Sve je već viđeno

52

Piše: Gordana Katana

Opozicija u RS-u s gnušanjem je odbacila i pisanje Sputnjika i Dodikove izjave koji tvrdnje te agencije smatra relevantnim. A iz PDP-a stiglo je i saopštenje u kojem se navodi da ta partija “osuđuje falsifikovanje istine i zvaničnih stavova Ruske Federacije u dnevnopolitičke svrhe u RS-u”. Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, stoji u saopštenju PDP-a, u telefonskom razgovoru sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnatkom rekao je da “zvanična Moskva ne podržava teške kvalifikacije prema partijama i političarima koje je agencija Sputnjik proizvoljno objavila u tekstu”

Februar 2014. godine. Dok su se širom gradova u Federaciji BiH okupljali građani i radnici umorni od čekanja da vlast zabavljena sama sobom shvati da su zbog toga izašli na proteste, u Republici Srpskoj jedina refleksija tih događaja bila je šetnja podrške nekoliko desetina građanskih aktivista banjalučkim ulicama. No na noge su se baš u to vrijeme u RS-u digli demobilisani borci. Ogradili su se, istina, oni od svega što se dešavalo u Federaciji, poručili da nemaju namjeru rušiti vlast ili ugroziti RS, nego tek da traže smjenu rukovodstva Boračke organizacije i poboljšanje životnih uvjeta te kategorije građana.

Avaj. Predsjednik RS-a Milorad Dodik sazvao je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je optužio štab nezadovoljnih bivših boraca RS-a da su instrumentalizovani, a njihovo okupljanje politički motivisano, te pozvao građane da ne nasjedaju na njihove pozive i ne podrže ih. Tom prilikom ustvrdio je kako zna da postoji plan prema kojem se nemiri i protesti iz FBiH uporno pokušavaju premjestiti u RS, te da među one koji žele destabilizaciju RS-a namjeravaju da se etabliraju i određeni krugovi međunarodne zajednice. “Za nas nije nikakva tajna da postoje strani centri moći koji čine sve da okupe razne grupe u FBiH i RS-u, mi tačno znamo gdje oni sjede – u Tuzli, u jednom hotelu, na dva sprata.

Ne vodi se evidencija o njima, a upravljaju svim procesima u BiH te vrste, strani su državljani i u stalnom su kontaktu sa predstavnicima nevladinih organizacija i određenim medijima”, naveo je Dodik. A sve to, ustvrdio je predsjednik RS-a, ne bi bilo moguće bez podrške federaInih medija. Tačnije Oslobođenja. “Vi i vaše pisanje u sarajevskom Oslobođenju i to da ovdje sjedite i predsjedniku RS-a postavljate pitanje koje želite dokaz su naše širine i demokratičnosti. Ja se ne bojim vas i vaše političke platforme koja je jasna. Dakle, vi ste došli da provedete ovdje određenu ideju koja je protiv RS-a, vi ste subverzivni element, vi direktno radite protiv Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarki Oslobođenja.

Mart 2014. Banjalučki dnevni list Glas Srpske objavio je tekst pod naslovom “Planirali paljenje BORS-a i uprave Istočno Sarajevo” u kojem su dvije nevladine organizacije, Oštra nula i Slobodna republika, označene kao nosioci ovih aktivnosti. Bez navođenja ijednog izvora i uz pozivanje na “sagovornike bliske bezbjednosnim službama” autor teksta Goran Maunaga ustvrdio je “da je akcija nasilnih protesta, odnosno njihovo prenošenje iz Federacije BiH u RS bila dobro organizovana na lokaciji Beč – Tuzla – Banja Luka, preko biznismena iz Bijeljine koji je za to primio 1,1 milion KM, od čega je za rad Slobodne republike i Oštre nule izdvojeno 300 hiljada maraka”.

April 2014. Pod palicom “idejnog tvorca Istorijski projekt Srebrenica”, lažnog konzula ili, bolje rečeno, bjelosvjetskog šarlatana Stefana Karganovića u Akademiji nauka i umjetnosti RS-a održana je konferencija na kojoj je zaključeno da vlast u RS-u treba da usvoji i preduzme “osnovne mjere s ciljem učvršćivanja države i sprečavanja mogućnosti spolja dirigovanih smjena ili nametanja vlasti”. Tehnologija za svrgavanje nekooperativnih političkih rukovodstava, zaključeno je, da bi na njihovo mjesto bile postavljene poslušničke vlasti, poznatija pod sintagmom “obojena revolucija”, već nekoliko mjeseci primjetno se provodi u RS-u. Zbog toga je preporučeno da “bar po jedan nacionalni televizijski, radio i internet-medij treba da bude isključivo u službi RS-a, bez i najmanje primjese stranog uticaja. Bitno je obezbijediti da se, putem medija, organizacije koje se zalažu za rješavanje problema putevima koji su van zakonom propisanog demokratskog procesa javno i jasno identifikuju, pogotovo ako propagiraju bilo kakav oblik izlaska na ulice i vaninstitucionalnog otpora. Uz to, vlast bi morala da, milom ili silom, osigura “da svaki javni učesnik u političkom životu treba da bude obavezan, ili u najmanju ruku naveden, da se jasno izjasni o svom viđenju državno-političkog statusa RS-a, odnosno da jasno izjavi da li je za očuvanje RS-a kao državnopravnog entiteta unutar ili van BiH”.

Pokušaji vlasti da opoziciji, nevladinom sektoru i nezavisnim medijima zapuše usta kako ne bi ukazivali na narastajući kriminal, korupciju, nepotizam u koje je vlast duboko inkorporirana, a koja za rezultat ima sve veće siromaštvo građana pokazali su se bezuspješni. Opozicija je na svjetlo dana iznijela podatke o 150 takvih afera, SIPA je počela istraživati poslovanje u Bobar i Pavlović banci… I najčešće, u vezi sa svim tim aferama, pominje se ime predsjednika RS-a Milorada Dodika. Koji je sebe odavno poistovjetio s Republikom Srpskom, pa tako i svako spominjanje svog imena u kontekstu nezakonitog djelovanja smatra pokušajem rušenja njenih institucija. Otuda svaki put kada se osjetio i najmanje ugroženim predsjednik RS-a posezao je za plasiranjem teze o pripremi napada na RS, urušavanja njenih institucija i sebe kao kolateralne štete braniča otadžbine.

Novembar 2015. Déjà vu. Ruska novinska agencija Sputnjik koja djeluje u Srbiji objavila je da postoji tajni plan za rušenje predsjednika RS-a Milorada Dodika. Iza njega, dogovorenog sa određenim međunarodnim centrima, kako se navodi, stoji opozicija RS-a. Tajni plan za rušenje Dodika, tvrdi Sputnjik, provele bi članice Saveza za promjene u saradnji sa pojedinim medijima, nevladinim organizacijama i određenim međunarodnim centrima. Hotel u Tuzli i transverzala Banja Luka – Budimpešta tako su zamijenjeni Jahorinom na kojoj se opozicija “trenira i instruira da uruši institucije RS-a”. Dodik komentariše da ga pisanje Sputnjika iznenadilo nije. Jer on za to, tvrdi, zna već duže vremena. Naravno, znaju to i podobni analitičari inih boja i dezena. Od Miroslava Lazanjskog, Predraga Ćeranića do onih za koje zna samo RTRS. Jedini problem u toj cijeloj priči je što niko od njih ne daje javnosti niti jedan uvjerljiv dokaz. Imena, mjesta, planove. Opozicija u RS-u s gnušanjem je odbacila i pisanje Sputnjika i Dodikove izjave koji tvrdnje te agencije smatra relevantnim. A iz PDP-a stiglo je i saopštenje u kojem se navodi da ta partija “osuđuje falsifikovanje istine i zvaničnih stavova Ruske Federacije u dnevnopolitičke svrhe u RS-u”. Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, stoji u saopštenju PDP-a, u telefonskom razgovoru sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnatkom rekao je da “zvanična Moskva ne podržava teške kvalifikacije prema partijama i političarima koje je agencija Sputnjik proizvoljno objavila u tekstu”.

Zato sve to i liči na ko zna koji u nizu nemuštih pokušaja skretanja pažnje građana od pitanja od kojih se živi. Građana umornih od navodnih bjelosvjetskih urota protiv Dodika i RS-a. Kolumnista Srđan Puhalo u otvorenom pismo Dodiku, u kontekstu objavljivanja najnovije “zavjere”, pita “dokle više, predsjedniče”. Pa poručuje: “Da raščistimo odmah na početku: ili hapsi odmah bagru koja hoće nelegalno i nasilno da te smijeni i preuzme vlast u Republici Srpskoj, ili više ne zaje*avaj Srbe raznim teorijama zavjere, ionako smo dovoljno sluđeni”. Uvjereni smo da je u RS-u sve više onih koji bi i sami isto napisali i potpisali.

 

(oslobodjenje.ba)