Srpski Donald Tramp

41

Piše: Branka Mihajlović

Izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolićaprilikom polaganja kamena temeljca u Kragujevcu za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu u okviru koga će biti i Centar za istraživanje matičnih ćelija, da treba, između ostalog, sačuvati “srpski kod” sagovornici RSE svrstavaju u korpus dokaza elementarnog neznanja predsednika države.

“Da bi bračni par imao dece, ponekad ili vrlo često mora da se obrati lekaru, ponekad ili vrlo često, traži rešenje u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde i ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim materijalom, sprskim kodom, srpskom prošlošću i srpskom budućnošću”, poručio je predsednik Srbije.

Ta izjava je za Biljanu Stojković kao genetičarku smešna, ali za nju kao pedagoga, profesorku na Katedri za evoluciju i genetiku Beogradskog univerziteta i za nju kao građanku – društveno veoma opasna.

“Mnogo smo pričali o tome da ne postoje geni srpski, hrvatski, španski…Svi ljudi, svi narodi su mešavine velikog broja genetičkih varijanti tokom cele evolucione istorije čovečanstva. I to je nama potpuno jasno. Ali, bez obzira što biologija toliko o tome priča, u tim nacionalističkim umovima i dalje se govori o genetičkoj esenciji ovog ili onog naroda, a to se provlači i kroz ovu izjavu predsednika Nikolića”, komentariše Biljana Stojković.

Profesor Teološkog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić kaže da takvo shvatanje, kakvo je izneo predsednik države, nije u skladu ni sa crkvenim učenjem:

“A znate zašto? Čovečnost, ljudskost, nije to samo biologija, nisu to samo atomi, neutroni itd. ..nego kompletna ličnost. Uostalom, iz istorije znamo, imamo primera, da su osobe pripadale najpre jednom narodu, pa onda drugomi, ko su bili i šta su sve učinili. Po pravoslavnom učenju, pravoslavna porodica može da prisvoji dete iz bilo kog naroda i da ga prihvati kao svoje i da ga vaspitava kao svoje”, navodi Kalezić.

Profesor dramaturgije Nenad Prokić kaže, najpre, da matične ćelije nemaju nikakve veze sa rađanjem dece (u okviru Centra za matične ćelije u Kragujevcu nije predviđena gradnja centra za veštačku oplodnju), a pominjanje “srpskog koda” svrstava u idelošku matricu čiji je najčuveniji sledbenik dr Mengele:

“Predsednikove izjave su kobna mešavina neznanja i jedne ideologije koja tumara od genocida do matičnih ćelija. Nisu nama potrebne toliko matične ćelije, koliko nam je potrebna jedna poštena politika koja će dati šanse i zdravoj i bolesnoj decida se leče u Srbiji i da budućnost stvaraju ovde, a ne u polarnom krugu Švedske. ‘Srpski kod’, ‘srpska budućnost’, ‘srpska deca’, ‘srpski narod’, fali još samo ‘srpska rasa’. Ja se nadam se da će tim matičnim ćelijama moći da se leče i, na primer, Mađarice u Srbiji. Predsednik stalno zaboravlja da je on predsednik srpskih građana, a ne predsednik srpskog naroda ili srpske nacije”, konstatuje Prokić.

Profesorka Stojković dodaje da ovakve društveno štetne izjave ne bi smele ostati bez široke reakcije koje bi ih obesmislile, kao što se to ovih dana događa jednim drugim povodom u susedstvu.

“Mi na Biološkom fakultetu obrazujemo mlade biologe koji, svakako, neće na pogrešan način čitati priču o nacionalnostima i biološkim entitetima, ali nisu svi u ovoj Srbiji biolozi, pa je ta izjava u tom smislu veliki problem. Volela bih kada bi postjala jedna ozbiljna i šira reakcija, kao što je, na primer, pravljenje sajta u Hrvatskoj sa lažnim izdajnicima. Mi bismo mogli da napravimo takav sajt na kome bismo se prijavljivali kao anti Srbi. Mora da postoji neka intelektualna reakcija na te stvari. Nismo mi jedini sa takvim lupetanjima ljudi u državnom vrhu, to postoji ne samo u našem regionu, nego svuda”, kaže profesorka Stojković, aludirajući, pretpostavljamo, i na američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

 

(slobodnaevropa.org)