Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS pozvao je u nedjelju 28. augusta 2016. godine Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) da spriječi destrukciju države BiH, upozorivši da je na sceni otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koje prijeti najozbiljnijim posljedicama trajno dovodeći u pitanje teško stečeni mir.

Izjavu za medije potpredsjednik Salkić dao je prilikom boravka u Podrinju, gdje se sastao sa građanima koji su izrazili zabrinutost zbog opsežne policijske vježba na granici Bosne i Hercegovine, u kojoj sudjeluju policijske jedinice RS i Srbije. Akcija se provodi bez prisustva i uključenosti državnih organa, te policijskih službi i sigurnosnih agencija sa nivoa države BiH, što je izazvalo veliku uznemirenost građana, podsjećajući ih na proljeće 1992. godine.

Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) preuzelo je 1995. godine u Dejtonu obavezu da spriječi svako kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Ta obaveza nije prestala do danas kada na sceni imamo otvorene napade na ustavni poredak zemlje, prijetnje otcjepljenjem i sve češću prisutnost govora mržnje, kojim se iz srpskih političkih krugova stanovništvo potiče na kršenje mira i negiranje države BiH. Poštujući Dejtonski mirovni sporazum Bošnjaci su prihvatili da međunarodna zajednica nadgleda, kontroliše i čuva mir. Dopuštanje retrogradnim snagama da slabe zemlju, krše njen ustav i narušavaju mir je izdaja naših očekivanja.

Bili smo uvjereni da ćemo dobiti pomoć od međunarodne zajednice 1992. godine da se odbranimo od agresije, potom 1995. kada je počinjen genocid u Srebrenici, ali u oba slučaja je pomoć izostala.Bošnjaci ne žele nikakvo djelovanje izvan institucija sistema, naša politika nije nikada bila protiv Ustava i Dejtonskog sporazuma, ali mi jasno kažemo da je neprihvatljiva politika međunarodne zajednice kojom se dopušta destruktivnim snagama da BiH usmjeravaju ka raspadu zemlje. Mi nećemo dozvoliti ponavljanje historije. Međunarodna zajednica dopušta političku destabilizaciju Balkana, koja može imati neslućene razmjere, sa ogromnim posljedicama po mir u Evropi.

Ovih dana smo svjedoci zabrinjavajućeg zveckanja naoružanjem na Drini, u okviru policijskih vježbi, čime se mogu dovesti u krizu dobrosusjedski odnosi BiH i Srbije. Ukoliko PIC ne reaguje na zaustavljanju destruktivnog djelovanja srpske politike, ovo tijelo ćemo smatrati odgovornim za sve eventualne posljedice. Podsjećamo da politika koju provodi režim Milorada Dodika ciljano radikalizira društvo, s ciljem konačne destrukcije BiH. Pred Uredom visokog predstavnika je najveći izazov do sada, da sprječavanjem referenduma zaustavi pogubnu destrukciju BiH. Ako se to ne desi, otvorena destrukcija će biti nastavljena. Milorad Dodik je već najavio opstrukciju pravosudnih institucija na nivou Države i postaje potpuno jasno da je njegova politika usmjerena isključivo ka podjeli BiH i narušavanju mira.

Pozivam sve građane BiH srpske nacionalnosti da se distanciraju od ratnohuškačke politike Milorada Dodika, njegove otvorene mržnje i želje da uništi Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina je i vaša domovina, u kojoj na svakom koraku imate garantiranu konstitutivnost, slobodu i mir, imate svoja imanja i tradiciju zajedničkog življenja. Ratovi nikome ne donose dobro, a o tome nam govore i iskustva koja svi na Balkanu imamo sa ratovima koje je pokrenuo Slobodan Milošević”, stoji u izjavi potpredsjednika Ramiza Salkića.

 

(Kliker.info)