U čevrtak 22. decembra u Tuzli je održana svečana sjednica SABNOR-a  (Saveza antifašista i boraca NOR-a) Tuzlanskog kantona, na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima i kolektivima koji su se u prethodnom periodu istakli u afirmisanju antifašizma. Plaketu SABNOR-a za dosadašnji rad  dobio je i Jusuf Trbić, koji se u svojim knjigama, tekstovima i u javnom djelovanju godinama bavio ovom temom, zapisujući istinu o ratnim zločinima i stradanjima u bijeljinskom kraju, ali i o manifestacijama neofašizma u našem društvu u cjelini.

Današnje bosanskohercegovačko društvo je prožeto novim oblicima fašizma do te mjere da se skoro potpuno izgubilo njegovo hiljadugodišnje lice jedinstva u ratzličitostima, po čemu je naša zemlja bila Evropa davno prije Evrope.

Fašizam nije samo slika njemačkih vojnika i njihovih saveznika iz Drugog svjetskog rata, to nisu samo holokaust i masovni zločini u kojima su stradali milioni ljudi, to nije samo skandalozna praksa ovdašnjih režima da rehabilituju fašiste i njihova djela, to je način mišljenja i oblik kolektivne svijesti koji nas je vratio u mračna vremena iz kojih smo nekada jedva izašli. Etno-konfesionalna podjela, nacionalizam, mržnja i odvajanje od drugih i drugačijih danas su tužna manifestacija fašističke svijesti koja nas je sve gurnula u blato duhovne i materijalne bijede, u pustinju plemenske politike,  u ponor kolektivnih identiteta, u slavljenje razlika, diskriminacije i robovske poslušnosti ljudi, koji su od građana pretvoreni u bezličnu masu nacionalizmom formiranih stada, izgubljenih na putevima istorije.

Ustav BiH je danas jedini ustav na svijetu kojim je Romima i Jevrejima zabranjeno da se kandiduju za Predsjedništvo države, i u kojoj politički status građana određuje njihovo etničko porijeklo i mjesto stanovanja. BiH je, kao i čitav region, danas tužni predio besprespektivnosti, uništavanja individualnosti, pameti, istine i morala, to je društvo kojim vlada površno religijsko mišljenje u službi politilčkih elita, to je zemlja iz koje su prognani demokratija, sekularizam, sloboda i ravnopravnost i u kojem vladaju najgori.

Zato je danas vrijeme da se omasovi antifašizam, kao temelj savremene civilizacije, kao put ka slobodi i demokratiji, kao izlaz iz mraka u kojem se nalazimo. Zbog toga će i ovo priznanje podstaći dalje koračanje ka istini, gdje god da se ona nalazi.