Vijesti iz Semberije

317

 

Posljednje analize govore da se skoro polovina cjelokupne privrede na području Bijeljine temelji na trgovini. Od ukupno registrovana 942 privredna društva, osnovna djelatnost njih 439 ( 46,6%) je trgovina. Znatno manje privredne aktivnosti otpada na prerađivačku industriju – 19%, a slijedi sektor nekretnina, iznajmljivanja i poslovnih usluga (7,6%), transport i komunikacije (7%), građevinarstvo (6%), zdravstvo i socijalni rad (4,7%) itd.

Slično je i kod samostalnih radnji i malih preduzetnika. Njih čak 1.615 ili 43% (od oko 3.000 registrovanih) otpada na trgovinu, uz veliki broj ugostiteljskih objekata.

Uz sve to, u Bijeljini već godinama postoje mega-marketi (TUŠ, Intereks, Robot, Bingo, Konzum), koji dobro posluju, pa se čini da niko ništa ne radi, a svi kupuju i prodaju i sjede po kafanama. I država i građani su sve siromašniji, a promet u trgovinama i ugostiteljskim objektima nikad nije bio veći. Jest da je život težak, ali je bar veselo.

……………………….

Ali, nije veselo kad se pogleda koliko uvozimo, a koliko izvozimo. Za prvih devet mjeseci ove godine, na području Bijeljine, kao najveće lokalne zajednice ove regije, uvezeno je robe u vrijednosti od 288,6 miliona KM, dok je izvoz težak nepunih 77 miliona. Ali, negativan saldo u spoljnotrgovinskoj razmjeni bilježi cijela RS, jer je za devet mjeseci pokrivenost izvoza uvozom svega 60 posto.

…………………………..

Skupštinskom odlukom je naloženo svim domaćinstvima i privrednim subjektima da moraju koristiti usluge organizovanog odvoza smeća, a ko neće, prijeti mu kazna od 1.000 maraka. Bijeljinski “Komunalac” odvozi smeće iz domaćinstava jednom sedmično, i to čini uredno i na vrijeme, a kontejneri u centru prazne se i dva ili tri puta sedmično. Nedavno je ovo preduzeće dobilo od švedske vlade donaciju od 500 kanti za otpad, 200 manjih i 23 velika kontejnera, kao  i specijalno vozilo od devet tona za odvoz smeća.

Gradska uprava je u centru grada, kao i u Janji i Dvorovima, postavila 76 namjenskih kontejnera za odvajanje papira i plastike, a ove godine je očišćena kompletna kišna kanalizacija i obavljena sanacija kanalizacionog kolektora. Problem su priučeni građani, koji uporno bacaju smeće na divlje deponije, mada je cijena odvoza smeća vrlo niska. Sa divljih deponija očišćeno je skoro 1.242 kubna metra otpada, što je koštalo 18.000 maraka, a samo sa najveće divlje deponije, one u Ulici Mike Bosnić, izvučeno je 500 kontejnera smeća, što je koštalo čak 64.000 KM. Čini se da će još dosta vode Drinom proteći prije nego što novi građani nauče da budu građani.

………………………..

CCI ( Centri civilnih inicijativa) pokrenuo je inicijativu za izgradnju javnih česmi i javnog toaleta u Bijeljini. Jer, Bijeljina je jedina lokalna zajednica sa preko 100.000 stanovnika u regionu, koja nema javne česme, a vjerovatno jedina u Evropi bez ijednog javnog WC-a. Posljednja dva ljeta bile su postavljene improvizovane česme u centru grada, ali su one bile pravo ruglo, pa je bolje da ih nema.

Bijeljina je prije pola vijeka, kad je bila duplo manja nego danas, imala javni WC u centru grada, pa su građani, a pogotovo političari, znali gdje se šta radi. Bijeljina je imala i pozorište, i bioskop, i mnoge uspješne fabrike, imala je svoje glumce, i muzičare, svoje ugledne građane, svoje običaje i svoj red.  Danas  nemamo ništa, ali imamo demokratije u izobilju. Toliko, da nam je došla do grla.

………………………

Za vozače je zima počela 15. novembra, pa je u vozilima obavezna zimska oprema. A iz “Bijeljina-puta” javljaju da je zimska služba spremna, da ima dovoljno soli i drugog materijala, i da je  već  angažovano 12 mašina za čišćenje puteva. U decembru će biti spremne još četiri mašine za održavanje 350 kilometara regionalnih i magistralnih puteva, a za čišćenje gradskih ulica spremne su tri mašine, s tim što taj broj može biti i dvostruko veći.

Ostaje još da se nadamo da snijeg neće pasti iznenada, usred zime, što može zbuniti dežurne službe. Građanima zato preporučujemo da na vrijeme nabave velike lopate. Za svaki slučaj.

………………………….

U toku je pojačana kontrola saobraćaja, zbog naglog povećanja broja nesreća na putevima, a posebno se kontroliše da li su vozači pod uticajem alkohola. Od 1. oktobra do 13. novembra na putevima RS smrtno je stradalo 30 ljudi, od toga 10 vozača, 10 pješaka, 4 putnika, 2 suvozača, dvojica biciklista i dva vozača traktora.

Situacija nije bolja ni na području bijeljinske opštine.

Za sedam dana pojačane kontrole traktora u saobraćaju ( od 4. do 11. novembra) kažnjen je 91 vozač traktora, najčešće zbog nekorištenja rotacionog svjetla i nedostatka svjetala. U više slučajeva vozači nisu imali položen vozački ispit. Konotrola je, inače, pojačana nakon izvještaja po kojima su, u ovoj godini, vozači traktora učestvovali u čak 23 saobraćajne nesreće, u kojima je jedan traktorista poginuo, dva su teže povrijeđena, a sedam lakše. Najčešći uzrok nesreća bila je loša osvijetljenost traktora.

Nekadašnji veliki hit “Tata, kupi mi traktor” nije više u modi.

………………………….

U Donjoj Čađavici, na magistralnom putu Bijeljina-Brčko, sudarili su se putnički automobil pežo i kamion. Auto razbijen, a kamionu ništa! U putničkom automobilu povrijeđena su lakše sva tri putnika, dok je vozač kamiona prošao bez ogrebotine. Sigurno je da će povrijeđeni ubuduće paziti kako voze i u šta udaraju.

………………………….

Fudbaleri Radnika su, bez pet standardnih prvotimaca, izgubili od Zvijezde u Gradačcu. Rezultata je bio 1:0, a gol je postignut već u 11. minutu. U narednom kolu Radnik je domaćin Travniku, a jesenji dio polusezone završava u Vitezu. Pobjedom protiv Travnika Bijeljinci bi, sa 23 boda, mirno čekali nastavak prvenstva. Uz to, Radnik se plasirao i u polufinale Kupa RS, pošto je u srijedu, u četvrtfinalnoj utakmici, savladao ekipu Borca u Šamcu. Pored Radnika, u polufinale su se plasirali i Rudar iz Prijedora, Sutjeska iz Foče i Tekstilac iz Dervente.

Drugi semberski prvoligaš, Mladost iz Velike Obarske, pobijedio je kod kuće Leotar sa 2:0. Time je ekipa trenera Dušana Jevrića pobjegla se iz opasne zone. Ali, u ovoj utakmici teško je povrijeđen igrač domaćih Vlado Marković, koji je zadobio povredu koljena. U narednom kolu Mladost ide Čeliku u Zenicu, a u posljednjem kolu dočekuje Olimpik iz Sarajeva. Inače, Mladost je ostvarila i veliki uspjeh u Kupu BiH. To je jedini klub iz RS koji se plasirao u četvrtfinale Kupa. U dvije utakmice osmine finala fudbaleri iz Velike Obarske bili su bolji od Natrona iz Maglaja (1:1 i 4:0). Pobjednik Kupa BiH učestvuje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

………………………..

Košarkaši Građanskog ostvarili su treći uzastopni trijumf i tako stigli du druge pozicije na tabeli Premijer lige BiH. Ovoga puta pobijedili su na domaćem terenu ekipu Čapljine, i to ubjedljivo, sa 78:56. Košarkaši Radnika ponovo su poraženi, i to im je peti uzastopni poraz. Na gostovanju u Sarajevu bolja od njih je bila Bosna, nekadašnji evropski prvak, i to ubjedljivo. Rezultat je bio 102:67, i Radnik je jedina ekipa u Premijer ligi bez pobjede u dosadašnjem toku takmičenja. U prošloj sezoni Radnik je bio najprijatnije iznenađenje, a sad ih čeka teška borba za opstanak.

…………………………

Rukometašice Radnika doživjele su još jedan poraz u Premijer ligi BiH i nalaze se na začelju tabele. U utakmici 8. kola Bijeljinke su dočekale ekipu Goražda i izgubile ubjedljivo. Rezultat je bio 35:16 za goste. Povtrdilo se još jenom da je podmlađena i oslabljena ekipa Radnika suviše slaba za konkurenciju kakva vlada u Premijer ligi.