Volonteri italijanske civilne zaštite pomažu Bijeljini

125

U Bijeljinu je stigao konvoj vozila sa više od 50 volontera Civilne zaštite italijanskih regija Molise i Furlansko-Julijske krajine koji će biti zaduženi za čišćenje i osposobljavanje različitih gradskih kvartova nakon poplava, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH.

 

Italijanski ambasador Ruđero Korijas je na dan dolaska volontera u Bijeljinu istakao da je to, nakon fondova namijenjenih BiH koji su upućeni posredstvom Crvenog krsta i Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, pokazatelj solidarnosti Italije.

Riječ je o intervenciji koju je promovisala ministar inostranih poslova Italije Federika Mogerini, a koja je realizovana zahvaljujući odlučnosti šefa nacionalne kancelarija Civilne zaštite Franka Gabrielia, u saradnji sa direkcijama regionalnih Civilnih zaštita regija Molise, Furlansko- Julijske krajine i Autonomne pokrajine Trento.

U saopštenju se navodi da slijedi pomoć od 100.000 evra koju je Vlada Italije obezbijedila za zadovoljavanje neposrednih hitnih potreba stanovništva BiH koje se suočilo posljednicama tragičnih poplava, kao i isporuka medicinskih setova i opreme u vrijednosti od 30.000 evra posredstvom SZO.

“Ponude za pomoć iz Italije su mnogobrojne i ne prestaju pristizati i u ovim časovima, kao svjedočanstvo prijateljskog odnosa koji postoji, ne samo između vlada, nego i prevashodno, među narodima”, rekao je Korijas.

On je naglasio da se Italija divila solidarnosti koja je krasila stanovništvo u BiH tokom vanrednog stanja.

“Nadamo se da će ovaj duh, unutar zemlje, nastaviti da živi i kada poplave budu samo jedno ružno sjećanje, pogotovo, unutar političkog rukovodstva, u ovom osjetljivom procesu obnove”, istakao je italijanski ambasador.

 

(bijeljina.org)