Srbija – ogledalo Srebrenice

101

Piše: Bojan Tončić

Održavanje kontinuiteta moralnih i kulturnih obrazaca koji su kreirali i opravdavali rat i sa režimom pod kojim je izvršen genocid je državno organizovani zločin

Žene u crnom ponovile su u četvrtak, uz performans i protestno stajanje ispred Predsedništva Srbije, zahtev da najviši državni organi proglase 11. jul danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. “Proglasite!” poziv je koji već šest godina ova organizacija upućuje državnom vrhu, a ovoga puta je i u formi zvaničjnog zahteva predat na pisarnicama u Skupštini i Vladi Srbije. Ispred predsedničke zgrade saopšteno im je da sve što imaju za predsednika mogu podneti na nekom šalteru za predstavke.

Scenskom akcijom „Pogledaj se Srbijo! 20 godina-20 ogledala“ Žene u crnom podsetile su na tragični jubilej i upozorile građanke i građane Srbije da se pogledom u ogledalo vidi odraz Srbije, lice iza kojeg se vidi Srebrenica.

“Već godinama ne dobijamo nikakav odgovor, što znači da vlasti ove države nemaju demokratske kapacitete za suočenje s prošlošću. Pozivamo predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ostalima da primer i najpre se odrekne titule četničkog vojvode. Pozivamo sve ljude iz državnog vrha da posete Memorijalni centar u Potočarima i naglašavamo da ih to, naravno, neće osloboditi odgovornosti”, rekla je koordinatorka Žena u crnomStaša Zajović.

Zahteve ove organizacije podržalo je više od sto udruženja iz Srbije, a akciji su se u četvrtak pridružili Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Savez antifašista, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Dah teatar, Autonomni ženski centra, Rekonstrukcija, ženski fond i Inicijativa mladih za ljudska prava.

“Dvadeset godina je prošlo od kada je vojska Republike Srpske, predvođena generalom i haškim optuženikomRatkom Mladićem, a uz svaku vrstu pomoći režima Slobodana Miloševića, počinila jedini genocid u Evropi, posle Drugog svetskog rata. Ubijeno je 8372 ljudi. Šest godina je prošlo od kada je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu – Danu sećanja na genocid u Srebrenici i pozvao države Zapadnog Balkana da i one proglase i na dostojan način obeleže godišnjicu ovog događaja.Prekinite ćutanje i proglasite 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici! Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Kontinuirano negiranje broja ubijenih i prećutkivanje genocida ravno je kršenju odluka međunarodnih institucija pravde. Nehumano i nemoralno je uskraćivati dostojnu poštu žrtvama. Pokažite da poštujete odluke međunarodnih institucija pravde, da vam je stalo do dobrosusedskih odnosa, mira i poverenja u regionu”, ističe se među zahtevima Žena u crnom državnim institucijama i pojedincima.

U obraćanju javnosti Žene u crnom podsećaju konstatuju da je “održavanje kontinuiteta moralnih i kulturnih obrazaca koji su kreirali i opravdavali rat i sa režimom pod kojim je izvršen genocid – državno organizovani zločin”.

“Minimiziranje, poricanje i relativizovanje genocida, koji preovladavaju u javnosti Srbije, dokaz je da se naše društvo ni do danas nije jasno odredilo prema ideološkom nasleđu devedesetih i sistemu vrednosti koji je proizveo stradanja i ratove u ime nacije. Odbijamo falsifikovanje činjenica u vezi sa genocidom. Činjenice moraju da postanu deo kolektivnog pamćenja, obrazovnih, naučnih, kulturnih, političkih institucija. Zaborav i ravnodušnost prema patnjama žrtava genocida u Srebrenici jeste negiranje njihovog, ali i našeg ljudskog dostojanstva”, ističe se u saopštenju organizacija učesnica protesta.

Tokom čitave godine aktivistkinje Žena u crnom susreću se sa ženama žrtvama, čiji su najbliži, deca, muževi, roditelji, ubijeni, a i ove godine prisustvovaće centralnom komemorativnom skupu u Potočarima.

 

(e-novine.com)