozi i inicijative zasigurno neće doprinijeti, čak suprotno, dovode do podizanja tenzija i stavljaju Bijeljinu u jednu jako negativnu poziciju. Posebno smatram da ovakva inicijativa rehabilitacije četničkog pokreta i zanemarivanje svih hitorijskih činjenica koji se tiču ratnih zločina i ubistava na stotine hiljada nedužnih civila svih nacionalnosti u toku II svjetskog rata, a posebno u tome svima poznatu ulogu koju je imao general Dražo Mihajlović, te stradanje Bošnjaka u Istočnoj Bosni pod direktnom komandom Mihajlovića, na naš grad baca veoma negativnu sliku, koja nam zasigurno u ovoj situaciji nije potrebna.

Zbog svega gore navedenog, pozivam Vas da povučete prijedlog navedenih tačaka sa dnevnog reda predstojeće Skupštine Grada, te na taj način spriječite negativne konotacije koje bi eventualnim usvajanjem prijedloga mogle nastati.

S poštovanjem,

                                                                                                            Samir Baćevac
delegat u Vijeću naroda RS

(Dešavanja u Bijeljini)