Piše: Jovan Nikoladis

Albanska televizija, makedonska televizija, crnogorska televizija, televizija Kosova, drže se okvira svojih meteoroloških kompetencija. One svoj prostor ograđuju svojom klimatskom šemom. Jedino meteorolozi Srbije prostor Kosova i dalje rese: vremenska prognoza Kosova i Metohije, unutar Srbije

Još od 1992. pamtim sa televizijskog ekrana kako je, dajući vremensku prognozu, državni program Televizije Srbije, grafički, unoseći ikonice i simbole za meteorologiju, sjenčio time i zamišljene srpske  teritorije. Tokom vremena, iz tog detalja, te meteorološke fantazije, iznova i iznova, mogle su se vidjeti želje i namjere srpske politike, nade i tlapnje srpske elite, paranoja srpske populacije. Kiša i oblaci, snježne pahuljice i sunce iza oblaka, vjetar i gromovi naznačavali su simboličnim ikonicama onaj prostor koga je srpski zanos sabijao u abnormalnu sanjariju: gdje su srpski grobovi i zemlja je srpska.

Kninska krajina, sva Bosna i Hercegovina, Dubrovačka regija, Baranja, dio Makedonije, Crna Gora. I naravno: Kosovo i Metohija. Sve je bilo pokriveno obojenim štrihom – budući raj nebeskog naroda, s izvještajem o klimi. Veliki prostor, moćna geografija. Ta šema je ostale narode, primjerice hrvatski i makedonski, bila skrajnula kao ćutljive komšije, a Bošnjake, Crnogorce, Albance i ostale sabila kao “etničke subjekte unutar meteorološkog izvještaja”; nije ovima drugo preostajalo – trebali su da budu i  mirni i sretni unutar imperije u kojoj srpski nacion vedri i oblači datim krajolikom.

Od tada, do dana današnjeg (na kraju smo 2015. godine), ikonice sa ekrana srpskih televizija i dalje svjetlucaju: i srpska nada, koja je po definiciji bezumna, i srpska politika,  koja je na to bezumlje oslanja, uporno se drže tog recepta, te simbolike, te meteorologije za srpske zemlje i srpske grobove u njoj. Sa oblacima, vjetrom i gromovima.

Prognoza za Veliku Srbiju: Očekuju se obilne padavine sa gubitkom otete teritorije

Ne računajući Razliku, Drugost, pravo na Samoopredjeljenja svih na prostoru ex-yu, ne uzimajući u obzir preinake koje su vrijeme, geostrateški realiteti, najzad i Pravda, Srbiji odnijeli za proteklu deceniju i po, sužavao se i tamo njihov prikaz vremenske prognoze, sabijala se sjenka, daždi i sunčanja, ugibali se nebeski darovi nebeskom nacionu. Ali metod je (ko bi ga znao iz kojih je mračnih prostora hrupio?!), avaj, ostajao isti. Da kazuje kako je simbol važna stvar u gubljenju iluzija o vremenu i prostoru. Naprijed u prošlost, dok kraja juriši u Zabludu.

Najprije su gromovi (Hrvati bi, za kaj ne, rekli: “oluja” i “bljesak”) odnijeli Knin i Baranju. Dugo se opirala oblačićima i pahuljicama Bosna i Hercegovina, sa oštrim kopljem groma Republike Srpske do Banjaluke. Crna Gora, iako samostalna država, još uvijek prokišnjava pod teškim daždom koji sipi iz snova unionista. I Kosovo i Metohija, sa oborinama, još je tu, ali kao svjedočanstvo krunskog poraza koji suludnjaci neće da vide! I Republika Srpska, regija šumetina i brava. Kao da je sve uredilo njegovo veličanstvo Slučaj, iz tog meteorološkog izvještaja, iz šema klimatskih promjena mogu se, kome je do toga, čitati svi porazi srpski unazad deceniju i po. Krah Miloševićevog Imperija. Ispraznost elaborata Srpske Akademije nauka i umjetnosti. Ponos pijanaca iz Francuske 7. Zlokobne nakane musavih mantijaša iz SPC. I onih ostalih koji sve tiše pjevuckaju  pjesmicu slađanu: “I opet će, ako bude sreće.” Dosta je, pobogu, braćo naša zanesena!

Hrvati su znali što je njihovo, to su i dobili. Bošnjaci, takođe, plaćajući doista skupo svoju mirnoću i blagorodnost. Makedonci su na teškom ali novom putu. Crna Gora, pak, već odavno ima svoj, samostalni meteorološki Bilten, a NATO meteo-sekcija šalje blagovremene i pouzdane  izvještaje od kretanjima ciklona i anticiklona.

Kosovo je Srbija, ali samo u vremenskoj prognozi

A Kosovo i  Metohija?! Nad njima i dalje grmi, daždi, sijeva i duva simbolika srpske meteorologije: na ekranima srpskih televizija i dalje je ucrtana meteorološka šema u kojoj je taj prostor u domenu utopističkog srpskog klimata.

Albanska televizija, makedonska televizija, crnogorska televizija, televizija Kosova, drže se okvira svojih meteoroloških kompetencija. One svoj prostor ograđuju svojom klimatskom šemom. Jedino meteorolozi Srbije prostor Kosova i dalje rese: vremenska prognoza Kosova i Metohije, unutar Srbije. Dok Albanci Kosova, pak, kažu kratko, odsječno i tačno: “Kosova. Buletini meteorologjik i Kosovës”.

 

 

(e-novine.com)