Srbija mora smiriti secesionističke strasti u Banja Luci kako ne bi ostala bez Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je i sa velikom zabrinutošću posmatra najnovije istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je rekao da neustavni referendum u Republici Srpskoj ne bi trebao da bude mrtvo slovo na papiru te da on predstavlja volju građana.

– Poručujemo Tomislavu Nikoliću, ako se legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organizuju na dijelu državne teritorije, onda LSV predlaže da sličnu praksu uvedemo i u Srbiji – saopćeno je iz LSV-a, prenosi Patria.

Vlasti u Republici Srpskoj održale su referendum o proslavi 9. januara, kao Danu RS, kojeg je Sud ranije proglasio neustavnim. Referendum je privremeno zabranio Ustavni sud BiH, ali vlasti iz Banja Luke odluku Suda nisu željeli ispoštovati. Referendum je održan u nedjelju. Vlasti kažu da je na referendum izašlo nešto više od 50 posto glasača, te da su glasači skoro 100 posto podržali da se 9. januar proslavlja kao Dan RS.

Analitičari ocjenjuju da je izlaznost glasača bila manja od 50 posto, te da je pokazala da više od pola građana u RS zapravo ne podržava secesionističku politiku Milorada Dodika. Referendum je osudila i međunarodna javnost.
Zvanični Beograd ranije se ogradio o referenduma u RS, ali je Nikolić nakon toga rekao da je referendum pokazao ‘volju građana’ i da ne bi trebalo da ostane ‘mrtvo slovo na papiru’.

– Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim dijelovima našeg društva – ocijenio je predsjednik LSV-a Nenad Čanak.

– Iz LSV-a predlažu da se „u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju, rekli smo i tada, sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od prije tri godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad.

Čanak u saopćenju navodi kako Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro osuđuje „ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića, zbog toga što je susjedne i suverene države nazvao u svom istupu ‘srpskim zemljama’.

Beograd ima ogroman utjecaj na vlasti u Banja Luci. Analitičari smatraju da bi zbog toga vlasti u Srbiji morale učiniti sve kako bi smirili secesionističke strasti u Banja Luci. Jer, odcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine vodilo bi kao odcjepljenju Vojvodine i Sandžaka od Srbije.

– Naši susjedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o ‘srpskim zemljama’ je bila dio ratne politike koju je Nikolić podržavao i u kojoj je aktivno učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama, čini se, ponovo priziva – tvrdi Čanak, prenosi NAP.

 

(nap.ba)