Ugroženi povratnici

87

Intervju sa Edinom Ramićem, federalnim minisrtom raseljenih osoba i izbjeglica i potpredsjednik SDA.

Puštanjem na slobodu osumnjičenih i uvidom u “dokazni materijal” dodatno je narušeno povjerenje građana u policijske strukture RS-a, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i potpredsjednik SDA.

• Gospodine Ramiću, kako komentarište sve češće napade SNSD-a u kojima se tvrdi da je SDA bila i ostala “glavni pokrovitelj, zaštitnik i saučesnik radikalnih islamista u BiH”?
– SDA je bila i ostala glavni zaštitnik i pokrovitelj interesa Bosne i Hercegovine, kao i zaštite individualnih i kolektivnih ljudskih prava njenih građana. U SNSD-u to dobro znaju. Ovdje se ne radi o podršci SDA bilo kakvim radikalnim elementima, nego o zaštiti ljudskih prava populacije koja je najranjivija u BiH, a to su povratnici. Između ostalog, o čemu vlast u RS-u danas može informisati svoje građane, šta je ono što im nude kao izlaz iz teškog ekonomskog stanja?
Vjerovatno smatraju da je dovoljno identifikovati/izmisliti nekog spoljnog neprijatelja koji prijeti uništenju RS-a, pa da većinsko stanovništvo RS-a zaboravi sve probleme sa kojim se svakodnevno suočava. Cijena je gaženje ljudskih prava pojedincima i grupama i usmjeravanje javnosti na te spektakularne akcije hapšenja.

• Nakon policijske akcije Ruben, u kojoj je uhapšena 31 osoba, obišli ste neka od povratničkih mjesta. Kakvu ste situaciju zatekli na terenu?
– Oni koji su odlučili da se vrate u mjesta iz kojih su ranije protjerani preživjeli su daleko veća iskušenja od pretresanja i hapšenja. Ne mislim da se povratnici osjećaju uplašeno, uznemireni su, jer je narušena njihova privatnost i zabrinuti su zbog činjenice da vlasti RS-a zloupotrebljavaju institucije RS-a koje bi, između ostalog, trebale voditi računa i o njihovim pravima i interesima. S druge strane, institucije BiH su sporo reagirale i zbog toga je podrška SDA bila prijeko potrebna. Jedina želja porodica uhapšenih koje smo posjetili bila je da se što prije utvrdi istina i da se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.

• Policija RS-a akciju je provela bez učešća državnih institucija, nadležnih za borbu protiv terorizma. Kako to komentarište?
– Danas je sasvim jasno o kakvoj akciji se radilo. Tako da je “razumljiv” i stav vlasti RS-a da tu akciju trebaju raditi bez nadležnih državnih institucija. Puštanjem na slobodu osumnjičenih i uvidom javnosti u prezentirani “dokazni materijal” dodatno je narušeno povjerenje građana u policijske strukture RS-a.

(oslobodjenje.ba)