Ko će kome vjerovati: Suditi etički ili etnički

Piše: Sejad Lučkin

Ljekar i zastupnik Lazar Prodanović dobro zna da u pravu i medicini etički principi imaju prednost nad etničkim.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jučer je, istina iz proceduralnih razloga, odbila razmatrati prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH, koje traže klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a. Inicijativa zastupnika iz Republike Srpske očito je odgovor na presudu Ustavnog suda BiH kojom je osporeno obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta.

Zastupnici SNSD-a i SDS-a udruženim snagama, ukratko, predlažu da strane sudije budu protjerane iz Ustavnog suda BiH, kao i ukidanje krivične odgovornosti za neprovođenje odluka tog, ali i Suda BiH, te Doma za ljudska prava.

Namjera inicijatora je jasna, paralelno obezvrijediti značaj državnih pravosudnih institucija, pri čemu nije zaboravljen ni u javnosti manje prisutan ali i te kako značajan Dom za ljudska prava, te aboliranje zvaničnika RS-a od bilo kakve krivične odgovornosti zbog njihovog opiranja slovu zakona.

Da se rasprava o ključnim državnim pravosudnim institucijama odvija u normalnoj političkoj atmosferi, a ne u ovoj podgrijanoj nacionalnim strastima, kao i da inicijativu iz RS-a ne prati poruka “kako niko ne smije biti nadglasan”, odnosno pokušaj uvođenja na mala vrata etničkog principa u rad Ustavnog suda BiH, vjerovatno bi se mogli i naći razlozi za pravdanje tih prijedloga. To bi, između ostalog, moglo biti i tumačenje Lazara Prodanovića, zastupnika SNSD-a, ponuđeno jučer novinarima, prema kojem BiH svoj suverenitet demonstrira upravo odbacivanjem pomoći stranih sudija.

S obzirom na sve što se proteklih dana dešavalo, u dobre namjere inače razboritog Prodanovića ovaj put teško je povjerovati. U pravu, baš kao i u medicini, užoj struci ljekara Prodanovića, prednost imaju etički, a ne etnički principi. Nikome se ne sudi zbog nacije, nego zbog počinjenog (ne)djela.

Također, slovo zakona jednako bi trebalo vrijediti za sve i zagovaranje abolicije, te u sljedećoj fazi nepoštivanja presuda državnih sudova nije ništa drugo do uvođenje anarhije. Ljekar Prodanović to dobro zna, kao što zna i da je njegova dužnost pružiti pomoć oboljelom bez obzira na naciju, rasu ili spol i da pacijent koji se ne pridržava terapije neće biti izliječen.

I ako se već o suverenitetu BiH priča, njega nema sa nemoćnim državnim sudovima. A i to doktor Prodanović zna. Već dugo je u politici i sigurno je savladao i tu lekciju.

 

(Bportal.ba)