Danas je održan skup povodom 22.godišnjice otvaranja koncentracionog logora Batković. Ispred hala nekadašnjeg logora okupili su se bivši logoraši ovog logora, kao i predstavnici Udruženja logoraša BiH i RS, Brčkog, Sanskog Mosta, Prijedora, Bijeljine i Janje. Okupljenima se obratilo više govornika, među njima i Ramiz Salkić, potpredsjednik Skupštine RS.

…………………………..

Sutra će konferencijom za štampu i posjetom šehidskom mezarju biti obilježen 2. april, dan najvećih masovnih zločina u Bijeljini, u aprilu 1992. godine. BZK “Preporod” i Udruženje logoraša Bijeljina-Janja podsjetiće na zločine nad civilima, kojima je počeo ratni pohod Miloševićeve i Karadžićeve soldateske u BiH, a Islamska zajednica će organizovati posjetu šehidskom mezarju u Selimovićima.

………………………

U porastu je broj maloljetnih delikvenata u Bijeljini. Lani ih je bilo duplo više nego godinu ranije. Evidentirano je njih 105, od toga 76 po krivičnoj odgovornosti za razbojništva, teške krađe, trgovanje oružjem i lažne prijave krivičnih djela. Među njima je i 12 povratnika u vršenju krivičnih djela.

U društvu koje počiva na lažima i nemoralu, mladi slijede starije. I to sve uspješnije.

…………………..

U Bijeljini je završen petodnevni pozorišni festival “Dani komedije”. Nastupila su pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Banje Luke i  Bijeljine.

Komedija koju u manjem b/h entitetu pravi režim Milorada Dodika i dalje traje.

…………………….

Lani je Bijeljina od turizma zaradila 16 miliona maraka. Broj turista je premašio 22 hiljade, sa 44.000 noćenja, a najviše ih je bilo u posjeti etno-selu “Stanišići”. U hotelu “Pirg” u tom selu boravilo je više od 8 hiljada gostiju, sa 13.400 noćenja.

Gradska kasa je zabilježila prihod od boravišne takse ( 2 marke dnevno po jednom turisti) od 56.300 maraka. Mašala!

…………………….

Broj oboljelih od tuberkuloze u Bijeljini je u opadanju u posljednjoj deceniji. Godišnje ima oko 80 takvih slučajeva, što znači da ih je manje od 40 na 100 hiljada stanovnika. To je, ipak, više nego u okruženju, jer, primjera radi, Srbija ima samo 18 takvih slučajeva na isti broj stanovnika.

U svijetu godišnje od tuberkuloze oboli oko 8 miliona ljudi, a čega 2 miliona umre. Po tome je u Evropi na prvom mjestu Rumunija.

…………………….

Bijeljinska policija je pretresom kod Z.O. pronašla više od 11 grama kokaina i predmete koji se vezuju za trgovinu drogom. Inače, za dva mjeseca ove godine policija je pronašla više od 50 grama kokaina, i podnijela prijave protiv osam osoba zbog trgovine drogom.

…………………………

Bijeljinski Radnik je opet doživio visok poraz. Nakon 5:0 protiv Zrinjskog u Mostaru, i gostovanje u ŠirokomBrijegu završeno je slično – 4:0 za domaćine. Bijeljinci su se nekako branili do 27. minute, kad su primili gol iz penala. Drugo poluvrijeme donijelo je još ubjedljiviju igru domaćih, pa je konačan rezultat realan odnos snaga na terenu. Uprkos ovim porazima, Radnik je ostao na desetom mjestu sa 27 bodova.

Mladost iz Velike Obarske je zabilježila pobjedu na svom terenu protiv Zvijezde iz Gradačca. Rezultat je bio 2:0, i time se Mladost još za korak primakla cilju – opstanku u Premijer ligi BiH. Trenutno zauzima 13. mjesto sa 26 bodova.

…………………………….

Košarkaši bijeljinskog Radnika nisu uspjeli sačuvati prvoligaški status, ali je to pošlo za rukom drugom bijeljinskom prvoligašu, Građanskog. Oba tima su pobjedila, ali to Radniku nije bilo dovoljno. Uprkos pobjedi u Čapljini (75:72) Radnik je prvenstvo završio na desetoj poziciji, koja ga vodi u Prvu košarkašku ligu RS. Građanski je pobjedom protiv vicešampiona Mladosti iz Mrkonjić Grada ( 76:67) ovjerio opstanak u ligi i zauzeo visoko peto mjesto.