Zašto je došao?

89

Je li ovo pravi razlog: Zašto je Dodik posjetio Potočare?

Očito je da Dodik ovim postupkom želi da opipa puls javnosti i procijeni da li će za njega biti dobro ili ne da se u Srebrenici pojavi i 11. jula.

-Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće 11. jula u Potočarima ceremoniji obilježavanja 20-te godišnjice stradanja srebreničkih Bošnjaka, saznajem u dobro obaviještenim beogradskim političkim krugovima. Isti izvori tvrde da je Vučić tražio od Milorada Dodika da 11. jula bude u Potočarima zajedno sa njim, napisao je na svom blogu vrlo često dobro upućeni banjalučki novinar Slobodan Vasković.

Dodik se, dodaje Vasković, uskom krugu svojih saradnika povjerio da nema namjeru da ide u Potočare, uprkos pritiscima iz Beograda.

– Međutim, Vučić je odlučan u svom zahtjevu da se na obilježavanju 20 godina od srebreničkog masakra u Potočarima pojavi i Dodik. Upravo zbog toga Dodik je 16. aprila upriličio iznenadnu posjetu Memorijalnom centru u Potočarima i položio vijenac na spomenik stradalim Bošnjacima. Očito je da Dodik ovim postupkom želi da opipa puls javnosti i procijeni da li će za njega biti dobro ili ne da se u Srebrenici pojavi i 11. jula, navodi Vasković.

Vučić je nedavno u intervjuu Nezavisnim novinama rekao da je još rano govoriti o tome da li će prisustvovati ceremoniji u Potočarima, ističući da „osuđuje taj strašni zločin i poštuje svaku žrtvu“

Međunarodni sud pravde u Hagu je 26. februara 2007. godine presudio da se na području Srebrenice desio genocid nad Bošnjacima, koje su počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

 

(Faktor.ba)