Vučić gasi vatru

7

Ahmetović: I Vučić može spriječiti paljenje iskre koja može zapaliti region

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i poslanik u parlamentu BiH Sadik Ahmetović upozorio je danas u Banjoj Luci da referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a nije dobar za…

mir i stabilnost u BiH te naveo da se 25. septembra, kada je najavljen taj referendum pali iskra koja može zapaliti region.

-Oni koji ga mogu spriječiti, pravno i politički, trebaju to uraditi. To je visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko, koji može poništiti odluku Narodne skupštine RS-a o tom referendumu. I predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko su iskrene njegove izjave nakon jučerašnjeg sastanka s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Josephom Bidenom, da jedna iskra može zapaliti region. Evo prilike za Vučića da pokaže tu iskrenost i svojim političkim autoritetom nad Dodikom spriječi referendum u RS-u. To su jedine dvije mogućnosti, kazao je Ahmetović, koji u Banjoj Luci prisusvuje sastanku bošnjačkih zvaničnika u RS-u, u povodu najavljenog referendum u bh. entitetu RS.

Nada se da će jedna od te dvije mogućnosti biti realizirane i da do referenduma neće doći, jer predstavlja veliki problem za BiH, pošto se radi o protivustavnom i antidejtonskom činu.

Ahmetović je dodao i da će uslijediti odgovor na rušenje države BiH.

-Nema cijene za državu i to moraju svi znati – kategoričan je on.

Sastanku u Banjoj Luci Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta prisustvuju, osim Ahmetovića i zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića, i poslanici Kluba “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjačkči predstavnici s područja tog entiteta, prenosi Fena.

 

(oslobodjenje.ba)