Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) uradila je analizu spremnosti Bosne i Hercegovine i njenih vlasti da se suoče s prirodnim i drugim katastrofama nakon što su majske poplave i klizišta u BiH odnijele ljudske živote, a materijalna šteta procijenjena je na gotovo četiri milijarde KM. Rezultati analize su predstavljeni danas na konferenciji za medije koja je organizirana u Sarajevu.

BiH je na početku sanacije teške katastrofe koja je u maju pogodila zemlju, a nema naznaka da se neće opet ponoviti, smatraju u CCI-ju. Osim prirodnih nepogoda, štete su uzrokovane i sporim i neodgovornim reakcijama nadležnih, kazali su.

“Trenutno stanje je zaista neprihvatljivo. Analiza koju smo proveli pokazala je kako sadašnji sistem zaštite i spašavanja ne može odgovoriti kvalitetno na potrebe građana BiH u slučaju prirodnih nesreća”, kazao je u svom obraćanju medijima Muris Bulić, konsultant za monitoring.

Analiza koju su proveli u CCI-ju, osim ostalog, pokazala je neusklađenost zakonskog sistema kada je riječ o zaštiti i zbrinjavanju građana koji su direktno pogođeni poplavama i klizištima, posebno kada je riječ o zakonima na entitetskom nivou. Glavni zaključak analize, kazali su iz CCI-ja, je da nijedna politika ne opravdava dva sistema zaštite, jer se radi o ljudskim životima koji su upitni zbog nerazumne politike.

“Analiza je pokazala i to da se namjenska sredstva koja su prvenstveno namijenjena za spašavanje ljudi trošena nenamjenski. BiH nedostaju zajednička finansijska sredstva, tj. određen državni fond koji bi se koristio u slučaju prirodnih nesreća, kao što je to slučaj u svim državama svijeta”, riječi su Lejle Deronje-Suljić koja je konsultantica za monitoring rada Parlamenta FBiH.

Iz Centra civilnih inicijativa su kazali kako ne prejudiciraju rješenja, ali pozivaju na rješenja na svim nivoima kako bi građanima bila zagarantirana sigurnost. Građani su, smatraju u CCI-ju, žrtve neodgovornosti i politikanstva u vlasti.

Također, budući da su majske poplave odnijele ljudske živote i nanijele milionske materijalne štete, neko od struktura vlasti trebao je snositi odgovornost, smatraju u CCI-ju.

“Niko nije snosio odgovornost po bilo kojem osnovu nakon poplava. A do te civilizacijske tačke u razvoju društva i demokratiji, naš politički establišment, nažalost nije došao”, smatra Bulić.

Istaknuto je i kako građani BiH i dalje nezbrinuti čekaju pomoć od države, ali političke garniture, prema mišljenju CCI-a, nisu zainteresirane za taj krucijalni problem. Umjesto toga, navode, većina predstavnika vlasti otišla je na godišnji odmor.

“U bilo kojoj demokratskoj, odgovornoj i moralnoj vlasti, ono što se desilo u mjesecu maju bio bi dovoljan razlog za kolektivnu ostavku. Iako mediji pišu kako je naša zemlja prva na listi koja bi mogla uskoro da doživi bankrot, oni odmaraju. Dakle, umjesto vanrednih napora – obustava rada”, kazao je Bulić, koji je više puta upozorio  kako puko komentiranje političkih zvaničnika ne pomaže ni zemlji niti građanima.

“Da li je šteta mogla biti manja, da li su se boljim mjerama prevencije i većim infrastrukturnim ulaganjima posljedice poplava mogle spriječiti ili makar ublažiti, da li su nadležne institucije i pojedinci mogliadekvatnije reagirati su pitanja su na koje je potrebno što hitnije odgovoriti”, smatraju u CCI-ju.

Naglašavaju da odgovor na ova pitanja nije samo bitan zbog traženja odgovornosti institucija i pojedinaca na vlasti, nego zbog opasnosti da se ova situacija uskoro ponovi i da građani ponovo plate visoku cijenu nefunkcionalnog sistema zaštite i neodgovornosti vlasti.

(Radiosarajevo.ba)