Poziv IZ u BiH povratnicima: ‘Plaćajte porez na zemljište u RS’

Ako Bošnjaci ne budu plaćali porez na nepokretnosti u RS, rizikuju da vremenom ostanu bez svoje imovine i da ostanemo bez grunta.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je Bošnjake koji imaju zemljište u Republici Srpskoj da obavezno izađu na izlaganje zemljišta koje se trenutno sprovodi u ovom entitetu, te da nakon toga uredno počnu plaćati i porez na nepokretnosti, što će prema zakonima ovog entiteta biti uskoro obavezujuće, javlja bh. novinska agencija Patria.

Direktor Vakufske direkcije u BiH dr. Senaid Zajimović kazao je na NAP kako će IZ pružiti veliku pomoć Bošnjacima koji žive u ovom enititetu, ali i onima koji žive u dijaspori, da što preciznije i što lakše imovinu u RS uknjiže na svoje ime.

Zakon o premjeru i katastru te Zakon o porezu na nepokretnosti u Republici Srpskoj posljednjih mjeseci kod Bošnjaka je izazvao negodovanje, a predstavnici Bošnjaka u vlasti RS kazali su da se ovim zakonima želi dovršiti Memorandum SANU odnosno etničko čišćenje na prostoru Republike Srpske. No, dr. Zajimović kaže da Bošnjaci iz ovih zakona, uz sve njihove nepravilnosti, mogu izvući i korist i doći u bolji položaj u ovom entitetu nego što su bili ranije, samo ako budu pametno razmišljali.

– Ako Bošnjaci ne budu plaćali porez na nepokretnosti u RS, rizikuju da vremenom ostanu bez svoje imovine i da ostanemo bez grunta. A, oni u čijim rukama je grunt, u njihovim rukama je i zemlja – poručio je dr. Zajimović.

– Naša preporuka je da svako vodi računa o svojoj imovini i da se bori za svoju imovinu, te da plaća porez na nju. Može neko kazati da IZ radi u interesu RS. Ali ne, mi radimo u interesu države Bosne i Hercegovine. Svi ćemo biti obavezni plaćati porez na nepokretnosti prije ili kasnije, jer je to praksa u cijeloj Evropi – dodao je dr. Zajimović.

On je rekao da u Zakonu o premjeru i katastru te Zakon o porezu na nepokretnosti u Republici Srpskoj ima nepravilnosti sa kojima se Bošnjaci u ovom entitetu ne slažu, poput roka plaćanja poreza nakon dospjeća računa koji je samo 15 dana, ali ako Bošnjaci ne mogu utjecati na te nepravilnosti, onda maksimalno tebaju iskoristiti pozitivnu stranu ovog zakona, a to je da svu imovinu konačno uknjiže u svoje vlasništvo.

– Oni koji ne mogu obrađivati zemljište u RS, neka ga daju na korištenje prijateljima ili rodbini, kaže dr. Zajimović – piše NAP.

(Bportal.ba)