Stranica www.preporodbn.com prozor je u svijet za Bošnjake, ali i druge građane Semberije, koji su u ogledalu kulture, komunikacije s drugima, otvorenosti i borbe za demokratske tokove prepoznali i svoj sopstveni lik. Pokrenuta 2013. godine, za kratko vrijeme je pronašla veliki broj čitalaca, kojima se obraća otvoreno, hrabro, bez pardona i popuštanja bilo kome, trudeći se da slijedi glas Bosne i Bosanaca i njihov interes. Koncipirana kao svojevrsni kolaž odabranih tekstova sa drugih portala i naših autorskih radova, ova je stranica iskoračila iz sivila uobičajene bošnjačke misaone inertnosti, ponudivši nešto što ni jedno drugo opštinsko društvo “Preporoda” nije – aktuelni pro-bosanski pogled na našu sumornu zbilju i probleme koji nas muče. I ne samo to. Ova stranica je, od samog početka, nastavila glavne aktivnosti naše kulturne organizacije, koje se, sve zajedno, mogu svesti na jednu kratku rečenicu : otkrivanje, čuvanje i dogradnja bošnjačkog pamćenja.

Ne treba zaboraviti da, u istoriji Bijeljine, ni jedan Bošnjak koji je živio u našem gradu nikada nije objavio knjigu, osim dvije zbirke pjesama Mustafe Grabčanovića (prva 1938. godine, i druga 45 godina kasnije). I kad nam se dogodila ratna kataklizma i Bošnjaci protjerani i raseljeni širom svijeta, učinilo se kao da njih pod ovim nebom nikada i nije bilo. Jer, poznato je da su oni, koji ne ostave pisane dokaze o svom postojanju, osuđeni na nestajanje. Naš “Preporod” je pokušao da pronađe i sačuva ostatke izgubljenog sjećanja i zabilježi ono što nam se događalo u našoj skorijoj istoriji, ali i ono što proživljavamo danas. Rezultat je impresivan : do kraja 2017. godine, dakle za 14 godina, i to u uslovima kakvi vladaju u manjem bosanskom entitetu, objavili smo 22 knjige, među njima i neke koje su dragocijene za sve ljude ovoga kraja. Uz biblioteku u Janji i formiranje BKUD-a “Mula Alija Sadiković”, koje danas djeluje samostalno, to su visoki dometi našeg “Preporoda”, koji je izrastao u temeljnu bošnjačku kulturnu organizaciju, vidljivu i daleko izvan opštinskih granica. Web stranica je, uz to, obezbijedila stalni, neprekinuti kontakt s onima koji su otišli na druge meridijane, i postala promoter i garant istine koju više niko neće moći da ubije.

A sve ostvarujemo s malim brojem ljudi, i to volontera. Urednik i autor tekstova Jusuf Trbić, tehnički urednik Mirza Junuzović i kreator stranice i njen “dobri duh” Mensur Mehmedović Piksi, koji živi u Švedskoj, uz nekolicinu povremenih saradnika, to je mali, ali sigurni bedem očuvanja i opstojnosti bosanske ideje pod ovim komadićem neba. Svi ostali, koji to žele i mogu, pozivamo na saradnju na bilo koji način.

Naša e-mail adresa je : [email protected]