Gotovo mjesec dana nakon historijskog uspjeha i kvalifikacije našeg nacionalnog tima na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu, sve je ponovo u žuto-plavim bojama.

No, ovaj put nije u pitanju Sarajevo, Zenica ili neki drugi bh. grad već St. Louis, grad u saveznoj državi Misuri u SAD-u, koji je čitavih 8.000 kilometara udaljen od Bosne i Hercegovine.   St. Louis, u kojem živi oko 70.000 građana sa bh. porijeklom, predstavlja jednu pravu malu bosansku enklavu, koja se priprema da kroz nekoliko dana ugosti naše nogometne reprezentativce. Prva grupa naših reprezentativaca se očekuje na Lambert aerodromu u St. Louisu već u petak uveče, piše Dnevni avaz.

Stadion prima 47.000 gledatelja

Kroz aerodrom, koji je dobio ime po osvajaču srebrene olimpijske medalje u golfu 1904. godine i prvom licenciranom pilotu u St. Luisu, Albertu Bondu Lambertu, će proći i ostali reprezentativci u toku subotnjeg jutra.   Naši reprezentativci će odsjesti u luksuznom Vestin (Westin) hotelu koji se nalazi tik do Busch stadiona, doma lokalnog bejzbol tima i finaliste ovogodišnjeg prvenstva Sent Luis Kardinalsa (St. Louis Cardinals). Sam stadion je otvoren 2006. godine i maksimalan kapacitet za bejzbol utakmice iznosi gotovo 47.000 gledatelja, a kapacitet za nogometne utakmice je nešto veći.   U maju ove godine na utakmici Manchester Cityja i Chelseaja oboren je rekord stadiona kada je utakmicu posmatralo 48.263 gledatelja.   U subotu u ranim večernjim satima naš tim će odraditi i svoj prvi trening na terenu Sent Luiškog Univerziteta, doma Sent Luis Bilikena i stadiona koji je naš reprezentativac Vedad Ibišević jedno vrijeme zvao svojim.   Održavanje drugog treninga je planirano za nedelju na Busch stadionu odmah nakon press konferencije našeg tima, dok se utakmica igra u 19:30 po lokalnom vremenu (02:30 ujutru po vremenu u BiH). Gotovo svi reprezentativci napuštaju Sent Luis u ranim jutarnim satima dan kasnije.

Navijačka oprema u apotekama i bankama

U Sent Luisu vlada prava svečarska atmosfera. Gotovo sve radnje, ugostiteljska mjesta i kafići u vlasništvu bh. građana su po pravilu ukrašena bh. zastavama, šalovima i drugim rekvizitima kada igraju Zmajevi, ali ono po čemu se Sent Luis izdvaja od drugih mjesta u dijaspori jeste i podrška naših domaćina.   Tako, naprimjer, lokalni lanac nogometne opreme SoccerMaster u svojoj ponudi nudi i rekvizite bh. reprezentacije, no još je dalje otišla lokalna apoteka Walgreens koja nudi navijačku opremu uključujući bh. zastave, šalove, zastavice za auta, i kape, piše Avaz.   Najinteresantniji slučaj ipak dolazi iz lokalne kreditne unije (First Missouri Credit Union), gdje je od 12. do 15. novembra proglašen Dan Zmajeva te su poslovnice te banke ukrašene navijačkim rekvizitima naše reprezentacije.   Euforija u Sent Luisu iz sata u sat raste te se očekuje da će stadion biti ispunjen do poslijednjeg mjesta te da će naši reprezentativci izvojevati još jednu pobijedu na putu za Brazil.

70.000 bh. građana

St. Louis je poznat našoj javnosti kao grad sa najvećim brojem bh. građana van Bosne i Hercegovine u Americi. Ono što je možda manje poznato jeste da bosanska zajednica u St. Louisu ove godine slavi 20 godina svog postojanja. Naime, u jesen 1993. godine Internacionalni Institut u St. Louisu je počeo sa prihvatom prvih raseljenih lica iz naše zemlje.   Tokom narednih 10 godina posredstvom Internacionalnog Instituta, u St. Louis je naseljeno više od 7.000 bh. građana, dok je dodatnih 3.000 lica naseljeno putem katoličkih humanitarnih organizacija.   Nakon 2003. godine došlo je do naglog pada, a nakon toga i do potpune obustave prihvata naših građana pod statusom izbjeglica da bi 2005. i zadnji bh. građani s navedenim statusom dospjeli u St. Louis.   Internacionalni Institut u St. Louisu procjenjuje da je kroz internu migraciju i natalitet broj bh. građana u St. Louisu porastao na nevjerovatnih 70.000.

(Bportal.ba)