U interesu naroda

144

Ramiz Salkić: Naši su uslovi kada je u pitanju Republika Srpska jasni, Koalicija Domovina treba dati tri ministra Bošnjak i jednog Hrvata

„SNSD je uputio zvanični poziv strankama koje su na opštim izborima u BiH osvojile najveći broj glasova za otvaranje razgovora oko formiranja vlasti”, potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) član Predsjedništva SDA i novoizabrani potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Prema njegovim riječima Stranka demokratske akcije (SAD) u ovom trenutku razmatra se mogućnosti vezane za konstituisanje vlasti na svim nivoima u BiH.

„Dobro bi bilo da imamo identičnu vlast formiranu po vertikali, pa sa tim u vezi razmatramo i učešće u vlasti na nivou Republike Srpske. Jasno je da SNSD, sa svojim koalicionim partnerima ima parlamentarnu većinu, ali 42 mandata u Narodnoj skupštini RS nisu garancija na vlast može funkcionisati. Stoga, oni uz sebe moraju imati još jedu partiju, bilo da je to SDA, odnosno poslanici Koalicije Domovina ili neka druga stranka”, rekao je Salkić.

Komentarišući izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika, da su i druge stranke „pozvane da se priključe vladajućoj koaliciji u RS-u”, Salkić je podvukao da se „SDA nikome neće priključiti, već da o ulasku u vlast može samo razgovarati”.

„Naši su uslovi kada je u pitanju Republika Srpska jasni. To prije svega znači da Koalicija Domovina, na osnovu pet osvojenih mandata u Narodnoj skupštini RS, treba dati tri ministra Bošnjak (SAD) i jednog Hrvata, kako bi se konačno stalo u kraj praksi da ministre nesrbe predlažu partije koje iza sebe nemaju podršku biračkog tijela ostalih konstitutivnih naroda, kao što je to bilo slučaj u prethodnoj Vladi RS. Smatram da se konačno mora početi uvažavati volja konstitutivnih naroda iskazana na izborima, i da to ne smije biti predmet nekakve političke trgovine među entitetima”, podvukao je Salkić.

Istakao je da je, ipak, ključni preduslov za učešće u vlasti RS dobijanje čvrstih garancija da će se u ovom bh. entitetu okončati diskriminacija u obrazovnom procesu, te obustaviti provođenje Uredbe Vlade RS-a o kontroli prebivališta koju je ukinuo Ustavni sud BiH.

„Možemo biti samo dio one vlasti koja će donositi zakone u interesu građana, a ne samo srpskog naroda. Onima koji žele da nastavi sa starom pričom mi poručujemo da nećemo biti dio te vlasti”, zaključio je Salkić.

(Istočna Bosna)