Srbija na raskršću

38
?????????????????????????????????????????????????????????

Vučić prema BiH vodi politiku na dva kolosijeka

Srbija treba da se okrene svojoj demokratizaciji i da prekine da neprekidno postavlja pitanja svojih granica, odnosno pokazuje aspiracije na teritorije koje ni istorijski, a ni čisto etnički nisu njene.
No, u ovom trenutku Vučić je samo jedan od dugih izdanaka srpskih političara koji nikada nisu jasno i nedvosmisleno stali iza politike koja bi Srbima u BiH rekla ono što je Stjepan Mesić dosta grubo rekao Hrvatima u BiH – Sarajevo je vaš glavni grad, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Žarko Korać, profesor beogradskog Filozofskog fakulteta i bivši potpredsjednik Vlade Srbije.

Razgovarala: Nevena Šarenac

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je nedavno da je ova zemlja osjetila problem zbog toga što su zemlje iz okruženja počele da naručuju balističke rakete, istakavši da, ili će oni odustati od toga, ili će Srbija morati pronaći odgovor na to. Kako ocjenjujete ovo upozorenje?

Što se tiče tih raketa, mislim da je Vučić time nešto poručivao Hrvatskoj, budući da je ova zemlja kazala da će razmjestiti neke rakete, ako bi takva odluka bila donesena u skladu sa nekom odlukom NATO saveza, čiji je član Hrvatska. To je pomalo zabrinjavajuće, posebno zbog toga što su tokom izborne kampanje u Hrvatskoj, odnosi ove države sa Srbijom dosegli jako nisku tačku. To se prvenstveno desilo zbog nepotrebnog i jednostranog zatvaranja hrvatske granice za robu iz Srbije. Srbija je uzvratila recipročnom mjerom, ali su, na svu sreću, vrlo brzo ukinute takve odluke. No, one su pokazale da su odnosi dviju zemalja jako krhki.

Kakav je trenutni odnos Srbije i Crne Gore, posebno imajući u vidu odluku crnogorskih vlasti o pristupanju NATO savezu?

Kada je u pitnju Crna Gora, tu se bar formalno pokazuju dvije politike. Jedna je politika Tomislava Nikolića. Da stvar bude gora, Nikolić je u ruskoj agenciji Sputnjik, koja ima sve veći uticaj u Srbiji, direktno poručio Rusima da, za razliku od Crne Gore koja je inferiorna i ne vodi svoju politiku, Srbija vodi samostalnu politiku i želi ekvidistancu između Zapada i Rusije. To je rekao čovjek koji je svojevremeno u srbijanskom parlamentu kazao kako bi bio srećan da je Srbija ruska gubernija, a u nedavnom intervjuu kazao kako je Rusija njemu lično majka. On je u očima građana Srbije nesumnjivo nosilac izrazito proruske politike.

Vučić je mnogo oprezniji u odnosu na Crnu Goru i vodi neutralniju politiku. To je potvrdio nekoliko puta i sam crnogorski premijer Milo Đukanović. Na izjave Tomislava Nikolića odgovorio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. No, izjave se moraju posmatrati u kontekstu onoga što Rusija radi u Crnoj Gori. Rusija se krajnje agresivno miješa u unutrašnje stvari u Crnoj Gori i oštro se protivi ulasku ove države u NATO pakt. Odnosi Crne Gore i Srbije su sada na iskušenju. Ne mogu se izjave Tomislava Nikolića smatrati neobaveznim ćaskanjem. On očigledno radi udruženo sa Rusima, pokušavajući da destabilizuje Crnu Goru.

U posljednje vrijeme govori se o zveckanju oružja na Balkanu. Vjerujete li da su novi sukobi mogući?

Svako ko kaže da je na Balkanu nemoguć novi rat, treba da bude jako oprezan, jer je na ovom području nevolja uvijek moguća. Iskustvo 90-ih pokazalo je da je rat itekako moguć. Dakle, takva mogućnost uvijek postoji, a mi možemo samo razgovarati o tome koliko je ona vjerovana.

Koliko je ona zapravo vjerovatna?

Ne mislim da je ova mogućnost vjerovatna iz više razloga. Crna Gora će vjerovatno za godinu dana ući u NATO. Mi imamo sada NATO prsten oko središnjice Balkana. U NATO paktu su već Hrvatska, Albanija, Grčka, Bugarska, Rumunija i Mađarska. Dakle, možemo samo razgovarati o unutrašnjim problemima. Spoljna intervencija ne dolazi u obzir.

Ovdje je uvijek pitanje da li bi međuetničke tenzije mogle da postanu rat. Moguće je da neke međuetničke tenzije prerastu u ozbiljniji sukob unutar pojedinačnih država. Oružja ima dovoljno, a ima dovoljno i usijanih glava koje bi eventualno pokušale to da urade. Stoga, centralno pitanja je kako voditi politiku na Balkanu da do takve situacije ne dođe.

Problem je što je zatezanje odnosa Zapada i Rusije odjednom učinilo Rusima atraktivniji Balkan. Potpuno je vidljivo da Rusija sa mnogo više interesovanja i energije pokušava da utiče na događaja ondje gdje još može – Crna Gora, koja će uskoro izmaknuti ruskom uticaju, a onda joj ostaju Srbija i BiH.

Kako se to može odraziti na Srbiju i na BiH?

To je za građane ovih dviju zemalja zabrinjavajuće. Rusija potpuno nekritički podržava sve što predsjednik RS Milorad Dodik kaže. Jedina je podržala njegovu odluku o referendumu. Podržavajući Dodika i osiguravajući mu budućnost, Rusija predsjedniku RS šalje poruku da nastavi politiku suprotstavljanja eventualnom traženju BiH da pristupi NATO savezu.

Rusija je svojim vetom spriječila rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti. Na taj način Rusija je “učinila uslugu” Srbiji. Rusija se RS i Srbiji nudi kao njihov pokrovitelj na Balkanu, no u tome svemu ona vodi računa o sopstvenim interesima, a po najmanje o interesima ljudi u RS i Srbiji. Građani Srbije i BiH ponovo su kolateralna žrtva zategnutih odnosa Zapada i Rusije.

Hoće li Srbija uspjeti ostati vojno neutralna zemlja?

Srbija je za vrijeme Vlade Vojislava Koštunice u parlamentu izglasala rezoluciju o vojnoj neutralnost. Ona je legalno važeća. Srbija pokušava da napravi neku vojnu ekvidistancu. Ima vojne vježbe i sa NATO-om i sa Rusima. Centralno pitanje je koliko dugo Srbija još može to da radi, imajući u vidu njene integracijske procese ka EU. Drugo pitanje je da li je moguće hodati po žici ako se još više zategnu odnosi Zapada i Rusije. U tom slučaju, ova dva bloka će zatražiti od Srbije lojalnost prema jednom od njih. Volio bih da to ne gledam.

Može li to uticati na BiH, imajći u vidu da dio bh. političke elite zagovara priključivanje zemlje NATO-u, dok drugi dio poručuje da će na tom putu slijediti stav Srbije?

Ekstremna nervoza i agresija Rusija prema ulasku Crne Gore u NATO pakt, pokazuje koliko je pitanje integracije u NATO važno Rusiji. Rusija očigledno neće ostaviti na miru ni Srbiju ni BiH, posebno RS. Mislim da nas ćekaju iskušenja u bliskom vremenu. Bilo kakav nagovještaj da bi BiH mogla da pokrene pitanje ulaska u NATO, Rusija će gotovo sigurno pokušati minirati preko RS.

Kako biste ocijenili politiku koju trenutno premijer Vučić vodi spram BiH?

Dodik je došao u Beograd i uspio da izdejstvuje da cijela Vlada Srbije dođe na proslavu Dana RS, 9. januara. To je suštinski kontroverzan datum, a osporen je i na Ustavnom sudu BiH. Dolazak u Banjaluku, a prije toga dolazak u Sarajevo i izjava da podržava BiH, pokazuju da se neprekidno jedna politika vodi na dva kolosjeka.

No, to nije ništa neobično kada je Beograd u pitanju. Takva praksa bila je prekinuta samo za vrijeme komunizma, od 1945. godine do kraja 80-ih. Raspadom Jugoslavije, ideja je da Srbija ponovo otvara pitanje BiH. Drugim riječima, ideja je da je BiH vještačka tvorevina i da Srbi u Bosni imaju pravo na samoopredjeljenje. Srbija i njena većinska intelektualna elita nemaju snage da se suprotstave tome.

Srbija treba da se okrene svojoj demokratizaciji i da prekine da neprekidno postavlja pitanja svojih granica, odnosno pokazuje aspiracije na teritorije koje ni istorijski, a ni čisto etnički nisu njene. No, u ovom trenutku Vučić je samo jedan od dugih izdanaka srpskih političara koji nikada nisu jasno i nedvosmisleno stali iza politike koja bi Srbima u BiH rekla ono što je Stjepan Mesić dosta grubo rekao Hrvatima u BiH – Sarajevo je vaš glavni grad. To je grub, ali tačan odgovor. Postojeće granice se ne mogu mijenjati, ali niko do političara iz Srbije to nije otvoreno rekao Dodiku, koji neprestalno ističe kako je njegov konačni cilj referendum o otcjepljenju RS.

 

(neznase.ba)