Šest strateških ciljeva

113

Dokazi: “Šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH”

Povodom dvadesete godišnjice genocida nad Bošnjacima UN enklave Srebrenica, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje međunarodnu konferenciju pod nazivom “Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju”. Cilj konferencije je pokušati ponuditi odgovor na pitanje kako se sjećati žrtava genocida nakon što ne bude više ukopa.

Na konferenciji će biti 27 učesnika iz cijelog svijeta uključujući i stručnjake za genocid poput Normana Cigara, Samuela Tottena, Marka Attile Hoarea, Sonje Biserko… Sir Geoffery Nice, Amor Mašović i dr. Waqar Azmi održat će uvodna predavanja.

Zločini u Srebrenici i Podrinju nad bošnjačkim stanovništvom, ali i ostatku BiH, trajali su od 1992. godine do kraja rata. Onaj u Srebrenici, u julu 1995. godine, nije se dogodio preko noći i počeo je mnogo ranije. Tačnije, namjere zločinca bile su jasne i Radovan Karadžić, tadašnji predsjednik RS-a, na 16. sjednici Skupštine tadašnje “Srpske Republike Bosne i Hercegovine” u Banjoj Luci jasno je izložio ciljeve koje treba ispuniti da bi se “osigurala srpska pobjeda”.

Ciljevi koje je Karadžić tada izložio Skupština je prihvatila kao zvaničnu politiku RS-a tokom rata. Ono što je Karadžić tada izložio dosljedno se pokušavalo provesti, a objavljeno je i u “Službenom glasniku Republike Srpske” 26. novembra 1993. godine na strani 866., broj Glasnika 22. Faktor.ba objavljuje faksimil “Odluke o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH”, koja je tada objavljena u Glasniku.

glasnik07052015

Šest strateških ciljeva srpskog naroda koje je Karadžić izložio su: Državno razgraničenje od druge dvije nacionalne zajednice, Koridor između Semberije i Krajine, uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno eliminisanje Drine kao granice između srpskih država, uspostavljanje granice na rijekama Uni i Neretvi, podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje u svakom od dijelova efektivne državne vlasti, izlaz Republike Srpske na more.

– Odluka o šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH donesena je na 16. sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH 12. maja 1992. godine. Nama je posebno zanimljiv treći strateški cilj “Uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno eliminisanje Drine kao granice između srpskih država”, jer se time pokazuje namjera za uništenje muslimana u istočnoj Bosni odnosno Haški tribunal je to naveo kao preteču Direktivi 7. iz marta 1995. godine kojem je odlučena sudbina muslimana u Srebrenici i Žepi – rekao je za Faktor.ba Hikmet Karčić iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

O tome je na suđenju Karadžiću govorio ekspert Tužilaštva u Hagu Robert Donia. On je, između ostalog, rekao da je SDS nakon zasjedanja Skupštine BiH 14. i 15. oktobra 1991. godine kada je usvojena deklaracija o suverenitetu i odlučeno da počnu pregovori sa Evropskom zajednicom, preusmjerio svoju energiju na planiranje osnivanja svoje države.

 

(Faktor.ba)