Zločinci kao ukras

4

Putopis kroz istočnu Hercegovinu: Draža, Mladić, Šešelj, četnici, Ravnogorski park

Putujući istočnom Hercegovinom, od Gacka do Trebinja, gotovo na svakom koraku može se vidjeti ikonografija koja podsjeća na period s početka ’90-ih, odnosno na osobe koje su ili u čije ime su počinjeni zločini čemu treba dodati i neizbježne zastave susjedne Srbije.

Putnike koji ulaze u Gacko iz pravca Foče prvo će dočekati lik DražeMihailovića nacrtan na zidu s porukom “S verom u Boga, vožd”. 

Slično je i na izlazu iz Gacka, odnosno na ulazu u to mjesto iz pravcaBileće. Na jednoj od zgrada iscrtan je lik optuženog za ratne zločineRatka Mladića kojem se sudi u Haškom tribunalu.

Paralelno s likom Mladića na hotelu u Gacku koji je zatvoren, stoji poruka “Đenerale, nek je tvojoj majci hvala, što junaka rodila je, da se srpstvu vrati slava!!!”.

Ništa bolja slika stanja nije ni na ulazu u Bileću gdje će putnike prvo dočekati “pozdrav za posjetioce” s likom haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Na panou s njegovim likom napisano je “Hoćemo Šešelja”.  

Inače, u samom centru Bileće u oktobru 2014. otvoren je Ravnogorski park.

This slideshow requires JavaScript.

Na ulazu u Ravnogorski park u Bileći proteklih dana postavljena je s lijeve strane statua Dragoljuba (Draže) Mihailoviće koji je bio zapovjednik Kraljevske jugoslavenske vojske u otadžbini tokom Drugog svjetskog rata, osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje četnika s okupacijskim vlastima.

S desne strane ulaza nalazi se statua pripadnika počasne straže. Na ulazu je i velika bista s nazivom Ravnogorski park na čijem se vrhu nalazi grb s dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije (u upotrebi od 17. augusta 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi).

Centralni dio Ravnogorskog parka je “piramida” visoka 20 metara, a ploči ispred navedeno je kako spomen-obilježje podiže “srpski narod Bileće”. Autor projekta Milivoje Bokić potvrdio je da je projekt Ravnogorski park u Bileći vrijedan 350.000 KM.

 

(radiosarajevo.ba)