Savez za promjene doživio je na izborima težak poraz koji može dovesti do raspada sporazuma opozicionih stranaka u RS-u, smatra analitičarka Tanja Topić.

Iako se još čeka na objavu konačnih rezultata u nedjelju održanih lokalnih izbora, kada je u pitanju entitet RS evidentno je da je Savez za promjene vjerovatno najveći gubitnik. Osim što su izgubili utrku za gradonačelnika u Banjoj Luci, Trebinju, Prijedoru, SDS ostao je i bez nekih od svojih najsigurnijih uporišta poput Pala. SNSD uspio je vratiti povjerenje građana čak i u onim opštinama, poput Gradiške i Prnjavora, u kojim su načelnici te stranke unatoč katastrofalnom stanju koje su zatekli nakon izbora 2012. godine uspjeli napraviti značajne iskorake u poboljšanju funkcionisanja lokalne zajednice.

Defanzivna uloga

Da je riječ o neočekivano lošim rezultatima, potvrdio je, podsjećamo, ni tri sata od zatvaranja birališta lider SDS-a Mladen Bosić. Najavio je da će stranačko rukovodstvo već ove nedjelje izvršiti analizu razloga izbornog neuspjeha i otvoriti pitanje unutarstranačke odgovornosti.

Politička analitičarka Tanja Topić navela je da je “ključno pitanje ovih lokalnih izbora zašto su građani u Republici Srpskoj kaznili opoziciju?”

– Ona je definitivno kažnjena i doživjela je težak poraz, koji za posljedicu može imati i raspad koalicije opozicionih stranaka, istakla je Topić.

Prema njenim riječima, podijeljenost na dva bloka, koja je bila prisutna do ovih izbora nestala je.

– Očito je da opozicija nije uspjela izaći iz defanzivne uloge koja joj je vješto nametnuta od vladajućih struktura. Ona nije uspjela da razuvjeri građane/glasače da nije izdajnička i dosta je energije potrošila upravo braneći se od takvih kvalifikacija. Mislim da je ta matrica bila dominantna i na ovim izborima. Govorim o okviru koji je prvenstveno određen po etnonacionalnoj osnovi. Tako su lokalne teme i problemi ostali u sjenci referenduma i nacionalnih trvenja kojima smo bili izloženi u zadnje vrijeme, dodala je Topić.

Podsjetila je i da su u onim opštinama koje su preuzele opozicione partije na lokalnim izborima 2012. godine građani nemilosrdno kaznili načelnike, ne dajući im pravo na popravni niti drugu šansu, iako su neki od njih vodili tešku borbu sa naslijeđenim dugovima i problemima, pa su čak napravili i izvjesne pomake.

– Neka treća alternativna struja nije stvorena, što je uticalo da skoro polovina glasača ostane kod kuće, jer nisu prepoznali opciju koja može da ih zadovolji. Na izbore su očito izašli građani koji su zadovoljni svojim položajem i stanjem i koji imaju puno povjerenje u one koje su zaokružili, zaključuje Topić.

Pravila i publika

Ekonomistica Svetlana Cenić kazala je da loši rezultati Saveza za promjene na izborima u RS-u za nju nisu neočekivani.

– Ja sam i ranije govorila da opozicija pravi katastrofalnu grešku dozvoljavajući da ju Milorad Dodik uvuče u svoju igru. Konstantno su se branili da nisu izdajnici i bili “navučeni” na priču o referendumu, da bi nakon njega davali kontradiktorne izjave. Tako se ne igra na terenu gdje je protivnik postavio i pravila igre i publiku, izjavila je Cenić, te zaključila da su nakon referenduma “izbori bili karikatura, jer se građani nisu osvrtali na lokalna pitanja, već na nacionalne teme”.

 

(oslobodjenje.ba)