Dok Prlić brani tzv. HRHB u Hagu: Spavaš li mirno, Dragane Čoviću!

Piše: Edina Latif

Prvostepena presuda šestorici visokih zvaničnika u slučaju „Prlić i drugi“ potvrdila je – Herceg Bosna i Republika Srpska osnovane su na identičan način, planom progona i etničkim čišćenjem.

Projekat tzv. Herceg Bosne donio je mnogo patnje i stradanja, ne samo Bošnjacima i Srbima, već i samim Hrvatima u čije ime je stvarana.

Sa teritorija koje su se uklapale u granice Banovine iz 1939. godine protjerani su svi „nehrvati“, dok su sa drugih dovođeni sistemski Hrvati koji su napuštali svoja stoljetna ognjišta i domove, a sve u cilju stvaranja Herceg Bosne.

U Hagu će nekadašnji gospodari života i smrti u Hercegovini, Prlić i družina sada nastojati lažima pobiti sve dokaze koje je u prvostepenom postupku dokazalo Tužilaštvo, a Tribunal ih osudio na 111 godina zatvora.

Pri tome se proturaju teze kako je tzv. Herceg Bosna bila za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, a zaboravljaju se logori smrti Dretelj i Heliodrom, zaboravljaju se ubijanja i protjerivanja nehrvatskoga stanovništva, zaboravlja se da su bosanski Hrvati tom politikom planski preseljavani u Hrvatsku i u Hercegovinu…

Projekat Herceg Bosne nanio je nesagledivu štetu i bosanskim Hrvatima.

I dok Prlić i ekipa u Hagu nastoje u sedmodnevnom postupku uvjeriti Žalbeno vijeće Haškog tribunala da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, te da oni nisu bili njegovi izvršioci na terenu, a da nalogodavac nije bio Franjo Tuđman, vrijedno sa slobode, na ostvarenju i oživljavanju projekta HRHB radi Dragan Čović.

Nova verzija tzv. Herceg Bosne bila bi zasnovana ne na zločinima i progonima, već zidanju utvrde na onim teritorijama koje su prije 24 godine označene i pripremljene. Ne bi se više zvala HRHB, već ljepše i evropskom uhu ugodnije- federalizacija Federacije BiH.

Na maloj teritoriji nastoji se napraviti feud u kojem će se tobože raditi u ime interesa hrvatskog naroda, a zapravo je riječ o tome da se nastoji olakšati pljačka i poboljšati kontrola svih sfera života, a sve tobože u ime interesa hrvatskog naroda.

Baš kao što su Prlić i ekipa zatvarali, protjerivali i naređivali ubijanja i silovanja pravdajući se da to čine u ime svog naroda, istom se matricom danas služi i Čović.

Skrivajući se iza izmišljenog hrvatskog pitanja i ugroženosti Hrvata, nastoji se upisati u historiju kao prvi čelnik trećeg hrvatskog entiteta, a bez ispaljenog metka.

Nećemo mu sada računati to što je i on sam kao direktor Sokola učestvovao u iskorištavanju logoraša Bošnjaka i Srba.

Podsjetit ćemo Čovića samo na jednu rečenicu iz presude Prliću i drugima, kao mali znak podsjećanja kako dođosmo do federalizacije.

– Jednog Muslimana, pripadnici HVO natjerali su da poliže sopstvenu krv da ne bi, kako su rekli, balijska krv ostala na hrvatskoj zemlji!

 

(nap.ba)