• Ustavni sud RS-a donio je rješenje u kojem se jasno navodi da održavanje referenduma o sudbini Suda i Tužilaštva BiH u RS-u nije povreda vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u tom entitetu. Da li ste očekivali ovakav ishod i šta to znači za Bošnjake u RS-u?
– Ovakav ishod je bio potpuno očekivan. Ustvari, u bh. entitetu RS ne mogu se ni desiti iznenađenja, jer je sve pod čvrstom kontrolom režima. Tako je i Ustavni sud stavljen pod čvrstu kontrolu aktualnog režima. Čovjek koji je na čelu Suda, bio je još nedavno ministar, čovjek od povjerenja Milorada Dodika. Kao takav je i postavljen na čelo Suda kako bi režim mogao biti siguran da će sve što on pokrene biti zakonski dovedeno do izvršenja. Šta to znači za Bošnjake?

Žrtve aparthejda

To je potvrda da postoji kontinuitet marginalizacije Bošnjaka kao konstitutivnog naroda. Sa druge strane, to je jasna poruka da institucije sistema ne postoje ovdje za druge, osim za Srbe i realizaciju srpskih interesa. Nažalost, Bošnjaci kao žrtve genocida, nisu dobili zaštitu međunarodne zajednice ni poslije rata. Onima koji čuvaju ideologiju Mladića i Karadžića dato je pravo i mogućnost da opet rade ono što im je volja, upravo na teritoriji na kojoj je genocid počinjen i gdje su načinjene stotine masovnih grobnica.

• Povratnici Bošnjaci suočavaju se sa brojnim problemima u svojim sredinama: napadi, diskriminacija pri zapošljavanju… Na koji im način nadležne institucije u RS-u mogu pružiti adekvatnu pomoć u ostvarivanju prava i zaštite?
– Institucije RS-a vrše kontinuiranu institucionalnu diskriminaciju. Izbačeni su kabineti bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika, a na to niko od međunarodnih i domaćih organizacija nije reagovao. Upozoravam, tim činom je ozvaničen početak novog etničkog čišćenja Bošnjaka u RS-u. To etničko čišćenje se provodi jasno kroz javna preduzeća i institucije u kojima nema mjesta za Bošnjake. Administracija RS-a traži svaku priliku, a sada imaju i uporište u Zakonu o prebivalištu, da onemogući povratak Bošnjaka na svoja ognjišta. Danas su bošnjačka djeca u RS-u žrtve aparthejda, a tu diskriminaciju provodi aktualna vlast. Neko ko vam ne dopušta da svoj jezik zovete njegovim imenom, taj želi da zatre vaš identitet. Sve ovo se dešava pred očima predstavnika međunarodne zajednice koji sve nijemo posmatraju.

• Imaju li vlasti RS-a imalo sluha za probleme povratnika?
– Saradnja sa Miloradom Dodikom ne postoji. On apsolutno ne poštuje ustavnu poziciju potpredsjednika entiteta. Kabineti potpredsjednika još nisu formirani, a sada će godina od izbora – to predsjednik Dodik onemogućava. On čak i ne želi razgovarati o problemima, a jedini naš susret od izbora bio je nakon oružanog incidenta u Zvorniku. Na drugoj strani, određena saradnja sa poslanicima u NSRS-u postoji.

• Aktuelni su i dalje problemi u obrazovanju bošnjačke djece u školama RS-a. Koji su preduslovi da djeca povratnika postanu ravnopravna i kada će se to desiti?
– Američka ambasada u BiH inicirala je nedavno ideju o reformi sistema obrazovanja na području cijele BiH. Problemi sa obrazovanjem koji danas na ulici drže hiljade djece, govore da je to neophodno i mnogo važnije od mnogih drugih procesa. Djeca Bošnjaka danas pohađaju nastavu u alternativnim prostorima, u zgradama nevladinih organizacija… To je sramota! Nama treba pomoć, jer u ovom trenutku mi nemamo ustavne mehanizme da sami riješimo probleme. Vlasti RS-a odbijaju bilo kakav dijalog – nude svoja rješenja koja se zasnivaju na negiranju jezika. Treba postaviti pitanje: zašto vlasti RS-a i sa kojim ciljem zabranjuju korištenje termina bosanski jezik. Šta oni gube ukoliko Bošnjaci govore svojim bosanskim jezikom? Naravno, ne gube ništa, ali negiranjem dovode do novih radikalizacija i političkih kriza.

• Šta ste do sada učinili kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje povratnika u RS?
– Moj izborni program bio je utemeljen na ekonomskom osnaživanju povratnika. Sa realizacijom tog programa krenuo sam odmah po uspostavi vlasti, ali naišli smo na teške probleme u funkcionisanju, jer su uslijedile opstrukcije u radu. I pored toga, pokrenut je projekt izgradnje farmi pilića u povratničkim naseljima.

Investitori iz Dubaija

Boravio sam u Dubaiju na međunarodnoj investitorskoj konferenciji, gdje sam predstavio projekte sa ovoga područja i započeo razgovore sa potencijalnim investitorima. Prvi put je na ovom nivou pokrenuta saradnja sa našim ljudima u dijaspori, s ciljem da se povežu sa poslovnim ljudima u povratničkim zajednicama i da nađu zajednički interes u poslovanju i saradnji. Povratnici ne mogu ostvariti zaposlenje u javnom sektoru, često i u privatnim preduzećima, tako da smo u situaciji da im moramo ponuditi druga rješenja.

• Tokom posljednje posjete Sarajevu, sa bošnjačkom delegacijom razgovarali ste o svim ovim problemima sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Je li Vam ponudio pomoć?
– Reformska agenda mora uvažiti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima – inače je besmislena, a ova konvencija je u RS-u pogažena. Govorimo o finesama, a temelji društva su ugroženi. Izetbegović je jasno podržao naše stavove i ponudio pomoć. Njegov koncept jačanja bošnjačkih kapaciteta u RS-u uskoro će biti funkcionalan, a podrazumijeva bolju koordinaciju i komunikaciju, nalaženje novih oblika organizacije… Akcenat će biti na ekonomskom jačanju, obrazovanju i kulturi.

 

(oslobodjenje.ba)