Uloga Njemačke

152

Kancelarka Angela Merkel “ohrabrila” Izetbegovića i Čovića da odbace Dodika?

Piše: Anton Mrkonjić

Neformalnom “radnom kavicom” Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u srijedu predvečer u Konjicu otpočeli su pregovori između čelnika pobjedničkih stranaka oko konstituiranja parlamentarnih većina.

Izetbegović i Čović su dogovorili za sljedeći tjedan sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH na kojem će se razmotriti te programske poveznice između tradicionalnih partnera i modeli raspodjele vlasti na svima razinama.
Koalicija pučana

Jučer, pak, u Mostaru su se susreli “najbolji prijatelji” Dragan Čović i Milorad Dodik sa svojim najbližim suradnicima. Vođa SNSD-a Milorad Dodik još uvijek očekuje puno od svoga najodanijega saveznika u potpori za ostanak SNSD-a u državnoj vlasti, što presudno podrazumijeva omekšavanje Bakira Izetbegovića da ipak za strateškoga partnera odabere Dodikov SNSD, a ne SDS Mladena Bosića i PDP svoga novoga kolege u državnome Predsjedništvu Mladena Ivanića. U tom kontekstu se možda i može tretirati kavica u Konjicu koju su relativno brzo ispili Izetbegović i Čović. Kako sada stvari stoje, teško da je Dragan Čović jučer u Mostaru mogao prenijeti ohrabrujuće poruke Miloradu Dodiku.

Dapače, zadnja previranja upućuju da je vrlo izvjesno kako je plan lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da u novoj vlasti pokraj sebe pod svaku cijenu pokuša instalirati SNSD Milorada Dodika i SBB Fahrudina Radončiča i definitivno krahirao. Radončić je već shvatio svoju “nepoželjnu” poziciju pa je i sam javno “preduhitrio” obznanjivanje konačne odluke SDA-u poručio da je njegova koalicija s Bakirom Izetbegovićem apsolutno nemoguća.

Senzacionalno, međutim, zvuče informacije do kojih je preko izvora u vrhu SDA došao Dnevni list, a koje idu u prilog već prilično pouzdanim informacijama da SNSD Milorada Dodika neće biti dio državne parlamentarne većine pa dakle niti u Vijeću ministara BiH. Naime, naš dosta uvjerljivi izvor je potvrdio kako je ovih dana njemačka kancelarka Angela Merkel navodno u dva navrata telefonom nazvala lidera SDA Bakira Izetbegovića. U prvom je protokolarnom pozivu čestitala Izetbegoviću na izbornoj pobjedi i zaželjela mu uspješan mandat i dobru suradnju s drugom dvojicom članova Predsjedništva Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem te brzo formiranje novih vlasti na svim razinama. Ako je izvor Dnevnoga lista u pravu, a nema razloga sumnjati, onaj drugi poziv najmoćnije svjetske državnice je bio daleko zanimljiviji i intrigantniji.

Prema tvrdnjama visokoga dužnosnika SDA, kancelarka Merkel je navodno jako ohrabrila Bakira Izetbegovića da lakše prelomi kod donošenja teških odluka i toplo mu preporučila da ipak za budućega partnera u državnoj vlasti odabere Savez za promjene, odnosno SDS i PDP. Opravdavajuće utemeljenje za tu prijateljsku gestu i elegantno izbjegavanje osude za jednostrano miješanje u unutarnje političke procese u BiH, i Angela Merkel, ali i Bakir Izetbegović nalaze u sporazumu koji su u travnju ove godine u Sarajevu potpisale domaće stranke koje pripadaju obitelji europskih pučkih stranaka. To su dakle uz SDA i HDZ BiH upravo i SDS i PDP. Zanimljivo je kako naš izvor spekulira, ali nema čvrste dokaze, da je Angela Merkel razgovarala i s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i da je i njemu sugerirala sličnu koaliciju kao i Izetbegoviću.

Uz to je navodno Čovića podsjetila kako je i Martin Raguž, lider HDZ-a 1990., jedan od potpisnika deklaracije u Sarajevu. Također, indikativno je da je nedavno Bakir Izetbegović otvoreno potvrdio da su neke zapadne zemlje, pri čemu je spomenuo Njemačku, živo zainteresirane da u budućem Vijeću ministara BiH ne bude SNSD Milorada Dodika nego stranke pučke orijentacije.

U cijeloj priči se ne smije smetnuti da je novi član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić jedan od čelnika Saveza za promjene, odnosno lider PDP-a. Ivanić je ovih dana istupio dosta žestoko porukama da će on, kao izabrani najvišerangirani srpski dužnosnik koji je u RS-u dobio daleko najveći broj glasova, odrediti koja će opcija iz RS-a biti dio budućega Vijeća ministara. Još su gromoglasnija bila upozorenja, praktično na rubu prijetnji, Izetbegoviću i naročito osebujno Čoviću, da moraju uvažavati taj njegov izborni legitimitet i da ne bi bilo dobro da već na startu u Predsjedništvu BIH dođe do sukoba.

“Ako Izetbegović i Čović ne uvaže moj legitimitet i otvore sukobe, onda će ih imati cijeli mandat. To nije dobro”, jasan je bio Ivanić. Sigurno je da će Bakir Izetbegović kod prelamanja i o tome voditi računa.

Komšić u vlasti

Dakle, kako se i najavljivalo, pregovaračke cikluse je otpočeo i SDA. Bakir Izetbegović je napokon ogolio svoj stav i na državnoj televiziji priznao da je najskloniji koaliciji na državnoj razini sa strankama iz obitelji europskih pučkih stranaka kojoj pripadaju SDS, PDP, HDZ i SDA.

“Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP/SDS u Republici Srpskoj. Vidjet ćemo imaju li oni snagu napraviti većinu u Skupštini, ali u svakom slučaju poštivat ćemo volju naroda i surađivati sa SNSD-om i pokušati utjecati da SNSD bude konstruktivniji. Bez potrebe su zaustavljali mnoge reforme i put BiH k NATO-u i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska”, znakovito je poručio Izetbegović.

Naglasio je da je prvi prioritet u bh. vanjskoj politici Bruxelles, ali da ne treba zanemarivati prijateljstvo s bilo kim tko može pomoći BiH. Izetbegović smatra da vlast na državnoj razini može biti formirana puno brže nego prošli put, za dva do tri mjeseca, kao i na razini Federacije BiH, ali da su male šanse da u Federaciji BiH dođe do suradnje sa Savezom za bolju budućnost-Fahrudin Radončić za kojeg tvrdi da sam svojim izjavama zatvara vrata suradnji.

Naveo je da u obzir dolazi samo Demokratska fronta – Željko Komšić, a da je SDP-u vrijeme “odmoriti se”.

Trgovačke vratolomije

Što se tiče formiranja vlasti u RS-u, tu je situacija iz dana u dan sve zamršenija. Istina, Milorad Dodik uvjerava svoje birače i javno mnijenje u tom entitetu kako je partnerstvo njegove stranke s DNS-om Marka Pavića i SP-om Petra Đokića svršena projekcija, ali oporba upozorava na činjenicu kako to nisu potvrdili još Pavić i Đokić. U tim relacijama se po svemu sudeći u zadnje vrijeme kreiraju neki dramatični poslovi. Naime, Dnevni list doznaje kako u DS-u Marka Pavića ne vladaju idilični odnosi.

Navodno neki njegovi suradnici, izabrani zastupnici, koketiraju sa Savezom za promjene i ne žele novo partnerstvo sa SNSD-om. Također, koalicija Domovina sa svojih pet zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a itekako može pomrsiti račune SNSD-a. Naime, pregovarački tim koalicije Domovina je ovlašten svim silama pokušati dobro trgovati i za potporu u formiranju skupštinske većine u RS-u ucijeniti i SNSD i Savez za promjene, poglavito brojem ministarskih pozicija. Dostupne informacije govore da je Savez za promjene spreman više udovoljiti zahtjevima Domovine nego što to i može SNSD. Koliko je samo još opcija tu otvoreno, boli glava, i koliko će biti potrebno vještine ispregovarati sve dobitničke kombinacije.

A inauguracija tročlanoga Predsjedništva BiH kao prve “darovnice” listopadskih izbora zakazana je tek za sredinu studenoga. Nakon toga tek slijede trgovačke vratolomije.

 

(neznase.ba)