Piše: Sead Omeragić

Dragan Čović će u Mostaru, u izmještenom Kabinetu člana Predsjedništva BiH primiti predsjednike Srbije i Crne Gore Aleksandra Vučića i Filipa Vujanovića, pa premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Sljedeća četiri dana će kod Čovića dolaziti brojni politički uglednici zbog Mostarskog sajma. Sajamske hale Rodoča su bile logori HVO-a za više od deset hiljada muslimana Hercegovine.

Tradicionalno se o tome neće govoriti prije, za vrijeme i nakon sajma. Kako je moguće da čovjek kojeg se sumnjiči da je uzimao logoraše kao radnu snagu, danas biva tretiran kao ugledan lider i na noge mu dolaze državnici regiona. Čović je evropski igrač, on će nas voditi u Evropu. Tribunal u Hagu je paralelan svijet Bosni i Hercegovini.

Sve što se odigrava danas u Bosni pokušaj je negiranja istine koja se izgovara pred Tribunalom. U hale Rodoča su dolazili i najugledniji bošnjački lideri. „Arbeit macht frei“, na mjestu zločina. I opet nikom ništa – idemo dalje. Zašto je Bošnjacima Srbije rečeno da glasaju za Vučića?

Zašto su Bošnjaci na sebe preuzeli tu vrstu muke da ne biraju Sašu Jankovića, čovjeka koji priznaje genocid, a da biraju Stojadina Vučića (sto Bošnjaka za jednog Srbina)? Birajte Vučića on donosi svježe vjetrove u region. U toku je puštanje novih vjetrova na Balkanu. Šta će biti ako se uskoro ispostavi da je Vučić samo još jedan velikodržavni lider? Sad su bošnjački lideri s Vučićem. A ko kaže da je Vučić sa njima? Zašto je od prvog dana nakon izbora Kolinda Grabar Kitarović dočekana neoprezno, kao prijatelj BiH i gotovo godinu i po se o njoj govorilo s poštovanjem i bez distance. U režimskim SDA medijima su se o njoj pisale ode.

Zagrebačka bošnjačka elita i ova iz BiH su se srdačno odnosili prema predsjednici RH i onda su kratko i nevješto reagirali kad se ona premetnula u otvorenog protivnika ove države i posebno Bošnjaka. Nisu se bošnjački lideri oglasili kad je pošle sedmice studentima u Švedskoj govorila da Saudijska Arabija i Katar šire utjecaj u BiH gradnjom džamija.

Nije spomenula Kuvajt sa kojim je nedavno sklopila poslove prodaje naoružanja. Nevjerovatno je da se u Švedskoj predsjednica Republike Hrvatske bavi arapskim utjecajem na Bosnu i Hercegovinu, dok u isto vrijeme hrvatski mediji pišu o širenju ruskog utjecaja na Hrvatsku.

Ti mediji govore da je ruski finansijski utjecaj preko Agrokora stigao čak do granica Austrije. Kako to da su Srbi i Hrvati bili ubijeđeni da će pobijediti Donald Trump koji zagovara novu politiku prema Balkanu. Zagrebački i beogradski mediji su stalno pisali: Bošnjaci će glasati za Hillary. O namjerama svoje dijaspore nisu progovarali. Samo poneki dobronamjerni Srbi i Hrvati su na uho svojim bošnjačkim prijateljima govorili da se previše ne zanose.

Malo Turci i Rusi, malo evropska agenda, malo SAD. Ničeg previše.

Kako to da svi znaju kakav se novi politički svijet izgrađuje, a da Bošnjaci o tim odnosima pojma nemaju? Šta je interes države i ovog naroda koji želi samo sačuvati svoju Bosnu i Hercegovinu, kao jedino mjesto za ovozemaljski život? Gdje smo mi to pošli? Imamo li kakvu čvrstu strategiju? Već dvije godine ne pravimo evropski koridor 5c od sjevera do juga države? A onda smo riješili da pravimo autocestu od Sarajeva prema Beogradu.

Idemo u Evropu, pa pomalo skrećemo na istok. Sarajevsko političko klatno se kreće između zločina i neprincipijelne politike. Između budućnosti i politike koja ne zna svoje krajnje ciljeve. Sad smo se okrenuli Vučiću, čovjeku čije su policijske službe režirale onaj nered u Potočarima zajedno sa policijom RS. Mi šutimo o toj režiji, o medijskim izmišljotinama i najprimitivnijim montažama video materijala.

Priklanjamo se čovjeku koji se hvalio da je od Rusije dobio veto na Rezoluciju o Srebrenici. Već tada su se čuli glasovi upozorenja da je ta Rezolucija ustvari dogovorena igra koja će ruskim vetom još jednom marginalizirati tragediju Srebrenice. Ta prevara i veto je proizvela grozničave zahtjeve za pravdom i revizijom. Onda je reviziju zaustavio „vratar“ Svjetskog suda pravde i to kršeći statut i zakone svog suda. Šta je sljedeće?

 

(nap.ba)