“Vodeni džepovi” glavni problem Bijeljine

73

BIJELJINA – Rijeka Sava ima stalnu tendenciju pada vodostaja, ali se voda i dalje zadržava u dijelovima Velinog Sela, Klisa i Ostojićeva, saopštio je večeras gradski Štab za vanredne situacije.

Stanje na teritoriji grada se stabilizuje, a problem i dalje predstavljaju “vodeni džepovi”, prije svega na gradskom području i u Dvorovima.

Tokom dana veterinarske ekipe i radnici preduzeća “Komunalac” prikupljali su uginulu stoku po pojedinačnim zahtjevima i danas je prikupljeno 2,4 tone uginulih životinja, a ukupno je do sada prikupljeno 85 tona.

Radnici “Komunalca” uklanjali su i komunalni i čvrsti kabasti otpad na području mjesnih zajednica Novi, Batković, Balatun, Amajlije i Dvorovi, a ukupno je prikupljeno oko 350 tona otpada.

Ekipe za procjenu su vršile popis šteta u Popovima i Amajlijama.

Tokom dana izvršeno je dostavljanje hrane po punktovima, kolektivnim centrima, kao i ekipama za dezinfekciju. Izvršena je i podjela stočne hrane – 10 tona u Batkoviću i šest tona u Novom, kao i 260 bala sijena.

Teritorijalna vatrogasna jedinica je, zajedno sa ekipama iz Turske, Slovenije i Italije, prema urađenom planu, vršila ispumpavanje vode iz zaplavljenih objekata.

Na gradskom području bila je angažovana Teritorijalna vatrogasna jedinica, ekipe iz Turske su vršile crpanje vode u ulicama Vladike Nikolaja, Ćirila i Metodija i Vojvode Petra Bojovića, dok su ekipe iz Slovenije i Italije bile angažovane na ispumpavanju vode u Dvorovima – u naseljima Bakračić, Rudine i Simeunovići.

Od ponedjeljka, 2. juna, počinje nastava u Osnovnoj školi “Dvorovi” u Dvorovima.

Zbog vraćanja domaćih životinja u domaćinstva iz kojih se poovukla voda, povećane su potrebe za stočnom hranom sa sadašnjih 20 na 45 tona dnevno.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upućen je zahtjev za dodatnim količinama stočne hrane.

Do 16.00 časova pristigla je pomoć od – “ZH-Zola” Živinice /četke, kolica, jupol, budaci/ Udruženja “Sloga” iz Minhena /hrana i garderoba/, od mljekare Bileća /sir, pavlaka i jogurt/ od Udruženje iz Austrije /garderoba i hrana/.

Crveni krst Republike Srpske dostavio je pomoć od 1.076 litara vode, 250 vreća garderobe, hranu i sredstva za dezinfekciju.

 

(nezavisne.com)