Vrijeme kad se grudvica snijega pretvorila u lavinu

163

Piše: Nadira Avdić Vllasi

To da samo Bošnjaci proslavljaju 1.mart Dan nezavisnosti nije istina! Proslavljaju ga svi gradjani BiH, pa i Bošnjaci. A njih je bilo 62,7 posto što je većina propisana svim svjetskim i europskim standardima. I nije zbog referenduma počelo krvoproliće u BiH već zbog početka velikosrpske agresije.

Najteže je onima koji svjedoče o dešavanjima u poslednjih 25 godina na prostorima bivše Jugoslavije kada se suočavaju sa ogromnom količinom velikosrpskih laži u pokušajima prepravljanja, fasifikovanja bliske prošlosti. Tako je i u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Milorad Dodik, obično govori kao da su njegovo lično vlasništvo svi Srbi , kao da je on na čelu i Srbije i RS, iznoseći mnoge prijetnje u stilu: “Nikad” (Zaboravio ono: Nikad ne reci nikad!). Zar nije govorio u ime Njemaca nekada Adolf Hitler, ali danas sasvim drugačije govori Angela Merkel i mnogi prije nje. Jednom će se pojaviti i Srbin na čelu Srbije koji će govoriti drugačije od Slobodana Miloševića, odnosno Dobrice Ćosića, odnosno, u konkretnom slučaju, od Milorada Dodika…

Najnovije, Dodik kaže da 1.mart nikada neće biti datum koji će Srbi proslavljati, niti na bilo koji način obilježavati kao praznik. Šta bi drugo znao Dodik, predsjednik na genocidu zasnovane Republike Srpske, već pokretati tužbe protiv onih koji budu proslavljali Dan nezavisnosti BiH 1. mart. “Ovaj put ćemo pokretati konkretne krivične odgovornosti …da se to sankcioniše” naveo je on sijući strah! Za njega ne postoje gradjani BiH ili gradjani entiteta RS već samo Srbi kojima prijeti na razne načine baš kao i Bošnjacima.

Dodik pripada izvršiocima još uvijek živućeg velikosrpskog SANU projekta koji je u krvi srušio Jugoslaviju, pa i govori u njihovo ime. U ime onih koji podržavaju i dalje, kako genocid nad Bošnjacima, tako i teror i zločine nad Albancima, Hrvatima… u cilju uspostavljanja Velike Srbije na ovim prostorima. Oni još uvijek nisu na koljenima iako su dobili bombe po glavi, jer nisu bili oslabljeni nakon Miloševića na način kako je to bila Njemačka nakon Hitlera. Druga su vremena. Ali, unatoč lažima, okolnostima, prevarama kojima se služe, istinu ne mogu sakriti niti promjeniti koliko god se trudili.

Probije se ona, zasvijetli, kada se najmanje nadaju.

Svi Srbi na vlasti u RS o 1.martu 1992. iznose laži, prešutkuju istinu! Kao vukovi u jagnjećoj koži pričaju priču o referendumu kao činu odvajanja BiH od Jugoslavije. Od koje Jugoslavije se BiH tada odvojila? Nije od Jugoslavije nego od Srbije koja je već do tada počinila mnoge zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. Najprije Kosovo, pa Vukovar…. To se preskače! Naročito se nastoji zamagliti taj kosovski početak priče 1988/1989! Koji je cilj? Na praviti hronološku zbrku.

Proglasiti kako je za raspad Jugoslavije krive Slovenija i Hrvatska, pa onda je septemra i Makedonija proglasila nezavisnost… onda Bosna i Hercegovina, zatim kasnije i Crna Gora. I one su se “odvojile” od Jugoslavije! Sve one su, a ne Srbija krivci za krvoproliće. Za “odvajanje” od Jugoslavije? Koja je to i kakva bila Jugoslavija bez Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore…?

Svi mi koje pamćenje jos služi znamo da je to moglo biti samo odvajanje od Srbije, odnosno ne pristajanje na okupaciju drugih republika od strane Srbije! I to nakon što su Kosovo već okupirale JNA i srpska policija. I nasilno je pogažen važeći Ustav Kosova i SFRJ!

Znači, jasno je da nisu Slovenija, Hrvatska, Makedonija, pa onda BiH i kasnije Crna Gora koja je ostala u toj kobajagi “Jugoslaviji” organizirali referendum, jer su htjele da se tek onako “odvoje” od Jugoslavije. One nisu pristale na okupaciju JNA pod komandom Srbije, na ono što je već bilo uradjeno sa Kosovom! Nisu pristale da budu okupirane od Srbiju koja je od njih htjela da napravi Srboslaviju, odnosno Veliku Srbiju.

Da bi se stvari drugačije nazivale, da bi se zamaglilo i historijski, hronološki falsifikovalo ono što se dogodilo na prostorima bivše Jugoslavije, namjerno se izostavlja početak drame bivše zajedničke države. Izostavlja se, prešutkuje, preskače, zabranjuje pominjanje one grudvice snijega bačene na Kosovu 1988/1989-e koja se pretvorila u lavinu u periodu od 1991/1995!

Lažu i prešutkuju, ili zato što ne znaju, jer su mladi ili su pod uticajem propagande i para iz Beograda, pa u dokumentarcima o kraju Jugoslavije, i u knjigama na istu temu, u medijima, pa čak i u Hagu koji nije na sudjenju Miloševiću razjasnio pravi, kosovski, početak priče o kraju Jugoslavije!

Kada je bačena grudvica snijega na Kosovu, Slovenija i Hrvatska su bile prisiljene, u strahu od lavine koja je kretala prema njima, da se zaštite nakon što je ona već prekrila okupirano Kosovo kojem je oduzet nasilno i Ustav Kosova i status federalne jedinice. To više nije bila SFRJ zasnovana na Ustavu od 1974. godine na koju su druge republike dobrovoljno, svojim glasovima, pristale! Svi oni u toj projektovanoj, nekoj drugoj Jugoslaviji/Srboslaviji nisu mogli ni htjeli da žive pod srpskom vlasću što je bilo njihovo legitimno pravo. Baš kao što je to bilo i pravo gradjana BiH!

Bosna i Hercegovina je bila federalna jedinica, Republika, imala je pravo da održi referendum, održala ga je i 62,7 posto gradjana se izjasnilo za nezavisnost BiH! Sve potpuno čisto, jasno, pa je na osnovu toga Bosna i medjunarodno priznata. Ko je gradjane koji su glasali pitao o njihovoj etničkoj pripadnosti? Niko! Kao što to nigdje nije radjeno. Ni u Sloveniji, ni u Hrvatskoj, ni u Crnoj Gori (na primjer ko zna koliko je glasalo na referendumu u Crnoj Gori Srba, koliko Crnogoraca, koliko Bošnjaka, Albanaca…). To pitanje o etničkoj pripadnosti uz referendumsko pitanje nigdje se u svijetu ne postavlja. Vi ste gradjanin te zemlje, ali morate li reći na referendumu koje ste etničke pripadnosti?! To ne postoji u savremenom svijetu!

Pogana ratna zločinka Biljana Plavšić je slika i prilika velikosrpskih krvopija. Ona je njihov najbolji predstavnik. Još ne moze izgovoriti etničko ime Bošnjaci već ih naziva samo po vjeri muslimanima. Potret “umiljatog” velikosrpskog zločinca bi se mogao po njoj napraviti. I dan danas kad je kao osudjena ratni zločinac izašla iz zatvora, prenemaže se, prilagodjava, glumi, zavarava, laže, izmišlja! Nju treba analizirati da bi se izučio taj kod koji je ugradjen u velikosrpske fašističke monstrume, vukove u jagnjećoj koži! Bivši predsjednik Republike Srpske, proglašena u Hagu krivom za počinjeni genocid, Biljana Plavšić daje izjave! Ona je kao neki srpski faktor, srpski uzor i autoritet. Tako je izjavila za “Srnu” da je na referendumu o nezavisnosti BiH, 1. marta 1992. godine, došlo do preglašavanja i prevare Srba, te da se desilo ono što je Alija Izetbegović zapisao u Islamskoj deklaraciji. “Oni su to spremali i sve se znalo, a mi Srbi nismo znali ništa. Ja sam još bila i optimista, nadala se, s njima sam išla u školu, drugovala, studirala, mislila sam da je nemoguće da se to desi, ali dešavalo se ono što je bilo zapisano u Deklaraciji Alije Izetbegovića”, istakla je osudjena ratna zločinka Biljana Plavšić. Genocidna zločinka ima pravo da objašnjava i da joj vjeruju! Samo ona može tako sto smisliti da oni, velikosrbi, tada u naponu snage na čelu moćne europske vojne sile, JNA, nešto nisu znali? Jadni oni! Ugroženi Srbi! Haha…

Zločinka, odavno oboljela od velikosrpskog četničkog virusa Biljana Plavšić objašnjava kako je medjunarodna zajednica htjela da se raspadne Jugoslavija (koju je, uzgred rečeno, medjunarodna zajednica i napravila). Kriva je medjunarodna zajednica! Uzmimo da je htjela! Htjela je! Pa šta? Da li je medjunarodna zajednica bila na čelu JNA i Srbije? Agresiju na druge republike i pokrajinu Kosovo, kao dijelove jugoslovenske federacije, nije počinila medjunarodna zajednica već srpske vojne i policijske snage sa komandom u Beogradu, odnosno SRBIJA na čelu sa Slobodanom Miloševićem i njegovim saradnicima. Jesu li oni, Srbi, četnici, klali i ubijali ili je to radila medjunarodna zajednica? Nema opravdanja zbog medjunarodne zajednice! Moraju i zločinci prihvatiti svoju odgovornost!

Zašto je i kako raspisan referendum o nezavisnosti BiH!? Da li, kako ona tvrdi, na osnovu Islamske deklaracije Alije Izetbegovića? Jesu li na osnovu te Deklaracije referendume raspisale i Slovenija i Hrvatska? Makedonija? Crna Gora? Ili su to pravo dobile na osnovu važećeg Ustava SFRJ i odluke Badenterove komisije?

Bio je to referendum za gradjane BiH i 62,7 građana BiH isjasnilo za nezavisnost. Od kuda tu Srbi? Kakvi Srbi? Koji? Oni Srbi u čije su ime govorili velikosrpski izvodjači radova instalirani na teritoriji BiH? Kad oni budu uklonjeni sa dijela okupirane BiH biće “mirna Bosna”.

To da samo Bošnjaci proslavljaju Dan nezavisnosti svoje države nije istina! Proslavljaju ga kao gradjani BiH. Svi oni koji se osjećaju gradjanima Bosne i Hercegovine, pa i Bošnjaci. A njih je u vrijeme održavanja referenduma bilo 62,7 posto što je većina propisana svim svjetskim i europskim standardima. Ali ne velikosrpskim standardima. I nije zbog referenduma počelo krvoproliće u BiH već zbog početka agresije i okupacije BiH od strane Srbije! U istočnoj Bosni! U Bijeljini pa dalje tokom Drine…

Bosna se u periodu 92/95 branila od okupacije Srbije sve dok nije prevarom raznih Holbrooka Armija BiH zaustavljena. Sporazum koji je potpisan u Daytonu je sporazum o prestanku rata. Ustav BiH nije legalno usvojen što znači da je legalan bio i ostao jedino Ustav RBiH. Treba ponavljati dok svi ne shvate. Prijedlog Ustava iz Daytona i ovakva podjela Bosne nisu se pokazali održivom i mogućom. Nije dobar za gradjane BiH već samo za velikosrpske izvodjače koji još drže dio ove zemlje pod okupacijom u cilju njenog uništenja. I to se mora promjeniti zajedno sa onima koji kradu, siromaše Bosnu, sa korumpiranim kriminalcima, svima kojima je do sopstvenih interesa, njihovih partija pa i do naroda, više stalo nego do države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Oni koji su glasali protiv referenduma o nezavisnosti BiH ili se nisu izjasnili, što je bilo njihovo pravo, ostali su u manjini. Da li su bili Srbi ili Jugosloveni, ili Hrvati ili Bošnjaci, Francuzi, Eskimi…? Nije bitno! Ostali su u manjini i trebalo je da prihvate odluku većine kao što se to radi u demokratskom svijetu. I prihvatili bi je da se nije desila agresija iz Srbije, iz Beograda pod komandom Slobodana Miloševića.

Zato se 1.mart mora proslavljati u cijeloj BiH! Tamo gdje su na vlasti srpski okupatori ta proslava se spriječava na razne načine. I biće tako sve dok cijela Bosna i Hercegovina ne bude oslobodjena.

Jer niti je Republika srpska, srpska, niti su Srbi bili prevareni. U ime njih srpski vlastodršci iz Beograda su pokušali prevariti manje, slabije republike i pokrajine, federalne jedinice bivše SFRJ i okupirati ih da bi stvorili Veliku Srbiju! Preko leševa svih onih koji nisu Srbi. Nisu uspjeli u tome upravo zato što su sve druge federalne jedinice (Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija, Crna Gora) shvatile, jasno vidjele i dobro procjenile da se velikosrpska neman neće zadovoljiti Kosovom već da ih čeka ista sudbina.

Prema tome 1.mart – Dan nezavisnosti BiH nema nikakve veze sa Islamom, već ima veze sa pravom federalnih jedinica bivše Jugoslavije da umjesto okupacije od strane JNA i Srbije izaberu slobodu i nezavisnost! Gradjani Bosne i Hercegovine su 1.marta 1992. upravo to učinili!

 

(Balkanpost.net)