“Prvi mart”: Nesposobnost Mutabdžije ugrožava stotine đaka

Koalicija “Prvi mart” pokrenula je aktivnosti sastajanja, okupljanja i povezivanja roditelja iz cijelog entiteta Republika Srpska, kako bi se preduzele konkretne mjere u borbi protiv diskriminacije u osnovnom obrazovanju ovog bh. entiteta.

“Goran Mutabdžija tretira problem Konjević Polja i Vrbanjaca kao završen. Ministarstvo prosvjete je pokazalo potpunu nesposobnost, te je od pitanja koje se moglo riješiti sa po tri učitelja/nastavnika u obje škole, ugrozila preko 300 djece. Sreća je da su roditeji u Konjević Polju u saradnji sa Sarajevom organizovali nastavu. Međutim, Vrbanjci nisu bili te sreće.”, kaže Edin Ikanović, aktivista “Prvog marta”.

“Prvi mart” poziva federalnog ministra Damira Mašića, da ukoliko ne bude bilo odgovora RS-a u septembru, na uspješnom iskustvu instruktivne nastave za djecu Konjević Polja, najkasnije do 1. oktobra preduzme iste mjere za đake iz Vrbanjaca. Ne dozvolimo da nesposobnost vlasti RS-a i ministra Gorana Mutabdžije ugrožava stotine đaka.

“Prvi mart” je pokrenuo kampanju “Klupa za sve” kojom se želi ukazati na probleme s kojima se suočavaju roditelji i đaci u Konjević Polju i Vrbanjcima, te očekujemo odgovor međunarodne zajednice. Ukoliko odgovora ne bude bilo, prvi dan nakon izbora ćemo pozvati na nove proteste. Smatramo da, ukoliko se nastavi postojeća praksa i ne bude uklanjanja diskriminacije, moramo izgraditi sistem koji će omogućiti alternativu za nove generacije iz povratničkih zajednica.

 

(prvimart.ba)