Piše: Gordana Katana

Neće biti rekonstrukcije Vlade, neće, poručila je u srijedu premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović. Oglasio se istog dana i njen partijski šef i entitetski predsjednik Milorad Dodik s porukom da premijerka i njen kabinet uživaju “njegovu punu podršku”. Priče o rekonstrukciji Vlade, tvrdi dvojac Cvijanović – Dodik, “fabrikuju stranke koje nisu u vlasti i tim temama skreću pažnju sa svojih problema. Milostivo, dodaje entitetska premijerka, “razumije da ljudi iz različitih pobuda pokušavaju da prebace teme koje su vruće” iz “svoje kuće na teren Vlade, ali da to Vladi ne smeta i da ona radi svoj posao na reformskim zakonima”.

A upravo su reformski zakoni, koji su se pred poslanicima našli na ovonedjeljnom zasjedanju Narodne skupštine RS-a, i otvorili pitanje koliko su iza Vlade i njenih poteza spremni da ubuduće bezrezervno stoje čak i svi poslanici SNSD-a. Set nacrta zakona kojima je Vlada “najavila uvođenje discipline i povećanje ovlasti inspekcijskih organa u cilju suzbijanja sive ekonomije” oštro su kritikovali pojedini poslanici opozicije, ali i pozicije, prije svega samog SNSD-a i DNS-a. Umjesto stajanja ukraj sivoj ekonomiji, smatraju premijerkine partijske kolege, ti zakoni samo su otvorili prostor za novu korupciju. Jer, kako je to rečeno u skupštinskoj sali, suočeni s mogućnošću da im inspektori mogu zatvoriti firmu zbog neplaćenih obaveza od 15 dana, pa nadalje, brojni poslodavci bit će spremni na sve. A to sve uključuje i mito, na koje, uvjeravamo se to gotovo svakodnevno, inspektori brojnih javnih uprava u Republici Srpskoj nisu imuni.

No parlamentarna većina, od koje ovisi i sama Vlada, poljuljana je još prije dvije nedjelje, kada su poslanici stranke Napredna Srpska saopštili da će Vladi uskratiti podršku sve dok ne bude rasvijetljena afera oko navodne kupovine poslanika kojima je osovina SNSD, DNS i Socijalistička partija osigurala primat u entitetskom parlamentu. Adam Šukalo je istakao da je pola godine bilo dovoljno da se Specijalno tužilaštvo, koje je osnovano odlukom Narodne skupštine, pa je slijedom toga dužno da istoj polaže račune o svom radu, oglasi dokle se stiglo s tom istragom. Naveo je da je to od presudne važnosti jer je riječ o elementima političke korupcije koja predstavlja krivično djelo. Šukala niko od vladajuće garniture nije ozbiljno shvatio, no da misli ozbiljno demonstrirao je na sjednici parlamentarnog odbora za evropske integracije kada je glasao protiv uvrštavanja u poslaničku raspravu Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija u RS-u. Navikli da zato što u svim parlamentarnim odborima imaju većinu i stoga doslovno u proceduru mogu progurati svaki zakon, ma kako on nakaradan i neustavan bio, čelnici vladajuće koalicije ostali su šokirani kada je protiv ovih zakona glasao i Igor Radojičić, a njegov partijski kolega Srđan Mazalica nije se ni udostojio doći na sjednicu odbora. Noć pred sjednicu Narodne skupštine na Dodikovu inicijativu održan je sastanak s Markom Pavićem i Petrom Đokićem, te šefovima parlamentarnih poslaničkih klubova vladajuće koalicije. Kao basna o kiselom grožđu zvučale su njihove škrte izjave nakon sastanka. Da je riječ o “uobičajenom, rutinskom sastanku na kojem se razgovaralo o zakonima koji će se razmatrati na sjednici parlamenta”. No malo ko je u to povjerovao, jer je evidentno da se iza svega iščitavala ozbiljna zabrinutost ponajprije Dodika. Zakoni o javnom okupljanju i radu neprofitnih organizacija, uz ranije usvojeni Zakon o javnom redu i miru, za cilj su imali zatvoriti obruč kojim se onemogućava svaki oblik javnog okupljanja i izražavanja kritičkog mišljenja na račun aktuelne vlasti. Za sada, javnost koja je digla hajku protiv gušenja na ustavu garantovanih temeljnih ljudskih prava i sloboda, dobila je bitku, a hoće li vlast, u nekoj novoj formi, iste zakone pokušati progurati vidjet će se u narednom periodu.

No daleko ozbiljnije probleme u očuvanju aktuelne vlasti mogao bi izazvati lider DNS-a i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić. Njegova odluka da, kao predstavnik državnog kapitala, istupi iz Upravnog odbora Rudnika Ljubija, jer se ne slaže s odlukama Vlade o privatizaciji rudnika, jasna je poruka da je vrijeme u kojem je Dodik mogao da sam neprikosnoveno odlučuje kako će krčmiti imovinu RS-a prošlo. Sada bi se moglo desiti da podrška DNS-a Vladi bude direktno uslovljena Dodikovim odustajanjem da nekoj fantomskoj izraelskoj kompaniji proda rudnik. Za Pavića, kako je poručio, od novca je daleko važnije očuvanje tri stotine radnih mjesta žitelja Prijedora i preduzeća čiji se rad direktno naslanja na rudnik, jer rudnik ne bi mogao proraditi pošto koncesiju nad eksploatacijom željezne rude već ima kompanija Mitall.

Zbog svega toga mogao bi se u konačnici pokazati kao uzaludan trud SNSD-a i njihovog ključnog glasnogovornika RTRS-a da pokušaju napraviti razdor u SDS-u i na svoju stranu privući neke od poslanika te stranke u Narodnoj skupštini RS-a. Istina, s prevrtljivim i lakomim i na novac i pozicije Nenadom Stevandićem to će im bez sumnje poći za rukom. No očekivanje da će Stevandićevim putem krenuti i neki drugi, malo je vjerovatno. SDS će bez Stevandića preživjeti, a SNSD bi mogao samo platiti vraga koji čak više i nije u vreći.

Branislav Borenović i Dragan Čavić u kontekstu dešavanja na posljednjoj sjednici Narodne skupštine istaknuli su da je sazrelo vrijeme za prekompoziciju parlamentarne većine i time i izbor nove Vlade. Za to su im potrebna 42 glasa u Narodnoj skupštini. Koja za sada nemaju. No bez velikih, srednjih i malih ruskih kredita i novog stand by aranžmana s MMF-om, budžetska stabilnost RS-a iz dana u dan je sve upitnija. U mjesec dana osim zaduženja s novih 15 miliona maraka emisijom trezorskih zapisa, Vlada planira budžetski deficit zakrpati i aukcijom obveznica u iznosu od 56 miliona KM. Prvi put u emisiju se uvodi euroklauzula, što je dokaz da je domaće tržište kapitala sve manje spremno da kupuje Vladine hartije od vrijednosti, što znači da je i sve manji manevarski prostor u kojem se vlast može zaduživati kako bi sačuvala socijalni mir.
Sve u svemu, pred vlašću je dugo, vrelo i mučno ljeto.

 

(oslobodjenje.ba)