Vijesti iz Semberije

763

Popis stanovništva je pokazao da u BiH “fali” milion ljudi, zbog rata i etničkog čišćenja, a smanjivanje ukupnog broja stanovnika se nastavlja, jer se iz godine u godinu bilježi negativni priraštaj. Razlog je – sve teža ekonomska situacija. Podaci pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine broj umrlih za 2.888 veći od broja rođenih. Već davne 1996. godine rođene su 46.594 bebe, a petnaest godina kasnije taj se broj smanjio na 31.811, dok je broj umrlih sa 25.152 skočio na 35.028. Drastično povećanje broja umrlih bilježi se od 2007. godine i taj se broj, na godišnjem nivou, već popeo na 35.000, dok je broj rođenih spao na 31.000.

Ako se tome doda i sve masovniji odlazak, prije svega mladih, zbog lošeg ekonomskog stanja, kao i činjenica da se mladi sve rjeđe odlučuju za brak i za više od jednog djeteta, onda je situacija još gora.

Inače, prema nekim pokazateljima, na području grada ( opštine) Bijeljina živi manje ljudi nego što se pretpostavljalo – oko 114.663, od čega je oko 15.000 Bošnjaka.

…………………….

Prema izvještaju Udruženja protiv korupcije u BiH Transparency international, Bijeljina  zauzima drugo mjesto u BiH po transparentnosti u radu lokalne administracije, među 140 lokalnih zajednica u kojima su vršena ispitivanja. Poređenja radi, Zvornik zauzima 24. mjesto, Novi Grad Sarajevo 29, Tuzla 36, Brčko 72, Mostar 104. mjesto, što znači da se, u odnosu na druge, Bijeljina u mnogo većoj mjeri primakla standardima koji važe za rad lokalnih zajednica u Evropi i svijetu.

…………………….

Rudnik i termoelektrana Ugljevik, na kraju trećeg kvartala ove godine, bilježe gubitak veći od 16 miliona KM, što je čak za 15 miliona više u odnosu na isti period prošle godine. Radnici ovog privrednog giganta, njih 1.841, ipak su više zabrinuti zbog sudskog spora kojim Slovenci od Rudnika i TE Ugljevik potražuju više od milijardu i po maraka.

…………………..

U osnovnom sudu u Bijeljini nastavljen je proces za utvrđivanje potraživanja povjerilaca, nakon što je Fabrici sušenog povrća “Semberka” Janja krajem aprila ove godine proglašen stečaj. Vlada RS je odborila sredstva za izmirenje obaveza za osiguranje radnika, ali dugovi prema radnicima i povjeriocima i dalje su veliki. Inače, da je u punom pogonu, “Semberka” bi mogla preraditi oko 10.000 tona sirovine, proizvesti 1.100 tona gotovih proizvoda, zaposliti 50 stalnih i stotinjak sezonskih radnika i angažovati oko hiljadu kooperanata, koji bi sijali povrće na površini od 300 hektara.

………………………

Policija je u Bijeljini izvršila pojačanu kontrolu saobraćaja u prva tri dana novembra. Posebno je kontrolisana alkoholisanost vozača. Od 434 kontrolisana vozača, alkotest je izvršen na 292, a od toga je 101 vozač bio pod uticajem alkohola. Samo tokom narednog vikenda zbog toga je iz saobraćaja isključeno čak 114 vozača. Kriza jeste, ali vozači i dalje piju, pogotovo neradnim danima. Vjerovatno zato da ubiju tugu u alkoholu. Jeste da  usput mogu ubiti i ponekog pješaka, ali ko će i o tome misliti.

……………………….

U Bijeljini – zelenaši zavili čovjeka u crno. Kako piše Glas Srpske, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Lakića zvanog Laki ( kome se već sudi u postupku protiv Turkovića), Gorana Đukića i Blagoja Mihajlovića iz Bijeljine, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zelenašenja i poslovne prevare, i na taj način zaradili više od 100.000 KM.

Đukić i Lakić su pozajmljivali novac s velikim kamatama, a kad su dužnici zapadali u probleme, upućivali su ih u mikrokreditne organizacije “No problem” i “Nova D.”, da podignu kredite i vrate pare. Direktor tih mikrokreditnih organizacija bio je Blagoje Mihajlović, sa kojim su ta dvojica sarađivali. Najviše problema imao je Ranko Milić, vlasnik preduzeća “Rankom inžinjering” i bivši predsjednik Unije Udruženja poslodavaca RS. Na dug od 70.000 maraka kamate su ubrzo narasle na 40.000, pa je Đukić predložio Miliću da digne kredit u tom iznosu, što je Milić i prihvatio. On je zatim nastavio da vraća po 6.000 maraka mjesečno na ime kamata, a još dva puta je dizao kredite po 10.000 KM. I sve je to bilo malo, pa je Milić bio prinuđen da sklopi ugovor o kupoprodaji stana Đukiću ( stan je bio u vlasništvi njegove firme), ali je, i pored toga, dug s kamatama nastavio da raste. Kad je dostigao iznos od 300.000 maraka, Milić je sve prijavio policiji.

………………………………

U centru Bijeljine izvršena je spektakularna otmica, ali je policija ubrzo razriješila slučaj. Šestorica državljana Srbije oteli su Milana Milovanovića iz Bijeljine, vlasnika firme “Metal BN”, i držali ga u stanu, u Ulici Srpske dobrovoljačke garde, iza Vanekovog mlina. Milovanovićev prijatelj je vidio otmicu i o svemu obavijestio policiju, koja je opkolila stan i pohapsila otmičare. Pretpostavlja se da je motiv otmice bilo dugovanje zelenašima za pozajmljeni novac.

………………………

Ujutro 8. novembra u svim srednjim školama u Bijeljini prekinuta je nastava, zbog dojave o podmetnutoj bombi. Učenici i nastavnici su evakuisani, a pregledom je ustanovljeno da je dojava bila lažna. Bila je to druga takva dojava za sedam dana, a policija je ubrzo otkrila “ uzbunjivača”, učenika Gimnazije “Filip Višnjić”. Protiv njega je podignuta krivična prijava i preduzete disciplinske mjere u školi.

…………………..

Fudbaleri bijeljinskog Radnika  prekinuli crnu seriju, pobjedom nad Rudarom iz Prijedora. Bijeljinci su slavili sa 2:0, golovima Marka Obradovića u 3. i Dragana Ristića u 42. minutu. Ovom pobjedom Radnik je učvrstio poziciju u sredini tabele.

Mladost iz Velike Obarske doživjela je katastrofu na gostovanju u Širokom Brijegu. Rezultat je bio 6:0 za domaćine. Fudbalerima iz Velike Obarske predstoji grčevita broba za opstanak.

U Prvoj fudbalskoj ligi RS okončan je prvi dio takmičenja. Podrinje iz Janje je na trećem mjestu sa 23 boda, nakon pobjede nad Borcem iz Šamca sa 2:0, pred svojom publikom. Golove su postigli Muhamed Sajtanović u 32. i Cvijetin Pavić u 85. minutu. Rudar iz Ugljevika je, nakon poraza od Modriče Maksime u gostima, ostao prikovan za dno tabele, sa samo 7 bodova.

U gradskom košarkaškom derbiju košarkaši Građanskog su pobijedili Radnik sa 63:53 i tako pokazali da su se ozbiljno pripremili za nastupe u košarkaškoj eliti. Radnik je do sad u četiri utakmice zabilježio četiri poraza i nalazi se na posljednjem mjestu.