Potpredsjednik RS Ramiz Salkić upozorio je sve međunarodne organizacije da ne smiju dopustiti održavanje referenduma u RS, jer bi to značilo uvođenje novih praksi u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Salkić smatra da bi to moglo dovesti do nagle destabilizacije i otvoriti mogućnosti vraćanja u devedesete.

U pismu ambasadorima zemalja članica PIK-a, Salkić poziva međunarodne organizacije i ambasade prijateljskih zemalja da “hitno i bez odlaganja spriječe radikalnu, secesionističku i antiustavnu politiku Banjaluke”.

“Ukoliko Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) dopusti održavanje referenduma u RS-u o 9. januaru smatrat ćemo ovu instituciju suvišnom i bez ikakve uloge u našem društvu. Tada ćemo znati da ta institucija ne postoji zbog interesa BiH, očuvanja mira i stabilnosti, već isključivo zbog sebe”, istakao je Salkić. To će biti znak, dodao je, “da put ka bezbjednosti i zaštiti građana i države BiH moramo tražiti na drugi način i na drugome mjestu”.

Salkić je pozvao domaće pravosuđe, OHR, PIC, Organizaciju za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), Delegaciju Evropske unije u BiH, ambasade SAD, Njemačke, Turske, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Japana, Kanade, Italije i drugih zemalja, da stanu u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i spriječe održavanje referenduma o Danu RS.

“Ukoliko budemo tolerisali ovaj presedan, kojim se odbacuju legalno i legitimno donesene odluke Ustavnog suda BiH, nastat će haos i zemlja će ući u opasnu fazu, koja može dobiti i oblike anarhije, pokušaja podjele zemlje, te narušavanja mira”, smatra

Salkić u pismu dodaje i da su bošnjački zvaničnici posljednjih godina pokretali inicijative, davali sugestije i upozoravali na radikalizaciju koja se provodi i podržava od strane srpskih političkih predstavnika u RS. Bošnjaci kroz institucije sistema nemaju mogućnost, naveo je, da ostvare svoja prava, što već godinama proizvodi ozbiljne frustracije. Ukazao je i da je sve do Odluke Ustavnog suda, RS je obilježavala svoju krsnu slavu.

“Referendum koji je najavljen želi ozvaničiti upravo vjerski praznik javne institucije. Radi se o kršenju Ustava koji je u svojoj biti sekularistički. Iako postoji obaveza Upravnog odbora za provedbu mira i Ureda visokog predstavnika u BiH da spriječe svako kršenje Ustava i narušavanje mira, godinama su tolerisane antidejtonske aktivnosti vlasti u Banjaluci. Beskrajno visok prag tolerancije iskorišten je za nezapamćenu radikalizaciju, otvorene najave secesije i referenduma za otcjepljenje”, stoji u Salkićevom pismu.

Salkić tvrdi da su vlasti u Banjaluci pokrenule proces naoružavanja rezervnog sastava policije, naoružavanja redovnih policijskih struktura dugim cijevima i osnaživanje zaštitarskih agencija.

“Pri tome su lovačka udruženja postala model naoružavanja civilnog stanovništva. Posljednje vrijeme gase se lovišta gdje žive Bošnjaci, a to implicira oduzimanje naoružanja od lovaca Bošnjaka. Sve nam to ukazuje da se u RS narušava ravnoteža koja može imati pogubne posljedice. Pri tome, i pored naših upozorenja, OHR nije poduzeo nijedan konkretan potez”, istakao je potpredsjednik RS.

 

(istinito.com)