Za Dodika je BiH državna zajednica

75

U kasarni Kozara u Banjoj Luci jučer je održana svečana manifestacija povodom Dana Vojske RS-a i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, kojoj su uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, te drugih predstavnika Vijeća ministra BiH prisustvovali i brojni zvaničnici RS-a, predvođeni predsjednikom Miloradom Dodikom.

Obaveza

Nakon postrojavanja počasnog voda, Ivanić je naveo “da se s ponosom možemo sjetiti dana kada je VRS nastao, ali i sjetiti 24 hiljade njenih poginulih pripadnika tokom proteklog rata”.

– Ponosni smo na te događaje i ljude, ali zahvalnost veteranima ne smije biti samo deklarativna već naša trajna obaveza, kazao je Ivanić, te dodao da je “VRS jedina institucija kojom se RS može ponositi”. Posebno je naglasio značaja i ulogu Oružanih snaga BiH u današnjem društvu, podsjetivši na veliki doprinos koji su njeni pripadnici dali u pomoći stanovništvu tokom prošlogodišnjih poplava.

– Pripadnici OSBiH danas učestvuju u mirovnim misijama u svijetu, ponosni smo i na tu činjenicu i zato je naša obaveza da im omogućimo što bolje uslove za rad, rekao je Ivanić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik iskoristio je manifestaciju za držanje političkog govora. Naveo je da je VRS nastao nakon osnivanja RS-a, kao izraz volje srpskog naroda.

– RS je unio u državnu zajednicu BiH svoj suverenitet i teritoriju i stoga ćemo učiniti sve da odbranimo svoje nacionalne interese, kazao je Dodik, te naveo da je vrijeme u kojem živimo puno novih izazova zbog stalnih težnji kako u BiH, tako i nekih predstavnika međunarodne zajednice da se suverenitet i državni kapacitet RS-a dovedu u pitanje.

Izvještaj iz medija

– RS je po svemu država koja, istina, nema stolicu u Ujedinjenim nacijama, istakao je Dodik, te dodao da RS ne smije odustati od svoje pozicije strane u BiH bez koje nema nikakvog dogovora, te da protiv toga ne mogu ništa nikakve zajedničke institucije ni visoki predstavnik.

Ustvrdio je da su ga novinari podsjetili, a da “pojma ne bi imao da visoki predstavnik Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavlja izvještaj o stanju u našoj zemlji”.

– I mi smo uputili izvještaj koji će biti prisutan. Godinama Inzko isprazno podnosi izvještaje, bez ikakvih zaključaka, tako će biti i ovaj put. To pokazuje njegovu nemoć i pokazuje da ne može da prođe sa lažima i sa onim što nameće i pokušava da nametne svijetu, rekao je Dodik, dodavši da se izvještaj piše “čitanjem federalnih medija”.

(oslobodjenje.ba)