Koalicija “Prvi mart” pozdravlja predaju liste za kandidate za Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska pod zajedničkom zastavom koalicije “Domovina”. Koalicija “Domovina” će osvojiti najmanje 10 posto glasova u entitetu RS, te će sigurno biti treća najjača politička snaga u ovom bh. entitetu.

Također, pozdravljamo zajednički nastup i podršku stranaka listi SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH za izborne jedinice u entitetu RS, gdje je zbog zakonskih prepreka zaustavljen formalni nastup koalicije “Domovina”.

Koalicija “Prvi mart” je u konsultacijama sa 40 organizacija-članica pokrenula platformu “Domovina”, istakla 22 važna i realna cilja koja treba ispuniti u naredne četiri godine, kako bi se položaj povratnika popravio, a prava raseljenih i izbjeglih zaštitila.

Tome će svakako doprinijeti činjenica da iza “Domovine” stoje građani i građanke Bosne i Hercegovine, svi oni koji su žrtve etničke diskriminacije u entitetu Republika Srpska. Naspram građanskih i progresivnih vrijednosti “Domovine” stoje SDS i SNSD.

Za svega par mjeseci, ovi partneri u uništavanju Bosne i Hercegovine, za pregovarački sto će morati sjesti sa predstavnicima povratnika, Bošnjaka, Hrvata i ostalih diskriminiranih građana ove zemlje, te se takmičiti u tome ko će za povratnike dati više u naredne četiri godine, kako bi ga oni podržali u formiranju vlasti. Nakon toliko godina, građani drugog reda ponovo odlučuju o budućnosti zajednice u kojoj žive. Naše vrijeme dolazi.

 

(bosnjaci.net)