Povodom 21. godišnjice genocida

Danas se sjećamo svih srebreničkih žrtava

“Prisjećamo se svih ubijenih 8.000 muškaraca i dječaka, ali i odajemo priznanje njihovim porodicama koje još uvijek traže pravdu”, napisao je američki sekretar

Povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici oglasio se i državni sekretar SAD-a John Kerry. U saopćenju stoji da je američki narod uz narod Bosne i Hercegovine, a Kerry je poručio da svi odgovorni moraju biti sankcionisani.

“Prisjećamo se svih ubijenih 8.000 muškaraca i dječaka, ali i odajemo priznanje njihovim porodicama koje još uvijek traže pravdu”, napisao je američki sekretar.

Pozvao je i lidere u BiH da se ujedine kako bi zemlja krenula naprijed i da dozvole djeci i unucima srebreničke generacije da izgrade snažne zajednice i žive sigurno.

Sjećanje na Srebrenicu treba ojačati odlučnost da se mirnim putem riješe nesuglasice uz poštivanje dostojanstva svake osobe, bez obzira na nacionalnu, rasnu, spolnu ili vjersku pripadnost, poručio je Kerry.

Na kraju saopštenja stoji da Sjedinjene Američke Države “duboko cijeni” svoje prijateljstvo sa svim ljudima u Bosni i Hercegovini.

 

(depo.ba)