Uskoro nova preregistracija poljoprivrednika, najavili iz Ministarstva poljoprivrede RS. Poljoprivrednici zbunjeni – niko ne zna o čemu se tačno radi. Ministarstvo najavljuje novi način razvrstavanja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna, kojim je ukinuta starosna granica od 65 godina za nosioca komercijalnog gazdinstva. Uz to, komercijalna gazdinstva moraju imati osam hektara, odnosno četiri pod kukuruzom, umjesto ranija tri. U Semberiji ima 8.887 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ali se veći broj njih u međuvremenu odjavio, jer ne mogu plaćati obaveze. Iako se još ne znaju detalji nove registracije, poljoprivrednici s razlogom sumnjaju da će im ona donijeti išta dobrog. Kao i do sad.

…………………………

Odlukom Vlade Republike Srpske, Bijeljina i Ugljevik su svrstani u razvijene opštine ovog entiteta, zajedno s Derventom, Modričom, Palama, Prnjavorom. I Laktašima, razumije se. Blago nama svima i cijelom entitetu.

…………………………

Ministarstvo za izbeglice RS objavilo je novi konkuers za pomoć Srbima iz drugih dijelova BiH, koji žele da ostanu na novim vjekovnim ognjištima. Sa područja Bijeljine prijavilo se  605, a u cijelom entitetu više od 10 hiljada onih koji još nisu riješili stambeno pitanje. Za ove namjene je Vlada RS uzela kredit od Svjetske banke, a dug će vraćati svi građani.

………………………..

Počela je vakcinacija protiv gripe. Jedna vakcina košta 20 KM, a Dom zdravlja besplatno vakciniše osobe oboljele od šećerne bolesti, reumatske groznice, nekih zaraznih bolesti, mišićne distrofije, multiple skleroze, ratne vojne invalide i porodice poginulih  (Bošnjaci ovdje ne spadaju).

……………………………

Terenska kancelarija „Sjeveroistok“ Granične policije BiH radi dobro, i stanje u njenoj zoni odgovornosti je stabilno, izjavio je načelnik Novo Blagojević. Kako i ne bi bilo, kad je samo u prve dvije, od ukupno četiri operativne akcije, uhapšeno 8 njihovih policijskih službenika, i po jedan u druge dvije akcije. Među njima su i dva važna carinska službenika, a u toku je istraga o korupciji i umiješanosti službenika granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje u prekogranični kriminal.

…………………………….

Italijanska firma DOO „Angi“ zakupila je u Loparama 38,3 hektara zemljišta, koje je bilo zapušteno, i tu namjerava zasaditi šljivake. Do sada je očišćeno i uređeno 12 hektara, i tu je zasađeno 10. 000 sadnica šljive, a očekuje se da će u narednoj godini biti zasađeno još 10.000. Zaista, daleko smo dogurali. Kukamo da nemamo posla, a stranci dođu da sade šljive u kraju koji je tradicionalno šljivarski. Svaka čast!

……………………………….

Slučajevi oboljele ribe, prije svega štuke, smuđa i soma, sve češći su i na Savi. Ranijih godina  dunavski ribari su prijavljivali pojavu tzv. riblje trihinele, a neki slučajevi već su zabilježeni i u savskoj vodi. Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada potvrdio je postojanje parazita nematoda u riječnim ribama. To je crv kojeg raznose kormorani i siva i bijela čaplja. Za sad nema slučajeva oboljenja ljudi zbog konzumiranja takve ribe, ali ribari moraju biti oprezni.

………………………………..

U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Branjeva, na putu Bijeljina-Zvornik, jedna osoba je poginula, a pet je lakše povrijeđeno. U sudaru su učestvovala četiri vozila. Nesreća se dogodila kad se s kamiona, koji je prevozio debla, otkačila prikolica. Poginuo je Dragan Vučković ( 63), vozač škode fabije.

U nesreći u Gojsovcu, 27. oktobra rano ujutro, poginuo je vozač traktora Zoran Stevanović iz Zagona, nakon sudara s džipom.

………………………………

U semberskom fudbalskom derbiju, Mladost iz Velike Obarske pobijedila je Radnik u Bijeljini. Rezultat je bio 2:0. Tako je Radnik nastavio loš niz, jer je u posljednje četiri utakmice kod kuće osvojio samo dva boda, i sad zauzima osmo mjesto sa 17 bodova. Mladost je ovom pobjedom pobjegla iz zone ispadanja.

Podrinje iz Janje je pregazilo Sutjesku iz Foče u 11. kolu prve fudbalske lige RS. Rezultat derbija je bio 3:0 za Podrinje, a strijelci za domaće bili su Vujić, Kovač i Sajtanović. Podrinje zauzima treće mjesto na tabeli, sa 20 bodova, sedam manje od prvoplasirane Drine iz Zvornika.