Svjetski mediji o presudi Karadžiću

3

Svjetski mediji o presudi Karadžiću : Najvažnije suđenje za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata

Svjetski mediji pratili su izricanje presude Radovanu Karadžiću i objavili prve komentare. New York Times piše kako je Karadžić bio na čelu kampanje terora uperene protiv civila.Svjetski mediji pratili su izricanje presude Radovanu Karadžiću i objavili prve komentare.

New York Times navodi kako je Karadžić optužen za genocid u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora, te kako je Karadžić bio na čelu kampanje terora koja je bila uperena protiv civila u Srebrenici i opsade Sarajeva koja je trajala četiri i po godine.

The Huffington Post navodi da je Karadžić najviše rangirani političar iz bivše Jugoslavije koji je optužen za genocid.BBC piše kako je Karadžić najviši rangirani političar optužen za genocid i zločine u BiH te da je to suđenje bilo jedno od najvažnijih suđenja za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata.

Guardian navodi kako je Radovan Karadžić odgovoran za genocid u Srebrenici 1995. godine i naglašava kako je ovo najvažnija presuda u 23-godišnjoj historiji postojanja ovog suda te navodi kako u jednom dijelu BiH još uvijek  ima veliki broj onih koji Karadžića smatraju za heroja.

‘Ojačavanje međunarodnog pravosuđa’

I zapadne agencije su prenijele vijest o osudi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora pred Haškim tribunalom uz ocjenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopće.

Riječ je o izuzetno važnom suđenju za Tribunal  razvoj međunarodnog prava, ocjenjuje AP, podsjećajući da je Karadžić najviši lider bosanskih Srba kojem je suđeno pred sudom u Hagu.

“Karadžićeva osuda će vjerovatno ojačati međunarodno pravosuđe u domenu krivične odgovornosti političkih lidera za zločine koje počine snage pod njihovom kontrolom”, ocjenjuje američka agencija.

„Tužioci su optužili Karadžića da je bio odgovoran kao politički lider i glavnokomandujući srpskih snaga u BiH, koje su optužene za najgora zlodjela tokom rata, a 70-godišnji Karadžić je insistirao da je nevin i da su njegove akcije bile usmjerene na zaštitu Srba“, piše AP.

Italijanska agencija Ansa javlja da je Karadžić proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora. Ta agencija podsjeća da je Karadžić, kome je sada 70 godina, uhapšen prije manje od deset godina dok se prerušen krio u Beogradu.

Kritika sudijama

Bloomberg javlja da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za ulogu u sukobu podstaknutom raspadom Jugoslavije.U sukobima u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a “ta ubistva su počinjena kao dio dobro organiziranog plana, a optuženi je dao značajan doprinos tim zločinima”, izjavio je sudija u zaključcima, prenosi američka agencija, podsjećajući da je rat u BiH bio najgori od sukoba podstaknutih raspadom Jugoslavije.

Reuters ističe da su protivnici Haškog tribunala kritizirali tužioce kao pristrasne, budući da su 94 od 161 osumnjičenih bili sa srpske strane, 29 Hrvati, a devet Bošnjaci.Tužioci su kritizirani i što nisu pokrenuli optužnice proitv Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, koji su u međuvremenu umrli, navodi britanska agencija.

 

(Kliker.info)