Šta se sprema?

140

Proglašenje lažne pobjede i(li) neredi: Šta se sprema u izbornoj noći na teritoriji RS?

Kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da lider SNSD-a Milorad Dodik po svaku cijenu nastoji da ostane na vlasti, te da zbog toga neće prezati ni od proglašenja lažne pobjede.

Ivanić to smatra najvećom opasnošću po RS, ali je istovremeno siguran da će opozicija pobijediti

„Ja sam uvjeren da će Dodik 12.oktobra u 23 sata proglasiti da je pobijedio, iako će izgubiti ove izbore. Onda će to kasnije predstaviti kao neku veliku međunarodnu zavjeru. Međunarodni faktor s tim nema veze. Dodik će izbore izgubiti voljom građana Republike Srpske“, rekao je Ivanić, prenose banjalučki mediji.

On je rekao da se SNSD i u prethodnom periodu pokazao kao veoma vješt u krađi izbora.

„Zamislite Dodik kaže kako opozicija sprema prevaru. Kako opozicija može spremati prevaru kada su izborne komisije u najvećem broju pod njegovom kontrolom. On ima instrumente prisile vlasti, on kontroliše policiju i većinu medija“, rekao je Ivanić i dodao da Savez za promjene neće dozvoliti krađu glasova i izbornu prevaru.

Ranije je lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio da je centar penzionisanih obavještajaca sa zapada dislociran iz Tuzle i da je njihov plan da u izbornoj noći krenu sa pričom o navodnoj krađi.

– Onda će se početi dizati Pale, Bijeljina, Doboj i dio Banja Luke da bi se tako napravio spektakl i priča o tome. To je bio njihov plan – istakao je Dodik.

On je ranije naveo da jedan broj stranih penzionisanih obavještajaca sjedi u hotelu “Tuzla” u Tuzli na dva sprata zauzetog prostora.

– Ti strani obavještajci nastoje da koordinišu aktivnosti protiv režima u RS u nastojanju da dobiju mekšu strukturu ljudi, koje će moći da pridobiju za svoje planove – izjavio je lider SNSD-a. On je naglasio da stranci ne mogu da izvrše pritisak na sadašnju vlast.

Strani centri moći u FBiH, koji spremaju nerede, pomenuti su i na posljednjem sastanku koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a i SP-a, koji je održan prošle sedmice u Banjoj Luci. Dodik je tada poručio da ima informacije i da zna da postoje strani centri moći koji su stacionirani u Tuzli. Sličan stav na toj konferenciji za novinare iznio je i lider socijalista u RS Petar Đokić.

Prema njegovim riječima, oni su svjesni da postoje određeni centri koji u RS žele da izazovu scenario nezadovoljstva.

Mnogi smatraju da u ovom kontekstu treba posmatrati i dolazak ruskih Kozaka u Banja Luku, pod krinkom “umjetničkog društva”. Kozaci koji su učestvovali u kreiranju krize na Krimu u Ukrajini, u BiH su ušli u vozilima MUP-a RS i sasvim je jasno da su pod Dodikovom “komandom”.

 

(Bportal.ba)