Bujanje kleroustaštva poništava smisao osnutka nezavisne Hrvatske

Piše: Ozren Podnar

“Ja sam Hrvat. Ali nijesam s vama, izrodi!” Ljubitelji domaćeg filma sjetit će se ovih rečenica iz “Okupacije u 26 slika” koje izgovara pomorski kapetan užasnut ustaškim terorom nad Srbima i Židovima.

“Što ti je, tko te vuče za jezik?” – upitao je kapetana ustaša kojeg glumi Zvonko Lepetić, prije nego što će ga smaknuti. Iako bi možda bilo mudrije šutjeti i danas, 25. veljače 2015., i ja poručujem ustašama: “Hrvat sam, ali nijesam s vama, bando fašistička.”

Jer, samozvani “veliki i pravi Hrvati”, koji sve agresivnije progovaraju s javnih skupova, foruma, društvenih mreža i kolumni u desničarskim medijima nisu ništa drugo nego najgori ljudski ološ. Ako su oni veliki i pravi Hrvati, budućnost nam je crnja od podloge na kojoj se kočopere križevi namijenjeni zastrašivanju sekularnog dijela javnosti.

Zlikovce je nemoguće popraviti. Na njih je nemoguće utjecati argumentima. Njih je potrebno poraziti. A za to je nužno uključivanje apatičnih i politički neaktivnih građana, koji se suzdržavaju od glasanja i javnih istupa zbog razočaranja slabošću hrvatskih socijaldemokrata i liberala. Oni su

Ne vjerujte onima koji sami sebe proglašavaju pravim, dobrim Hrvatima i istinskim domoljubima, jer iza njihovih pompoznih proglasa najčešće se kriju mržnja i agresija. Ne vjerujte im, nego provjerite što čine i djeluju li u korist društva. Da bi pojedinac bio dobar Hrvat nužno je da bude dobar građanin i čovjek, a najglasniji hrvatski nacionalisti nisu ni jedno ni drugo.

Užasan profil “mega-Hrvata”

Što oni koji sebe nazivaju velikim domoljubima misle pod tim? Koje si osobine pripisuju? Na temelju njihovih istupa moguće je napraviti zastrašujući profil. Navodni znaci oko izraza “veliki Hrvat” se podrazumijevaju.

* Velik je Hrvat onaj koji sebe naziva velikim Hrvatom te koji ne podnosi one koji sebe ne nazivaju velikim Hrvatima;
* Veliki Hrvat napadno naglašava svoju pripadnost hrvatskom etnosu;
* Veliki Hrvat u svakoj prilici ističe hrvatske nacionalne simbole;
* Veliki Hrvat praktični je katolik i gura drugima pod nos križeve i krunice;
* Veliki Hrvat obožavatelj je lika i djela dr. Franje Tuđmana, a među istomišljenicima ne krije privrženost Poglavniku;
* Veliki Hrvat smatra da je “za dom spremni” starohrvatski pozdrav koji nema veze s ustaštvom, a ako i ima, pa što onda;
* Veliki Hrvat smatra da domovinu ugrožavaju Srbi, četnici, Jugosloveni, Židovi, komunisti, boljševici, udbaši, liberali, ateisti, agnostici, skeptici, pederi, lezbijke, transseksualci, astrolozi i praktikanti joge, te da mu je sveta dužnost istrijebiti ih;
* Veliki Hrvat glasa za desničarske stranke, koje same sebe nazivaju jedinima istinski domoljubnima i koje proglašavaju sve koji ne glasaju za njih neprijateljima Hrvatske;
* Veliki Hrvat nepismeniji je i neobrazovaniji od prosječnog građanina;
* Veliki Hrvat vrijeđa i prijeti svima onima koji ne ispunjavaju prethodne uvjete i onima koji nisu etnički Hrvati.

Imaju li “velehrvati” i dobrih osobina?Jesam li nešto izostavio? Vidite li u navedenim osobinama ijednu plemenitu, čestitu i društveno korisnu?

Je li ijedan od nametljivih samozvanih domoljuba ikad u svoje ključne značajke i interese ubrojio poštivanje Ustava i zakona, plaćanje poreza i doprinosa, pomaganje potrebitima, podizanje kvalitete života, čuvanje okoliša, privrženost znanosti i potporu civiliziranosti?

Ne, to nećete čuti od njih. Čut ćete samo prijetnje nasiljem prema svima koji nisu divljaci poput njih. Hrvatska u kojoj bi na vlasti bili veliki Hrvati izgubila bi i zadnji tračak smisla postojanja. Pobjeda histerične, zapjenjene desne koalicije na idućim parlamentarnim izborima obezvrijedila bi sve žrtve koje su pale u Domovinskom ratu, jer bi učinila Hrvatsku nepodnošljivu za život svima koji mogu doprinijeti boljitku društva.

Legitimitet koji bi kleroustaštvo steklo preuzimanjem vlasti potjerao bi iz domovine sve koji budu imali kamo pobjeći od terora hibridnog kukastog i kršćanskog križa umetnutog u uhato U.

Samo masovni i jedinstveni građanski otpor svih čestitih i mislećih građana može stati na kraj epidemiji krvoločnog ludila koje izvire iz krajnjeg desnog, štakorskog kuta hrvatske politike. Recite im i vi da ste Hrvati, ali da nijeste s njima, s izrodima.

 

(neznase.ba)