Piše: Jusuf Trbić

U Sarajevu je u petak 26. aprila održana prva promocija nove knjige Jusufa Trbića “Tri boje tame”. To je knjiga eseja, zapisa, analiza i kolumni, koja razmatra našu aktuelnu političku i društvenu zbilju u svim njenim dimenzijama, a posebno u svjetlu pogubne etno-konfesionalne podjele koja razara biće hiljadugodišnje zemlje Bosne. Promotori prof.dr. Senadin Lavić, prof. dr. Sanjin Kodrić i poznati književnik i izdavač Šimo Ešić istakli su da ova koherentno sazdana zbirka političkih eseja govori o svim dominantnim društvenim temama i fenomenima na jasan i kritički zasnovan način, uz referiranje na brojne  teorijske i dokumentacione izvore. Kako je istakao dr. Sanjin Kodrić, novi predsjednik Bošnjačke zajednice kulture BiH, knjiga tematizira brojne savremene tokove društvene svijesti, od strategije  zaborava, kao novog oblika politike identiteta, do anti-antifašizma, dehumaniziranja Bošnjaka i krize bošnjačke politike, utonule u obrasce uništavanja multietničkog bića Bosne.

Dr. Senadin Lavić je istakao temu obespravljenosti Bošnjaka u entitetu RS, koji su izloženi dvostrukom devastiranju, “ prvo sa strane velikosrpske hegemonijske politike iz Beograda koja je vojno okupirala pola Bosne i potpuno onemogućila da se bošnjačko bosansko biće razvija u slobodi, i drugo, sa strane bošnjačke kvazi-politike koja se kretala između religijskih predstava o svijetu i getoizirane autističke svijesti koja ih je zatvorila kao okruženu skupinu usred Evrope. Iza oba procesa stajali su neznanje i predrasude. Tako je bošnjačko postgenocidno zatvaranje u religijski geto vodilo u izolacionizam koji je potpuno odgovarao velikosrbijanskom potčinjavanju Bosne. “Tri boje tame” je rukopis koji snažno demonstrira humanističku dimenziju ljudskog postojanja u Bosni, i na svakoj stranici prezentira neophodnost odmicanja od ideologija zla, isključivosti, nepriznavanja i mržnje. Trbić je ovim rukopisom podsjetio da je naše bosanstvo starije, dublje i djelotvornije od svih opasnih ideologija “tri stada” koje su od početka 20. stoljeća tako amorlano nametnute životu ljudi u Bosni i potpuno ga pervertirale  u etnički konfliktni scenarij.”

Promotori su istakli da je neophodno ovu knjigu predstaviti našoj kulturnoj i naučnoj javnosti, ali i svima onima koji su zainteresovani za sva bitna događanja koja su odredila Bosnu i njenu Semberiju u zadnjih tridesetak godina. Knjigu je objavila izdavačka kuća “Bosanska riječ” iz Tuzle u ediciji “Paradigme”.